Sök
 
Sommarbloggen
Foto: Per Wiklund
Sara Steen
"Jag är väldigt stolt, nöjd och tacksam"

I Sommarbloggen får olika innebandyprofiler möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Sara Steen, före detta Endre- och landslagsspelare som i våras beslutade sig för att avsluta spelarkarriären.

Okej, här är jag. Återigen har jag tackat ja till något som är utanför min comfortzone och något som känns väldigt läskigt och blottande. Jag gillar ju att prata om andra, lyfta andra. Känna för andra. 

Men nu är det dags för mig att skriva en text från mitt hjärta. Vad ska jag skriva om? Vad har att jag att erbjuda? 

Ska jag skriva om rädslan att misslyckas och hur man tar sig förbi den? Min resa från alibi till att älska att avgöra? Eller ska jag skriva om helvetet som varit sen 19 januari? 

Jag väljer det sista. Jag väljer att öppna upp, en gång för alla. Jag har tackat nej hit och dit till att öppna upp, prata ut. Berätta. Nu tror jag att det möjligtvis kan vara sista lilla pusselbiten för att hjärtat ska läka helt igen. Jag har ett hopp och en tro om att jag inte behöver prata mer om detta sen.

Det här är min berättelse. 

171 dagar. Det är alltså 171 dagar sen jag med lite hjälp klev av planen i Karlstad, helt omedveten om vilken resa jag skulle behöva ta mig igenom av känslor som åkte bergochdalbana varje dag. 

Jag låg på golvet och blundande. Inte somna, inte somna gick tankarna. Hur ska jag ta mig ur det här, jag hör hur dem pratar runt mig om att uppsöka sjukhus. 

Nejnejnej inte sjukhus, jag klarar mig. Jag ska hem med tjejerna i laget. Vi i kaptensgruppen hade ju planerat ett möte vi skulle ha på båten som var viktigt att va med på. 

Tack lagläkaren i Karlstad. Tack för att du vägrade acceptera min envishet. Att du ändå körde mig till sjukhuset trots allt. 

Det var där och då allt började. 

Många vändor in och ut till sjukhuset har det blivit i min karriär, jag var ju den där som alltid kastade mig in i alla situationer utan att tänka. Kanske var det just det, som tog mig dit jag kom.

Men det här var annorlunda, det här var läskigt på riktigt. Jag kände att det inte kändes som det brukar med en liten hjärnskakning. Jag vägrade säga det högt. För mitt i allt så har man konstigt nog tänkt att innebandyn är det viktigaste man har. Det största i livet. Så var det iallafall för mig i alla år. 

Jag fattade ganska snabbt att det var en allvarligare hjärnskakning än mina tidigare, men tanken var alltid att försöka hinna klart hjärntrappan till nästa match. Vilket jag misslyckades med varje vecka, och vem vet, kanske livet ut. 

Jag hade tillslut klarat de stegen i hjärntrappan som krävdes för att få dra på mig västen som visade att ingen fick tackla mig och gå ut på planen igen. 

Jag var överlycklig hela dagen på jobbet. Ikväll skulle jag få spela igen. Om bara så lite, men jag skulle ändå få vara med. 

Direkt på övningarna känner jag att det känns fel. Det gör lite ont. Jag får frågan om det går bra och mitt i allt det roliga svarar jag ”jajamän bara bra här” 

Det blir värre och värre, men jag klarar passet. I hopp om att jag bara inbillat mig att det gjorde ont och jag såg sämre än vanligt, att jag känt efter för mycket.

Väl hemma inser jag att något är väldigt fel. Det är fotboll på TVn och jag ser inte spelarna på planen, allt är suddigt och huvudet bultar mer och mer. Tillslut så mycket att jag inte kan hålla ögonen öppna. Från den kvällen härjade dödsångesten hos mig i flera veckor. Jag trodde till hundraprocent att detta skulle bli min död. 

Jag testar olika smärtstillande men det funkar inte. Morgonen efter bestämmer jag mig för att åka ner till sjukhuset ändå, jag berättar att jag har svår huvudvärk och inte kunde se någonting på tvn kvällen innan. 

11 timmar i väntrummet fick jag sitta, innan jag blev inlagd och kvar på sjukhuset i 4 nätter.

Dem hade sett något konstigt på röntgen.

Det blev flera turer in och ut i röntgenmaskinen, det var stroketester 4 gånger om dagen. 

Det var långa och mörka dagar, men jag hade det ändå bra. Jag fick god mat, mycket godis och besök när jag orkade. 

Det var fjärde dagen och jag väntade på att läkarna skulle gå sin rond, man hade ju vant sig vid det. Jag visste att jag skulle få besked nu, äntligen skulle jag få åka hem och försöka igen. Dem kommer in två stycken, sätter sig ned bredvid mig. ”vi har hittat en liten missbildning på din hjärna som det har blött lite ifrån” Okej? Vad innebär det? Har jag en liten hjärnblödning eller vadå? Hur får man bort det och när kan jag spela igen? Om jag ska vara ärlig så lyssnade jag inte så noga tills jag fick höra orden ”Hade jag varit du så hade jag inte spelat innebandy igen.”

Där och då satt jag i min sjukhussäng, i sjukhuströjan som var som en klänning, beredd på att få åka hem med bra besked, när hela livet vändes upp o ner och det enda jag kunde tänka på var hur jag försöka hålla in mina tårar.

Jag tänkte på alla mina närmsta jag hade velat ha nära mig när läkaren pratade med mig. För honom var det bara ord som kom ut ur munnen, för mig rasade livet samman.

Jag fick prata med specialister kring detta som gav lite bättre besked, jag kunde spela om jag ville. Men det finns såklart en risk att nåt händer. Även om den inte är jättestor. 

Så hur skulle man tänka? Hur skulle jag kunna ta ett beslut om att sluta med en livstil jag haft så långt jag kan minnas? 

Men en dag kände jag det. Nu räcker det. Nu slutar jag. Vi hade haft en träning på skoj och jag kunde vara med och spela lite för kul. Jag var feg. Jag var rädd. Jag kände att jag inte kommer kunna ha samma spelstil som jag tidigare haft, och då kommer det inte vara någon idé, då kommer det inte vara roligt. Jag kände mig på något sätt ganska klar där och då.

Efter detta var det många tuffa nätter, dagar, veckor och månader. 

Det värsta var nog inte smärtan eller mörkret. Det värsta var alla tankar som kom på köpet. Vem är jag nu, utan innebandy? Hur ser folk mig nu? Vad ska folk prata med mig om nu? Vad är jag bra på nu? 

Jag försökte hela tiden vara stark och visa mig glad. Men ibland gjorde mitt hjärta och min kropp för ont för att hålla emot. Jag är så evigt tacksam för min familj och mina vänner, som var där och lyfte upp mig. Gång på gång.

Nog om det. Idag sitter jag här och skriver denna text. 171 dagar senare, och mår bra. Jag är lycklig igen, jag har insett att jag är bra på massa annat. Jag kan träna som jag älskar att göra, jag sitter här och är tacksam och glad över livet. 

Jag har ofta fått höra att det synd om mig. Det absolut sista jag vill är att någon ska tycka synd om mig. Det är inte synd om mig.

Jag har vunnit 2 vm guld, 1 u19 vm guld, fått göra många fina landskamper, spelat många oförglömliga matcher inför världens häftigaste publik, jag har fått bära kaptensbindeln för klubben jag är född och uppvuxen i. Klubben som målat mitt hjärta gulsvart. Jag har fått göra det jag älskar i 19 år. 

Jag är väldigt stolt, nöjd och tacksam.

Önskar er en fin sommar, och glöm inte att njuta av livet! 

Tack för mig!

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten