Sommarbloggen
Ulf Andersson
"Jag vill se en centralt driven utveckling av Lirarnas Sport"
ANNONS

I Sommarbloggen får olika innebandyprofiler möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Ulf Andersson, sportchef i Partille IBS.

Framtiden är ljus och #ibdebatt!

Jörgen Lindgren, före detta VD för Svenska Hockeyligan (SHL) och Generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet. Nu, VD för Föreningen Svenska Superligan (FSSL).

Mikael Ahlerup, före detta VD för AIK Fotboll. Nu Generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet (SIBF).

Det är dessa båda som tar mig från uppgivenhet till stark framtidstro.

Mitt under innebandyns Silly Season säsong levereras dessa stjärnvärvningar som ger framtidstro och hopp till en Innebandysport där Eliten varit inte bara satt åt sidan utan direkt motarbetad. Ingen kan ha missat konflikten mellan SIBF och FSSL angående de självklara rättigheter rent marknadsmässigt som FSSL ville och borde haft. Först när Distriktsförbunden satte hård press på SIBF inledde parterna förhandling.

I Jörgen och Mikael får vi in två Elitmeriterade personer som kan Elitens grunder och som vet de kommersiella grunderna för att skapa en framgångsrik Elit.

Svensk Innebandys Elitutveckling har ju varit allt annat än bra det senaste decenniet. Sviktande publiksiffror, minskat antal profiler, mer statiskt och reaktivt spel där den massmediala uppmärksamheten varit snudd på noll och av ett enda skäl. Vi har inte byggt en Elitprodukt som är värdig vår sport. Vi har inte välkomnat oliktänkande och vi har inte varit inkluderande!

#ibpositiv, vad är det? Jag vill ha en ny tagg nu! #ibdebatt

Jag vill ha öppenhet för att tycka olika och en transparens för att möta den enorma utvecklingspotential som sporten har på Elitplanet. Jag har saknat detta länge. Jag vill inte känna oro eller bli motarbetad om jag har åsikter om NIU, landslagsuttagningar, regeländringar, serieindelningar eller beslut av Disciplinnämnden. Man får ingen utveckling i bekvämlighetszonen. Vill man utvecklas måste utvecklande kritik välkomnas, även om den uppfattas som negativ. Om inte annat skapar det engagemang och ger PR.

I Jörgen och Mikael är jag övertygad att vi får in två moderna ledare som är vana att befinna sig i en organisation där oliktänkande och tyckande är vanligt och positivt.

Att vara VD för AIK Fotboll innebär inte bara att någon tycker olika det kan även innebära att du får tråkiga besök i trädgården…

Att vara VD för SHL innebär ständigt fokus på det kommersiella och där man konstant visar prov på förnyelse och lyfter lägstanivån till långt över alla andra Elitsporter i Sverige. SHL har idag en särställning i svensk idrott även om enstaka andra idrotter är större.

18:e maj 1996, inför 15 106 åskådare och direktsändning på SVT besegrade Sverige Finland med 5-0 och återtog därmed VM-guldet från vårt östra grannland. Sporten hade exploderat och var med stormsteg på väg fram. Spelet skiljde ut sig från andra sporter som offensivt, spelförande och proaktivt. Med mängder av profiler inte bara på spelplanen utan i styrelserummen. I varje förening satt det en karismatisk, passionerad och snudd på provokativ ledare. För att nämna bara några som Thony Andersson i Balrog, Kenta Sjögren i Haninge, Kjell Mollstedt i Sjöstad, Lasse Granqvist i AIK, Jonas Klavberg i Warberg med många fler. Men de drev oss framåt. Alla var i luven på varandra och med eldets låga alltid närvarande men de var alla också väldigt måna om Sporten Innebandyns Elitutveckling. De tyckte definitivt inte lika men de fick tycka och det förde oss framåt. Vi var många som byggde Svensk Innebandy.

Idag saknar jag spelet som då fanns. Nu ser jag mängder med ungdomsspelare fostrade taktiskt tidigt och utan grundläggande tekniska färdigheter. Fysiska monster och snabba på att vända och förstöra spelet men man behärskar inte grundteknikens alla delar. Jag ser definitivt inte särskilt många av dåtidens spelförande backar som alla lag hade i varje femma.

Spelet har blivit reaktivt och inte proaktivt där possession är en viktig ingrediens, man vill minimera misstag inte skapa övertag i spelet. Samtidigt som fotbollen och ishockey förändrats mot possession och spelförande har vi utvecklats mer mot att bli en ny sorts handboll med kontringar och fysisk som de mest viktiga inslagen. Det är illa när man själv som innebandydåre väljer att mitt i matchen stänga av en derbymatch i SSL.

Jag vill se en centralt driven utveckling av Lirarnas Sport i Svensk Innebandy. Fokus ska vara på passningar, grundteknik, skott och spelförståelseövningar. Våga och vinn i spelet skall vara viktigt för att ge Eliten förutsättningar att framöver kunna spela en publikdragande innebandy.

Med detta på plats och med Jörgen och Mikaels kommersiella och Elitmässiga kompetens får innebandysporten förutsättningar att ta nästa steg.

Med Jörgen och Mikael ser jag ljuset i tunneln.

Nu etablerar vi innebandyn som Sveriges mest attraktiva elitidrott.

Potentialen finns och har funnits. Nu skall den realiseras…

#ibdebatt

Den här artikeln handlar om: