Sommarbloggen
Jonas Boväng
"Den mentala träningen är av stor betydelse"
ANNONS

I Sommarbloggen får olika innebandyprofiler möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Jonas Boväng, huvudtränare i Gjelleråsen IF.

När jag fick frågan om att trycka några bokstäver på tangentbordet till sommarbloggen, så blev jag först osäker. Ska jag skriva? Men sen blev det bara så självklart för mig. Kan jag bara få någon att bli inspirerad, och kunna lyfta upp blicken och fortsätta gå framåt. Sommarbloggen vs sommarprat på P1. Kör på samma upplägg som sommarprat i P1, fast i text, tar ett break där jag lägger en låt. Så kan ni läsare fylla på kaffe, eller göra något annat, innan ni fortsätter läsa vidare. Eller lyssna på låten.

Ulf Lundell – Gå ut och var glad ”Om din dröm har dött, sjunk inte, gå ut och var glad! Var glad att du lever, var glad att någon annan är där som kan höra dig, se dig. Var glad att du andas ännu. Var glad att du finns.”

Jag heter Jonas Boväng och är 47 år gammal. Har ett starkt driv till livet, älskar livet, älskar innebandy. Innebandy är mitt liv, stor del av mitt liv, som jag verkligen är tacksam mot. Den fick mig på 90-talet att välja väg. Vägen käpprätt åt helvete, eller vägen till mål, drömmar och personlig utveckling. Jag valde vägen mot mål, drömmar och personlig utveckling. Min mamma gick bort när jag var 7 år, pappa gick bort när jag var 15 år, min yngsta dotter gick bort när hon var 9 år gammal. Det är inte framgång, det är tuffa papper. Mitt CV överlag är inte det bästa om man ska se till ungdomsåren, det tidiga livet. Idag ser jag det som en utbildning, en erfarenhet som jag är trygg i, och har med i situationer då det blåser lite högre vågor ute på havet, när livet svänger, när det går upp och ner.

Lars Winnerbäck – Elden ”Den vinner som är trägen, den förlorar som ger upp. Drömmarna och vindarna hjälps åt.”

Alla vi formas efter våra erfarenheter, antingen tar vi lärdom, eller så står vi kvar för gott, när det händer saker som är tuffa. Mitt ledarskap har jag jobbat otroligt hårt med, varit nyfiken, och hela tiden försökt att utveckla det, lyssnat in från andra, stannat upp. Plockat lite där, och där, sedan satt ihop en identitet som är jag. Brukar säga att ”sälj aldrig den du är” Oavsett om du är en spelare, ledare inom idrotten, eller ute i näringslivet så är du där för att du är du. En produkt som dom tror på. Men dock har jag dom sista åren fått kasta bort vissa saker. Det gamla fyrkantiga, dock står jag fortfarande fast vid att jobbet ska göras. Mellanmjölk tror jag inte på. Älskar känslor, när man jobbar hårt tillsammans, när det sprutar adrenalin ur öronen och man samlas för att tävla, för att vinna. Man har ett mål tillsammans, en resa man ska göra. Det är förbannat utvecklande, det är ruggigt inspirerande.

Från Peptalk med Olof Röhlander. Finns på Spotify. – Vad som än som står mellan dig ”Du får allt lättare att hålla blicken mot målet. Allt klarare varför du gör, det du gör. Allt starkare. Du vet att du får göra vissa prioriteringar nu för att få skörda frukter, både nu och sen. Det är ett pris att betala för allt vi gör här i livet.”

Olof har varit en stor inspirationskälla i många år för mig, både inom idrotten och i livet. Hans veckobrev har jag läst i 10 år, har fått träffa honom, prata och haft kontakt från och till. Den mentala träningen är av stor betydelse i det sättet jag vill leda lag, och bygga något hållbart. Det är för mig lika viktigt att jobba med dessa delar kontinuerligt i grupp och individuellt, som principer i spelet under vardagen under säsong. Det ger utveckling, och stora steg på innebandyspelaren/människan. Nu sitter jag i Norge, och har ett nytt uppdrag framför mig, och vi har startat upp en häftig process här med Gjelleråsen Fighters. Just ordet Fighters gillar jag, ska vi kunna stå upp för det, så handlar det om att ha dom rätta spelarna. Vi har tillsammans som lag, förening startat en process som verkligen tagit fart på ett fint sätt. Att vinna matcher oavsett om det är i Norge, Sverige är detsamma. Jag älskar att vinna! För att vinna, krävs det Fighters!

Kim Larsen – Gasolin ” This is my life, This is my life, This is my time.

Jag har många fina minnen som jag bär med mig i dom uppdrag jag haft som tränare, det är tiden i Sirius Innebandy där jag var en del av utvecklingen av den verksamhet som handlade om att utbilda juniorer till spel på högre nivå. Där det slog väl ut hur vi jobbade. Tiden i Örebro, där vi tog oss upp till SSL, och med IBK Lockerud Mariestad damer som var både lärorikt och utmanande. Segern i Prague Games med Sirius P98 var en häftig upplevelse, avancemanget upp till SSL med Örebro. I alla dessa föreningar har jag fått vänner, och minnen för livet. Minnen av glädje, minnen av misslyckande. Minnen som gör sig påminda fortfarande då det kommer stunder då man tänker tillbaka. Tror det är viktigt att lagra minnen som är positiva i sitt huvud, för att kunna koppla på, då det behövs i olika situationer. Sedan alla fantastiska människor man jobbat, träffat genom åren. Människor som varit raka, ärliga och stått för det dom säger, gör. Dom människor kommer alltid vara i mitt hjärta.

Rastegar – Jag tog mig upp ” Så jag skiter i alla rykten, allihop som är så negativa, för jag tog mig upp min vän. Stor tack till alla som finns vid min sida.

Mina avslutande rader blir väl att knyta ihop detta, oavsett vem du är. Var du befinner dig just nu. Våga tro på den du är, våga stå upp för den du är. Var ärlig, rak och glöm inte bort att vägen till målet, drömmen inte alltid är den vägen man först ser. Ha alltid hjärtat med dig i det du ska göra, då blir det på riktigt, oavsett om det är inom idrotten, livet i det stora. Jag har alltid haft tre stora mål i mitt liv, det är att få vinna ett SM Guld, skriva en bok, och slå ner den berättelse jag har att ge från uppväxten fram till nu. Ett mål har jag klarat av, det är att jag reste mig upp trots att det såg som mörkast ut många gånger. Våga stanna upp, reflektera, var nyfiken och våga utmana dig själv.

Det som står framför här nu närmast, är att med dom människor jag har runt mig här i Norge nu, och i det uppdrag jag står i, är att bygga en stark grund i Gjelleråsen Fighters som tar oss till fina prestationer som ger bra resultat. Gör vi det målmedvetet, och på riktigt. Så kommer ett NM Guld vinnas tillsammans här i Norge, resan dit kommer vara en personlig utveckling, delmål och nya minnen kommer skapas tillsammans.

Ha en fin sommar, och var rädda om er. Tack för att du läste dessa bokstäver, tack för att du tog dig tid att lyssna på låtarna.

Queen – We are the champions ” We are the champions, my friends. And we'll keep on fighting 'til the end. We are the champions. We are the champions. No time for losers.

Du är en vinnare!

Den här artikeln handlar om: