Sommarbloggen
Victoria Wikström
"Vi är mer än en sport"
ANNONS

I Sommarbloggen får olika innebandyprofiler möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Victoria Wikström, tidigare elitspelare och numera ledamot Svensk Innebandys förbundsstyrelse.

Sverige och Svensk idrott befann sig i en ny tid redan innan denna pandemi kom att påverka hela våra liv och hur samhället fungerar. Vi befinner oss därför just nu i ännu högre grad i en tid där vi arbetar, möts, kommunicerar etc. på nya sätt, vilket betyder att vi också måste och har möjligheter att förändra och utveckla oss för att vara relevant och kanske till och med ledande i en ett framtidsperspektiv. Detta genom att ta hänsyn till och utnyttja den ständiga tekniska utvecklingen runt om oss. 

Jag har senaste åren bl.a jobbat inom detta område och tillsammans med mina kollegor hjälpt företag att försöka hitta meningsfullhet och navigera i en allt mer oviss och föränderlig framtid med en exponentiell teknisk utveckling. Så detta är ett område jag ser stora möjligheter inom för innebandyn och är supernyfiken hur vi som sport (på alla plan) kan - med hjälp av det digitala utvecklas och bli världsledande. Jag tror personligen nyckeln ligger där när det gäller många av de frågor vi jobbar med idag, ex. Hur vi kan bli bättre sportsligt sett, hur innebandy kan bli ännu mer lättillgänglig att utöva, hur vi kan arbeta och samarbeta mer effektivt, hur innebandy kan bli ännu roligare att titta på, nå våra strategiska mål...

Redan innan Coronakrisen började vi - Svensk Innebandy att implementera en digitaliseringsstrategi. Det handlar då inte om att ta analoga processer och omvandla dem till digitala versioner (digitising), utan snarare om att förstå hur digitaliseringen påverkar människan. Så digitalisering blir det först när man inkorporerar det mänskliga beteendet och förstår hur digital teknologi leder till en förändring av beteendet.

Detta är som ni förstår något som ligger mig varmt om hjärtat, och jag upplever att vi inom Svensk Innebandy och innebandy som sport är en hyfsat ung sport med ett ungt mindset - "Folksporten i framtiden" (som vi så fint skriver i vår vision), vilket gör oss mer förändringsbenägna och inte lika tungrodda som en del andra sporter. Jag ser mycket positivt på framtiden och vad vi kan åstadkomma och hur vi kan fortsätta utveckla och sprida innebandyn och rörelserikedom - vilket det digitala inte kan ersätta, men hjälpa till att skapa. Innebandy för mig är mer än spelet självt, utan handlar om vad vi som sport symboliserar och därmed vilket värde vi har oavsett sammanhang och vem som förknippas med oss - sponsorer, spelare, domare, arbetsgivare, supporters etc.

Ni kanske tycker det låter som rent fluffsnack eller svårgreppbart prat, så för att ge ett exempel på vad jag faktiskt pratar om så skulle jag vilja lyfta fram ett av mina favoritföretag - Tesla. Tesla är inte bara det bilbolag med högst värdering av alla, deras elbilar är också en plattform. Rättare sagt, batterierna i dessa bilar är en plattform. De har byggt upp en världsledande kompetens i att utveckla, tillverka och på olika sätt använda batterier. Tesla-bilar får hela tiden längre räckvidd utan att behöva byta batteri, i och med att Tesla hela tiden lär sig hur de kan krama ut mer energi ur samma celler och kan uppdatera mjukvaran i alla bilar direkt. Likaså har samma förmåga att förstå batterier gjort det möjligt för dem att bygga batterier för hus och för elnätsoperatörer som nu kan tillgodogöra sig energi från solen och vinden på natten och när det är vindstilla.

Tesla bestämde sig för över ett årtionde sedan att bli bäst på något som då var svårt - att bemästra konsten att skapa många batterier av hög kvalité. Nu kan de fånga värdet av denna ansträngning i en värld där alla andra nu försöker komma ikapp. Vad är vår motsvarande förmåga? Vad är vi som förbund, som sport och som community bra på som andra finner svårt? Vad kan vi göra till en plattform som går att bygga på i flera led? Jag vet inte, men vill ta reda på det. Kanske vet vi något om hur man kan mobilisera människor runt en aktivitet med social gemenskap och tillhörighet inte bara för de som aktivt spelar sporten? Är vi ett sammanhang där klyftor överskrids? Låt oss finna vårt batteri. För precis som att Tesla inte bara är ett bilbolag är Svensk innebandy inte "bara" en sport, vi är mer än en sport. 

Har spenderat senaste 5 månaderna i Kanada och har blivit väldigt inspirerad av deras tänk kring inkludering och tillgänglighet men även upplevelsen kring idrott och evenemang. Har även fått se innebandyns framfart och sätt att fungera i ett annat land och på så sätt fått djupare förståelse för vilka utmaningar sporten har internationellt, vilket också är värdefullt.

Hoppas ni mår bra, tar vara på möjligheterna under dessa omständigheter och förhoppningsvis har vi många lärdomar och kommer tillbaka starkare och bättre än förut - både mentalt och fysiskt, när säsongen drar igång igen. jag är peppad!

Den här artikeln handlar om: