Nyförvärvskollen
Moa Gustafsson och Ida Waern.
Foto: Per Wiklund och RIG Umeå
Superligan

Nyförvärvskollen: IBF Falun

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinet kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dagens lag är storsatsande Falun.

Nyförvärvskollen: Endre IF

Nyförvärvskollen: IBK Dalen

Ida Waern

Född: 2001

Position: Back

Kommer ifrån: Thorengruppen, SSL

Statistik 2020/21: 1 poäng på 6 matcher (1+0) i Falun och 0 poäng på 6 matcher i Thorengruppen

Kommentar: En back som stannade kvar i Umeå efter att ha gått tre år på RIG. Hon skrev på för Thorengruppen men det blev bara sex matcher hos topplaget innan hon lånades ut till Falun, som då slogs för en slutspelsplats. Hon imponerade tillräckligt mycket för att övergången skulle göras permanent. Det var första gången någonsin hon flyttade från Umeå och nu får hon chansen att spela en större roll här än i Thorengruppen, även om Falun spetsat truppen rejält till kommande säsong. Har meriter från U19-landslaget och beskrivs som en tvåvägsback med hög spelintelligens.

Tilde Gidlund och Sanna Sander

Födda: 2002 och 2003

Position: Målvakt

Kommer ifrån: IBF Falun Utveckling

Statistik 202021: i.u

Kommentar: Två unga målvakter som flyttats upp till A-laget inför 2021/22. Daniel Dalbjer, tränare och sportchef, ser två framtida U19-keeprar i Gidlund och Sander. Kommer få det svårt att peta Ida Hedén under sitt första år, men här får Falun det bra ställt inför framtiden.

Ellen Svensson

Född: 1998

Position: Center

Kommer ifrån: Jönköping, SSL

Statistik 2020/21: 28 poäng på 26 matcher (15+13) 

Kommentar: Faluns första prestigevärvning den här våren/sommaren. Har gjort sex säsonger i SSL med Jönköping och valde nu – om man får tro på förhandstipsen - att byta upp sig. En klassisk center med ledaregenskaper som läser spelet bra. Fanns med i det landslagsläger som nyligen genomförts – det var första gången någonsin som hon fick dra på sig den blågula dressen i A-landslaget. En underskattad värvning som kan göra Falun till inte bara ett slutspelslag, utan även till att bli ett lag som utmanar lagen högre upp i tabellen.  

Moa Jakobsson

Född: 1999

Position: Forward

Kommer ifrån: Jönköping, SSL

Statistik 2020/21: 30 poäng på 25 matcher (10+20) 

Kommentar: Kort efter att Falun presenterat Svensson så följde hennes lagkamrat Moa Jakobsson med till Dalarna. Har även hon varit en framstående spelare för Jönköping under flera säsonger. Gjorde sin första SSL-säsong 2017/18 och har gjort fler poäng för varje säsong som gått sedan dess, och det är i offensiven som hon har sina största styrkor. Likt sin nygamle lagkamrat Svensson så pratar vi om en spelare med bra spelförståelse, som också agerar moget för sin ålder ute på banan.

Moa Gustafsson

Född: 1999

Position: Forward

Kommer ifrån: KAIS Mora, SSL

Statistik 2020/21: 48 poäng på 24 matcher (35+13) 

Kommentar: När Mr. Silly avslöjade att Moa Gustafsson var klar för Falun så refererade bloggaren till Sagan om Ringen-filmerna: ”Jag kan se framför mig att Dalbjer suttit på sitt kontor och fått order uppifrån likt Saruman fick av Sauron i Sagan om Ringen: Build me an army worthy of Mordor”. I detta fallet får Gustafsson räknas som Faluns främsta Uruk-hai (en varelse som var Sarumans främsta krigare) även om det kanske inte är den mest smickrande liknelsen. Gustafsson är nämligen en av seriens absolut största superstjärnor och kommer vara ansiktet utåt för svensk innebandy en lång tid framöver. Kommer bli en viktig ledare både på och utanför planen för Falun.

Lisa Svarfvar

Född: 1999

Position: Center

Kommer ifrån: KAIS Mora, SSL

Statistik 2020/21: 26 poäng på 24 matcher (14+12) 

Kommentar: Ytterligare en spelare från KAIS Mora, och ytterligare en som landslagsdebuterade i helgen som gick. Hennes fina spel i Mora uppmärksammades av förbundskapten Åsa Karlsson som gav den yngre av Svarfvar-systrarna chansen i Blågult. Skrev på för Mora 2018/19 efter tre på på RIG och har tagit kliv för varje säsong som gått. Fick stort ansvar i Mora efter att Anna Wijk lämnat och även om det är alldeles för tidigt och orättvist att jämföra Svarfvar med storstjärnan, så säger det lite om vilket förtroende som klubben hade för henne. 

Lina Svarfvar

Född: 1997

Position: Forward

Kommer ifrån: KAIS Mora, SSL

Statistik 2020/21: 10 poäng på 21 matcher (6+4) 

Kommentar: Lisas två år äldre storasyster är inte alltid den som får de största rubrikerna, eller som spottar in flest poäng, men här pratar vi om en oerhört nyttig spelare som höjer sitt lag på många sätt. En grovjobbare som stod för ett fint slutspel med 6 poäng på 8 matcher där hon var en av Moras bästa spelare. Byter nu, likt Lisa och Moa Gustafsson, till lokalrivalen Falun. Har ännu inte debuterat i landslaget men en plats borde inte vara allt för långt bort.

Ledarförändringar

Förre tränaren Henrik Rullander, som lett laget i tre säsonger tidigare, återvänder nu i en roll som assisterande tränare till Daniel Dalbjer. Hans uppgifter kommer främst ligga på det defensiva spelet.

Spelare/ledare som lämnat

Johanna Holmbom, assisterande tränare

Ingela Hansson, forward (slutar)

Lovisa Bjurell, back (IBF Borlänge)

Matchrapporter: Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger Rönnby IBK vann mot IBF Falun i första matchen Revansch och tre poäng för Endre Isabel Balzano i målform när Åkersberga IBF vann mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: