Nyförvärvskollen
Linus Holmgren.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Nyförvärvskollen: IBF Falun

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är regerande mästarna i SSL herr, IBF Falun.

Nyförvärvskollen: Endre IF

Nyförvärvskollen: IBK Dalen

Nyförvärvskollen: IBF Falun 

Nyförvärvskollen: Djurgårdens IF

Nyförvärvskollen: Jönköpings IK

Emil Nilsen

Född: 1998

Position: Back

Kommer ifrån: Jönköpings IK, SSL

Statistik 2020/21: 27 poäng på 26 matcher (8+19) 

Kommentar: Oj, oj, oj, vilken viktig värvning av Falun. Skulle det vara någon position man behövde förstärkningar på så var det trots allt backsidan. Den håller hög SSL-klass, men ett namn som Nilsen skadar inte direkt att få in där. Landslagsman som kan det mesta på en innebandyplan: Han kombinerar bra fysik med en fin bollbehandling och offensiv. Svarade för fina 46 poäng under sina andra SSL-säsong (2017/18), siffror som han inte riktigt varit nära sedan dess, men visst finns det goda möjligheter att nå upp till den nivån igen i nuvarande omgivning. 

Linus Holmgren

Född: 1998

Position: Center

Kommer ifrån: IBK Dalen, SSL

Statistik 2020/21: 24 poäng på 25 matcher (9+15) 

Kommentar: Ytterligare en landslagsman som valt spel hos de regerande svenska mästarna. I Holmgren får Falun en klassisk, fysisk center som är bra i båda riktningarna i spelet. Debuterade i SSL med Thorengruppen för fyra säsonger sedan men har tillhört Dalen sedan 2018/19 – där har han tagit kliv för varje säsong som gått. Utgör nu seriens kanske bästa centeruppstättning ihop med spelare som Johan Samuelsson och Casper Backby.

Magnus Jansson

Född: 1993

Position: Back

Kommer ifrån: AIK IBF, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 21 poäng på 11 matcher (3+8) 

Kommentar: Efter att ha värvat in två unga landslagsmän så presenterade Falun en 28-årig allsvensk back som sitt tredje nyförvärv. Låt dig inte stirra blind på hans senaste klubbadress bara – Jansson har sju säsonger bakom sig i Superligan med Granlo och Växjö. Jansson är en back som många lag efterfrågar: En stabil pjäs där bak som spelar utan krusiduller och gör det hårda jobbet. Kommer få det svårt att ta plats i toppformationerna, men har funnits på Faluns radar en längre tid och kan bli lite av en överraskning i år.

August Bergkvist

Född: 2003

Position: Center

Kommer ifrån: LI20 IBF (Insjön), Herr1an

Statistik 2020/21: 9 poäng på 5 matcher (2+7) i Herr1an, 2 poäng på 8 matcher (1+1) i Falun 

Kommentar: Talangfull center som fick känna på spel i både SSL och i Falun säsongen som gick, när han kom in på dubbellicens. Jämförs av sportchefen Rickard Hedlund med en ung Johan Samuelsson, vilket inte är några små ord. Samuelsson har dessutom varit en förebild för Bergkvist. Ska han slå sig in på centerpositionen kommer det bli tufft, där har Falun det bra ställt, men visst kan han få sina chanser under säsongen som kommer. Hans inställning till sporten är något som också det hyllats av sportchef Hedlund.

 

Ledarförändringar

Kommer få klara sig utan Thomas Brottman vid rodret för första gången på många år, då den legendariske coachen numera är svensk förbundskapten. Ersättaren fann man nere i Schweiz och heter Nicklas Hedstål, som tränade Zug förra säsongen. Förre Falun-profilen Christian Wagneryd kommer också finnas med i båset som assisterande tränare.

De har lämnat

Thomas Brottman, tränare (Sveriges herrlandslag)

Johan Fahlström, back (slutar)

Max Sjöman, back (Sirius)

Eric Björk, ass tränare

Patrik Rokka, back/center (Sirius)

Marcus Nalén, center/forward (Borlänge)

Jonas Adriansson, back/center (Hälsinggårdens AIK, åter efter lån)


TV: Poddpanelen om Nykvarn - "De hade inget annat val"

Ska vinna SM-guld 2025: ”Satt sig i ett läge där alla kommer vilja slå dem”

Matchrapporter: IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun Pixbo fick en drömstart – vann efter förlängningsdrama

Den här artikeln handlar om: