Nyförvärvskollen
Filip Langer.
Foto: Matyas Klapa
Superligan

Nyförvärvskollen: FBC Kalmarsund

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är Kalmarsund, som värvat in flera spännande talanger till nästa säsong.

Tim Andersson Carlsson

Född: 2001

Position: Forward

Kommer ifrån: Fagerhult Habo, SSL

Statistik 2020/21: 49 poäng på 25 matcher (38+11) 

Kommentar: Kommer till Kalmarsund med stora, stora förväntningar på sig. Bakgrunden till det är hans 38 mål i sin första säsong någonsin i SSL, siffror som få kan toppa i den åldern. Bara Alexander Galante Carlström, Andreas Stefansson och Kim Nilsson gjorde fler mål än ”TAC”, vilket säger en del. Skallen är lika stark som skottet och det här är en kille som kommer vara hängiven sin sport och som inte ger sig förrän han är bäst. Veteranen Marcus Johansson lämnar ett stort hål både i laguppställningen och i omklädningsrummet, men Andersson Carlsson kan vara redo att fylla det hålet redan nu. En av sommarens bästa och största värvningar!

Mattias Lövenfors

Född: 2002

Position: Back

Kommer ifrån: RIG Umeå, Herr1an 

Statistik 2020/21: 3 poäng (1+2) på 6 matcher  

Kommentar: Back som kommer från talangfabriken Lerum strax utanför Göteborg. Är precis som Andersson Carlsson en oerhört ambitiös spelare med starka mentala egenskaper, som är lika viktiga som de han har i spelet på planen. Där är det skottet och passningarna som sticker ut mest, i kombination med ett starkt duellspel och fin fysik. Hamnade på en 91:a-plats på Innebandymagazinets talanglista 2019 och fanns med i den senaste U19-truppen. Är det måhända en ny Simon Nilsson som ska slå sig in i Kalmarsunds toppformationer?

Jan Bürki

Född: 1999

Position: Back

Kommer ifrån: SV Wiler-Ersigen, schweiziska högstaligan NLA 

Statistik 2020/21: 21 poäng (7+14) på 29 matcher  

Kommentar: Får nästan ses som en veteran jämfört med Kalmarsunds andra värvningar, trots att han nyss fyllt 22. Debuterade i högstaligan redan som 17-åring och har sedan dess skaffat sig värdefull rutin i både A- och U19-landslag – han fanns med i Schweiz trupp i VM 2018. Passar väl in i Kalmarsunds spelsätt då han trivs i ett aggressivt press-spel i kombination med ett lugnt och stabilt spel med bollen. Har tokhyllats av förbundskaptenen David Jansson, som beskriver Bürki som närmast komplett i sin sin spelstil och jämförde honom med med Faluns backar Simon Berg och Emil Nilsen.

Filip Langer

Född: 2001

Position: Center

Kommer ifrån: Tatran Stresovice, tjeckiska högstaligan Livesport Superliga 

Statistik 2020/21: 62 poäng (28+34) på 26 matcher  

Kommentar: Debuterade faktiskt i SSL redan 2017/18, då han gjorde sju matcher för Pixbo Wallenstam i grundserien och fyra i slutspelet. Redan då fick svensk innebandy bekanta sig med den tjeckiska supertalangen. Har redan gjort ett VM med det tjeckiska landslaget som har debuterade i redan som 15-åring. Langer är en center som är bra i båda riktningarna i spelet beskrivs av klubbchef Adam Kallenberg som en ”outtröttlig dynamo med silkeslena handleder”. Kan bli en sensation och rent av den ”nästa Matej Jendrisak”. 

Ledarstaben

Viktor Gustavsson tar klivet upp som huvudtränare efter att ha varit assisterande till Alexander Brinkmann, som nu lämnar för att bli operativ sportchef för föreningens damer. Vid sin sida får han Lagans före detta huvudtränare Christian Guntch.

De har lämnat

Alexander Brinkmann, tränare (Sportsligt ansvarig i Kalmarsund dam)

Marcus Johansson, forward (slutar)

Simon Nilsson, back (slutar)

Albin Jakobsson, back (Jönköping)

William Almlöf, forward (Linköping)



TV: Brinkmann om coronakaoset och Kim Nilsson i semifinalen

Kalmarsundstränaren Alexander Brinkmann berättar om hur diskussionerna gick bakom kulisserna i samband kaotiska semifinalserien mot Falun.

Matchrapporter: Växjö vann avgörande matchen mot Kalmarsund Kalmarsund vann och kvitterade mot Växjö Växjö tog ny seger i serien mot Kalmarsund Växjö vann och kvitterade mot Kalmarsund Kalmarsund tog ny seger mot Växjö

Den här artikeln handlar om: