Nyförvärvskollen
Albin Jakobsson lämnar Kalmarsund men stannar i Småland, då han skrivit på för Jönköping.
Foto: Albin Skur
Superligan

Nyförvärvskollen: Jönköpings IK

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är Jönköpings herrar, som slutade på ingenmansland förra säsongen.

Josef Sankell

Född: 1995

Position: Center

Kommer ifrån: Lagan IBK, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 23 poäng på 23 matcher (12+11) 

Kommentar: Har, precis som sin storebror Jesper, representerat många lag inom närområdet: Mullsjö, Jönköping, Växjö, Östra SK och och Lagan är klubbarna han representerat i kronologisk ordning. Sankell har gjort 36 SSL-matcher men detta blir hans första fulla säsong i högstaligan sedan 2013/14. Spelade i division 3 så sent som 2017/18 men kommer nu från en stark säsong i Allsvenskan. Beskrivs som ”en kravställare som går över lik för att vinna innebandymatcher”, och vinna matcher är något som Jönköping kommer behöva göra då man återigen fått säga adjö till flera nyckelspelare. Kommer inte ersätta Weidmann rakt av på centerpositionen då Sankell möjligtvis har en bit kvar från att vara en bärande spelare i en toppformation i SSL, men det är ingen tvekan om att den snabbe Sankell kommer var oerhört nyttig för Jönköping.

Anton Ekstrand

Född: 1999

Position: Forward

Kommer ifrån: Strängnäs IBK, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 18 poäng poäng på 20 matcher (11+7) 

Kommentar: Strängnäs har på senare år varit duktiga på att fostra SSL-spelare och Ekstrand kan vara näst på tur att få sitt genombrott på den stora scenen. Delar moderklubb med Mattias Samuelsson i form av Åkersberga men flyttade som ung till Faluns organisation, och fick debutera i SSL 2017/18 där han till också gjorde sitt första och hittills enda mål i högstaligan. Har spelat i Allsvenskan de senaste åren, först i Mora och senare Crafstaden och Strängnäs. Påminner en del om Sankell i spelstilen med sin speed och spelintelligens. Kan bli lite av en joker!

Emil Ödman

Född: 2002

Position: Målvakt

Kommer ifrån: Lindås Rasta IBK, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 4 matcher från start, 68,8 i räddningsprocent. 

Kommentar: Jönköping har ett hål att fylla på målvaktspositionen då duktige Gustav Jansson lämnat, men rollen som förstakeeper lär inte gåt till Ödman – än. Göteborgaren har dock framtiden för sig och fanns med i den senaste U19-truppen. Jönköping har tidigare gått ut och sagt att man ska ”jobba tydligare med våra målvakter” – vad det innebär i praktiken återstår att se, men Ödman kommer förmodligen få sina chanser. Läser av spelet bra och har fina reflexer, och har ett plus i sin storlek.

Alexander Zoric

Född: 1993

Position: Forward

Kommer ifrån: Lagan IBK, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 39 poäng (22+17) på 24 matcher 

Kommentar: Att Jönköpings största nyförvärv kommer från Allsvenskan låter kanske inte så imponerande, men låt er inte luras av Zorics tidigare klubbadresser. En klassisk late bloomer som i höstas debuterade Allsvenskan vid 27 års ålder – och gjorde det såpass bra att han blev utsedd till Årets Rookie i Allsvenskan Södra. Har öst in poäng i vilken serie han än spelat i och nu ska han försöka att också ta SSL med storm. Högerfattad forward med sina största styrkor i spelet med boll – har historiskt gjort fler mål än assists men är lika duktig på att spela fram andra som att sätta dit bollen själv.

Emil Jacobsson

Född: 2002

Position: Center

Kommer ifrån: Ledberg IBF, Herr1an

Statistik 2020/21: 9 poäng (4+5) på 4 matcher i Herr1an, 3 poäng (1+2) på 13 matcher i SSL

Kommentar: U19-landslagsman som debuterade i SSL med Jönköping den gångna säsongen via dubbellicens. Presterade såpass bra innebandy att klubben valde att göra övergången permanent. På ett sätt en viktig värvning för Jönköping som lyckas knyta till sig en stor talang som kommer utifrån och inte ”bara” från närområdet – det visar på viss attraktionskraft. Sportchef Joakim Nordén beskriver dessutom Jacobsson som en av de bästa i hans årskull. Tvåvägsscenter som är hängiven sporten och som gör allt som han kan för att bli så bra som möjligt.

Max Lindström

Född: 1992

Position: Back

Kommer ifrån: Salems IF, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 24 poäng på 21 matcher (14+10)

Kommentar: Jönköpings femte allsvenska värvning. Som statistiken avslöjar så pratar vi om en riktigt offensiv back – att snitta över en poäng per match i andradivisionen, från en backposition, är riktigt imponerande. Likt Zoric är detta också en spelare som blommat ut sent, Lindström har spenderat hela karriären i Stockholmsområdet i både Allsvenskan, Herr1an och Herr2an, och får nu chansen att visa upp sig i SSL. Är väldigt bekväm med bollen och sitter på ett vasst skott. Visar upp en hög smartness på planen, så han borde kunna klara av steget till SSL bra. 

Albin Jakobsson

Född: 1998

Position: Back

Kommer ifrån: FBC Kalmarsund, SSL

Statistik 2020/21: 3 poäng (0+3) på 4 matcher i Herr1an, 0 poäng på 19 matcher i SSL

Kommentar: Kommer med värdefull rutin till Jönköping efter att både ha spelat och tränat i en toppmiljö i Kalmarsund. Han var inte lagets viktigaste back, men när han är på planen så visar han upp en defensiv som imponerar och på lägre nivåer har han producerat bra med poäng för att vara back. Lämnar nu Kalmarsund för första gången i sin karriär för att flytta inåt i landet. Likt sin namne Emil ovan i texten så är Albin Jakobsson en spelare som tränar hårt för att bli bättre och som tar innebandyn på stort allvar. 

Jönköping har också flyttat upp allrounde junioren Hugo Junelind, född 2000 till A-truppen

- Hugo är en egen produkt som genom hårt arbete och bra inställning har utvecklats enormt de senaste åren och vi anser att han nu är redo att ta nästa steg. Hugo är en riktigt lojal lagspelare och han är användbar på många positioner vilket är en stor fördel, har sportchefen Joakim Nordén sagt om Junelind. 

Ledarstaben

Huvudtränaren Jacob Olofsson Adelin har tillsammans med sina assisterande, Christian Lindahl och Joakim Nordén, lämnat sina poster. De två sistnämnda har istället fått andra roller i föreningen där Nordén alltså är sportchef numera. Ny huvudtränare blir Emil Stille, närmast från Solfjäderstaden i Herr1an. Assisterande tränare blir JIK-legendaren Johan Anderson samt Fredrik Ekwall

De har lämnat

Jacob Olofsson Adelin, tränare (klubb oklar)

Christian Lindahl, assisterande tränare (går till klubbens sportgrupp)

Joakim Nordén, assisterande tränare (går till klubbens sportgrupp)

Gustav Jansson, målvakt (klubb oklar)

Olle Hemmingberg, back (Fagerhult Habo)

Otto Weidman, center (Storvreta)

Filip Åkerblom, back (Fagerhult Habo)

Andreas Nordh, forward (klubb oklar)

Emil Nilsen, back (Falun)

Rickard Hessmer, forward (slutar)

Matchrapporter: JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK JIK vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Storvreta JIK klart för slutspel trots förlust mot Växjö

Den här artikeln handlar om: