Nyförvärvskollen
Oscar Johansson.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Nyförvärvskollen: FC Helsingborg

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är FC Helsingborg, som lyckats värva flera stora stjärnor.

Oscar Johansson

Född: 2002

Position: Back

Kommer ifrån: FBC Lerum, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 27 poäng på 21 matcher (7+20) 

Kommentar: Ett hett eftertraktat namn som Helsingborg till slut lyckades landa. Beskrivs som en av landets mest lovande backar och har goda möjligheter att finnas med i Årets Rookie-diskussionerna om utvecklingen fortsätter i samma takt. Utsågs också till bästa backen i Allsvenskan Södra. Största styrkorna sitter i spelet med boll, men Johansson är även stark i närkampsspelet. Helsingborg har saknat en toppback av högsta SSL-klass och Johansson är en bit därifrån, men kan mycket väl vara en ledande spelare inom ett par säsonger. Helsingborg har en tydlig värvningsstrategi med spelare som har koppling till antingen Skåne eller till klubben – ska man värva in någon utifrån så bör det vara något alldeles extra, och det är Johansson. Kommer, trots sin ålder och orutin, ha höga förväntningar på sig. 

Christoffer Andersson

Född: 1996

Position: Forward

Kommer ifrån: IBK Dalen, SSL

Statistik 2020/21: 57 poäng på 25 matcher (26+31) 

Kommentar: Spelare som slutar topp fem i poängligan och som därefter byter klubb brukar hamna i lag som Storvreta och Falun, men Andersson valde istället att flytta hem till Skåne för spel i distriktets bästa lag. Det säger lite om den attraktionskraft som Helsingborg lyckats skapa. Det är svårt att toppa en sån här värvning för klubben: En etablerad forward från närområdet, i rätt ålder, som dessutom tillhör A-landslaget och som spottar in poäng. Är lika bra på att göra mål som att servera sina lagkamrater. Även om Dalen gjorde flest mål av alla förra säsongen så kommer Andersson ha bättre medspelare bredvid sig i den blåsvarta tröjan, och det här kan bli säsongen som han går från stjärna till världsstjärna.

Linus Bergström

Född: 1996

Position: Center/forward

Kommer ifrån: Höllviken IBF, SSL

Statistik 2020/21: 40 poäng på 26 matcher (16+24) 

Kommentar: En värvning som gått lite under radarn då den inte smäller lika högt som många av Helsingborgs andra förstärkningar, men Bergström ska inte underskattas. 40 poäng i ett bottenlag är imponerande siffror och nu kommer han till en betydligt bättre omgivning. Är bara 23 år vilket innebär goda utvecklingsmöjligheter och han är ett stort genombrott bort ifrån att vara med i landslagsdiskussionerna. Beskrivs som en av "Skånes mest talangfulla spelare” av tränare Niklas Pålsson och är en spelare med högt innebandy-IQ som passar bra in i Helsingborgs lagbygge.

Daniel Johnsson

Född: 1987

Position: Forward

Kommer ifrån: Grasshopper Club Zürich, schweiziska högstaligan NLA

Statistik 2020/21: 12 poäng på 15 matcher (3+12) 

Kommentar: Christoffer Andersson får ursäkta – Helsingborgs största nyförvärv heter Daniel Johnsson. Senast han spelade i svensk innebandy blev det 51 mål i SSL i Helsingborgs tröja, och även om poängproduktionen i Schweiz kanske inte varit på den förväntade (höga) nivån så är forwarden fortfarande en spelare av mycket hög klass. Är Superligans 20:e bästa poängmakare genom tiderna. Nu har jag överröst nyförvärven med superlativ, men det finns goda skäl till det och Johnsson är inget undantag. Beskrev honom som det största nyförvärvet i början , men titeln som det bästa går dock till Andersson, för det finns ett mikroskopiskt frågetecken kring vilken nivå Johnsson håller efter många år utomlands.

Oliver Bellman

Född: 2001

Position: Back

Kommer ifrån: Åstorp/Kvidinge, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 10 poäng på 21 matcher (4+6) 

Kommentar: Helsingborg andra unga backvärvning från Allsvenskan. Kommer inte med samma bagage av förväntningar som Johansson, men är likväl ett av Skånes största framtidsnamn på positionen. Representerade klubben i ungdomsåren och kommer nu från två raka säsonger i Allsvenskan där han fått värdefull speltid och förtroende. Precis som Oscar Johansson så är Bellman en back som har fina kvalitéer i spelet med boll, men som inte nått upp i samma nivåer poängmässigt hittills under karriären. Har dock goda möjligheter till att få bra med speltid.

Rasmus Stoltz

Född: 1999

Position: Back/center/forward

Kommer ifrån: Munka-Ljungby, Division 1

Statistik 2020/21: Spelade inget, men gjorde 24 poäng på 20 matcher (12+12) i division 1 2019/20 med Munka-Ljungby

Kommentar: Lämnade moderklubben Helsingborg inför förra säsongen, då han skrev på permanent för Munka-Ljungby. Det blev dock inga matcher alls 2020/21 så Stoltz gränsar till att hamna i kategorin ”oprövade kort”. Det som gör att han han inte faller in i den gruppen är att han varit i föreningen under många, många år där han också tillhörde den framgångsrika 99-kullen. Är en extremt allround spelare som inte kommer ta plats i toppformationerna om han ska spela center/forward, men som kommer vara nyttig att ha i truppen. Lite av en tränardröm om man kombinerar mångsidigheten med hans fysik och spelintelligens. 


TV: ”Mentalt, fysiskt, tekniskt och taktiskt mycket-mycket bättre”

Kalmarsundstränaren Alexander Brinkmann analyserar Faluns SM-finalseger mot Storvreta.

Matchrapporter: Mullsjö vann trots uppryckning av FCH Svårstoppade FCH fortsätter vinna – 5-4 mot Hagunda Formstarka FCH tog ny seger mot Linköping Två snabba mål i sista perioden avgjorde för FCH mot AIK Förlustsviten bruten för FCH – efter 6-5 mot Nykvarns IF

Du kanske även vill läsa:
Nyförvärvskollen: Endre IF
Nyförvärvskollen: Endre IF
Nyförvärvskollen: IBK Dalen
Nyförvärvskollen: IBK Dalen
Nyförvärvskollen: IBF Falun
Nyförvärvskollen: IBF Falun
Nyförvärvskollen: Djurgården IF IBS
Nyförvärvskollen: Djurgården IF IBS
Nyförvärvskollen: Jönköpings IK
Nyförvärvskollen: Jönköpings IK
Nyförvärvskollen: IBF Falun
Nyförvärvskollen: IBF Falun
Nyförvärvskollen: IBK Lund Elit
Nyförvärvskollen: IBK Lund Elit
Nyförvärvskollen: Hagunda IF
Nyförvärvskollen: Hagunda IF
Nyförvärvskollen: KAIS Mora
Nyförvärvskollen: KAIS Mora
Den här artikeln handlar om: