Nyförvärvskollen
Fredrik Edholm.
Foto: Magnus C Lydahl
Superligan

Nyförvärvskollen: IK Sirius

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är Sirius herrar, som fortsätter sin ombyggnation med flera spännande nyförvärv. 

Fredrik Edholm

Född: 1993

Position: Forward

Kommer ifrån: Dalen, SSL

Statistik 2020/21: 16 poäng (13+3) på 16 matcher

Kommentar: En viktig värvning för Sirius som kommer behöva slå väl ut för att man inte ska bli indragna i bottenstriden. Presterar Edholm som förra säsongen – där han bland annat gjorde 13 mål på 8 matcher i grundserien – så behöver man inte behöva vara särskilt oroliga. Däremot har den norrländska forwarden varit högst ojämn i sin poängprestation genom åren: Det blev exempelvis 35 poäng 2016/17 men bara 12 stycken på de efterföljande 29 SSL-matcherna mellan 17/18 och 19/20. Men om Edholm får spela mycket i en toppformation, som han lär får göra här, så finns det potential i att nå upp till 30-40 poäng, inte minst nu när han återförenas med sin gamla radarpartner Patrik Rokka.

Patrik Rokka

Född: 1994

Position: Back/center/forward

Kommer ifrån: Falun, SSL

Statistik 2020/21: 9 poäng (3+6) på 35 matcher

Kommentar: Utgjorde en farlig duo med Fredrik Edholm i Dalen 2016/17 då de gjorde 71 poäng tillsammans. Rokka påminner också en del om Edholm i det avseendet att han haft en något ojämn poängproduktion genom åren, men som kommer leverera med tillräckligt mycket speltid. Det var inte något han fick i Falun, åtminstone inte offensivt. Nu kommer han från en träningsmiljö där han matchats med och mot några av världens bästa spelare och Rokka tar även med sig nödvändig vinnarkultur in i Sirius, något som efterfrågats. Har spelat på de flesta positioner genom åren men kommer förmodligen att spela forward i år. Blir oerhört viktig för Sirius – även om man kanske inte ska hoppas på mirakel.

Jacob Pettersson

Född: 1998

Position: Målvakt

Kommer ifrån: Storvreta, SSL

Statistik 2020/21: 13 matcher från start, 77,3 i räddningsprocent (i Sirius)

Kommentar: Ett ”halvt” nyförvärv då han spenderade hälften av föregående säsong i just Sirius – detta som utlånad från rivalen Storvreta. Skapade stora rubriker när han valde att inte möta sin huvudförening i Uppsala-derbyt. Beslutet rörde upp känslor men Pettersson svarade upp med att storspela i Sirius mål resterande delen av säsongen. Nu kommer det bli ökad konkurrens då förre förstamålvakten Oskar Viking-Tjernberg kommer tillbaka från sin skada, men tränare Stefan Forsman har inte gjort någon hemlighet över att det är Pettersson som är förstavalet inledningsvis.

Claudio Mutter

Född: 1996

Position: Center

Kommer ifrån: SV Wiler-Ersigen, schweiziska högstaligan NLA

Statistik 2020/21: 21 poäng (8+13) på 25 matcher

Kommentar: Ytterligare en spelare som kommer från en hög tävlingsmiljö då han ansluter från mesta mästarna i Schweiz, Wiler-Ersigen. Har flera medaljer i bagaget och för med sig viktig vinnarmentalitet till klubben. Mutter är en tvåvägscenter med meriter från Schweiz A-landslag som dessutom är snabb i både ben och hjärna. Oprövad på SSL-nivå men känslan är att Mutter kommer bli väldigt viktig för Sirius, även om han kanske inte kommer ligga högst upp i Superligans poängliga. 

Luca Graf

Född: 1990

Position: Back

Kommer ifrån: Zug, schweiziska högstaligan NLA

Statistik 2020/21: 13 poäng (3+10) på 22 matcher

Kommentar: En oerhört imponerande värvning av Sirius. Lagkapten i Schweiz landslag, där han också gjort tre VM på raken. Att en spelare av den kalibern väljer spel i ett lag som tippas på den nedre halvan är häftigt – och viktigt för Sirius. Kommer ersätta Carl Kostov-Bredberg som missade stora delar av föregående säsong, så Grafs intåg kommer att lyfta laget rejält. Speltiden kommer vara riktig hög och i Graf får Sirius en back som har fina kvalitéer offensivt som även kommer bidra i uppspelsfasen. Sitter också på ett riktigt vasst slagskott och är stark fysiskt.

Max Sjöman 

Född: 2001

Position: Back

Kommer ifrån: Falun, SSL

Statistik 2020/21: 3 poäng (1+2) på 35 matcher

Kommentar: När en annan back fostrad i Åkersberga, Mattias Samuelsson, lämnar Uppsala-innebandyn så ansluter en annan: Max Sjöman. Han har gjort två raka säsonger i Faluns SSL-lag och även om speltiden inte varit särskilt stor så har han fått värdefull rutin av spel på den absolut högsta nivån. I Sirius kommer han få ökat förtroende och det ska bli spännande att se Sjömans utveckling i år. Sjöman är en stor back som har sina största kvalitéer i defensiven, men som också kan bidra framåt. 

Sirius har också lyft upp 03:an Max Jajke från juniorlaget.

- Vi är väldigt glada över att skriva kontrakt med Max. Vi tycker att han personifierar det vi bygger upp: Siriusfostrad och tävlingsinriktad. Max är ett föredöme i sitt sätt att träna och förbereda sig, är dedikerad att vinna och är en begåvad innebandyspelare. Han kommer bli en väldigt viktig spelare för Sirius Innebandy i många år framöver,” säger har Dimitar Kostov, sportchef Sirius, sagt om Jajke. 

Ledarstaben

Stefan Forsman är kvar som huvudtränare och gör därmed sin andra raka säsong i Sirius nybygge. Jonas Wärm är fortsatt assisterande tränare.

De har lämnat

Billy Nilsson, forward (Gävle)

Joakim Alvinder, forward (Uppsala Teknologer)

Carl Kostov-Bredberg, back (Storvreta)

Anton Loklint, back (Gävle)

Sebastian Jonsson-Linderdahl, back (klubb oklar)

Isak Palmén, center (Lillån)

Oliver Raudasoja, center (klubb oklar)

Matchrapporter: IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 Skälby vann klart borta mot Sirius Djurgården segrare hemma mot Sirius Chanslösa senast – men nu kunde Sundsvall FBC besegra Sirius Förlust mot Sirius trots comeback för Tyresö Trollbäcken

Den här artikeln handlar om: