Nyförvärvskollen
Filip Kalentun.
Foto: Hemlut Subiabre
Superligan

Nyförvärvskollen: Pixbo Wallenstam

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är Pixbos herrar, som ska repa sig efter den misslyckade säsongen som innebar missad slutspelsplats.

FIlip Kalentun

Född: 1998

Position: Back

Kommer ifrån: Warberg, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 31 poäng (8+23) på 28 matcher

Kommentar: Pixbo har inte plockat in särskilt många spelare inför säsongen som kommer men Filip Kalentun är en värvning som förtjänar ett högt betyg tack vare många olika anledningar. Den givna är att det är en lokal spelare som ansluter – i en tidigare text skrev jag att ”det inte kryllar av SSL-stjärnor som har Göteborg som hemvist”, men Kalentun har potential att förbättra stadens rykte i dessa sammanhang. När han presenterades sa sportchef Rikard Jonsson bland annat att ”Filip är stark i defensiven och närkampsspelet”, men hans offensiva förmågor ska inte glömmas bort heller. Backen stod för en riktigt fin säsong med Warberg, inte minst i SSL-kvalet där det blev hela 11 poäng på bara sex matcher. Det går att dra vissa likheter med backklippan Jens Milesson som valt att sluta efter årets säsong – Kalentun har givetvis en bit kvar till Milessons klass, men inom ett par år kan han ha växt ut till en back av mycket bra SSL-klass.

Kalle Lundgren

Född: 2000

Position: Målvakt

Kommer ifrån: Hagunda, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 15 startade matcher, 76,0 i räddningsprocent

Kommentar: Inför förra säsongen värvade Pixbo tillbaka en målvakt som var egen produkt och som nyligen gått upp till SSL, i Filip Vom Hofe från Fagerhult Habo. Ett år senare gör man exakt samma sak: Nu är det Hagundas Kalle Lundgren som återvänder. Hagunda hade stor rotation på målvaktssidan förra säsongen men det var Lundgren som startade flest matcher. Han kommer få svårt att ro på Jon Hedlund i målet, många målvakter har försökt det genom åren utan att lyckas. Samtidigt kommer Hedlund vara 32 år när hans kontrakt går ut 2023 – är det rent av en framtida ersättare till landslagsmålvakten som Pixbo hämtat in? Lundgren är inte seriens bästa andramålvakt men är fortfarande ung och har goda utvecklingsmöjligheter. 

Lucas Dahlström

Född: 2002

Position: Center

Kommer ifrån: Pixbo Wallenstam IBF, Herr1an / Lindås Rasta IBK, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 3 poäng på 4 matcher (2+1) med Pixbo, 3 poäng på 9 matcher (3+0) med Lindås

Kommentar: Pixbo har en ganska så stark centersida, så den egna produkten Lucas Dahlström kommer få kämpa hårt för speltid under sin första seniorsäsong med klubben. Dahlström har matchats i Herr1an några säsonger nu och kände även på spel i Allsvenskan med Lindås nyligen. Har meriter från U19-landslaget och blev utsedd till den bästa centern i Pixbos JAS-grupp 2019/20

Ledarstaben

Tim Wiklund fick bara ett år som huvudtränare – klubben valde att inte förlänga kontraktet med den förre backen. Istället återvänder Thomas Andersson i sin gamla roll, han ledde laget 2019/20 och hoppade dessutom in på slutet av årets säsong. Vid sin sida får han Magnus Sundell som assisterande.

De har lämnat

Marek Benes, forward (Tatran)

Andreas Stefansson, forward (Storvreta)

Tim Wiklund, huvudtränare (klubb oklar/stannar i föreningen)

Jens Milesson, back (slutar)

Filip Vom Hofe, målvakt (IBK Göteborg)

Axel Larson, center (Lindås Rasta)


TV: "Jag förstår varför de blir upprörda"

Elitdomaren Glenn Boström om Mullsjös omtalade utvisning i sista semifinalmatchen mot Storvreta.

§§§§

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: