SOMMARBLOGGEN 2021
Foto: Privat
Peter Åling
"Det är dags att förändra seriestrukturen på damsidan!"

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är Peter Åling, tränare i Fröjereds damlag.

Ökad kvalité, större utveckling och fler som spelar längre!
Är det egentliga problemet Damallsvenskan?

”Så många som möjligt, så länge som möjligt”, en slogan som lanserades i och med
SIU-modellen år 2012. Väldigt mycket fokus på utveckling av spelare, osv har det varit sedan dess. Nu är det dags för SIBF att göra slag i saken på riktigt, det är dags att förändra seriestrukturen på damsidan!

Hej på er i sommarsverige, hoppas att försäsongen rullar på bra och att längtan efter en normal innebandysäsong gör att det blir den allra bästa någonsin, främst till alla er spelare men även för alla föreningar som vill vara väl förberedda när verksamheterna ska fungera som vanligt igen.

Peter Åhling heter jag och jag har fått äran att skriva lite om Damallsvenskan, det är ett intressant ämne som egentligen handlar om hur vi inom svensk innebandy vill utveckla daminnebandyn. Det är ett mycket större ämne än att bara prata om en serie rakt upp och ner. 

Här får ni ta del av min resa inom flick/daminnebandyn, lite om mina erfarenheter och framförallt mina tankar och funderingar omkring hur vi kan utveckla daminnebandyn vidare.

Min innebandyresa startade i Karlskoga, en 11 årig pojke som testade på riktig innebandy, innebandy med målvakt. Spelarkarriären pågick mestadels i Karlskoga men det hans med några korta utflykter till närliggande klubbar också, allt från näst högsta serien till nedåt i seriesystemet. Ganska tidigt intresserade jag mig mer för tränarrollen eller rättare sagt ledarrollen. Mitt första ledaruppdrag hade jag redan som 13 åring och efter det har jag på ett eller annat sätt varit involverad som ledare inom innebandyns fantastiska verksamhet varje år.

Innebandyskolan och upp genom både åldrar och seriesystem har bockats av erfarenhetsmässigt, min största erfarenhet tror jag nog ändå är att jag fick följa Karlskogas P-96 kull från 6 års ålder och upp hela vägen till seniorlaget. Den resan har lärt mig så otroligt mycket om ledarskap, utveckling och människor, dessutom hade vi fantastiskt roligt under tiden. Så här i efterhand kan jag dock konstatera att om jag fick göra om resan skulle det se helt annorlunda ut, jag skulle inte alls göra på samma sätt. Det är väl det som kallas för utveckling. Parallellt, spelade jag eller coachade Karlskogas seniorlag eller något annat av klubbens lag.
Klubban hamnade på hyllan ganska tidigt, tiden räckte helt enkelt inte till, det gav mig helt enkelt mer att vara ledare.

När jag bara var ledare blev andra roller också aktuella, junior & ungdomskommittén inom Värmlands innebandyförbund ville ha mig med, det ledde även till utbildningsuppdrag och ledare inom distriktslagsverksamheten, uppdrag som jag har kvar än idag. I den här vevan befattade jag mig för första gången med tjejer inom innebandyn som ledare, tror det var år 2012.

När jag blev förbundskapten för Värmlands F-99 distriktslag, innebar det att jag skulle åka runt och titta på flick/dammatcher. Tidigare hade jag tittat på matcher när min dotter spelade men eftersom hon spelade i en annan förening än där jag var aktiv så krockade det alldeles för ofta med mitt eget, så jag kan inte påstå att jag sett jättemycket innan.

SDF-SM för flickor 15 spelades i Umeå 2014, här fick man verkligen chansen att se tjejer ”in action” ordentligt. Säsongen efter ändrades struktur för SDF-SM och det var dags för oss att försvara vårt guld från Umeå i Linköping där SDF-SM flickor 16 avgjordes. Vi lyckades och det var såklart fantastiskt roligt, dessutom hade mitt intresse för att utveckla flick/tjej/daminnebandyn vidare väckts till liv. Dessa båda turneringar och processen innan och emellan var oerhört intressant, jag lärde mig massor och kände ett sug efter att få fortsätta utveckla innebandyn på flick/damsidan.

Tillsammans med min familj flyttade vi vid denna tidpunkt från Karlskoga och Värmland till Mariestad och Västergötland. Tryggheten i Karlskoga där hela mitt liv kretsade omkring innebandyn byttes mot osäkerheten i Mariestad, vad händer med innebandyn nu? Jag har ju precis börjat utforska något nytt, flick/juniorinnebandyn hade så mycket utvecklingspotential, det var min supertydliga reflektion efter mina år med Värmlands F-99, vilket indirekt också innebär en utveckling av daminnebandyn.

När nästkommande säsong drog igång (säsongen 16/17) och jag hade bott i Mariestad 7-8 månader fick jag dock ett samtal från Lockerud/Mariestad, de ville ha mig som ledare för deras U/JAS verksamhet på damsidan. Uppdraget var glasklart från klubbens sida i U-laget vill vi att du ska få med så mycket spelare som möjligt under året och i JAS är målsättning att vinna DJ17-SM-guld. Jag tackade ja, jag ville fortsätta utforska damjunior/daminnebandyn.

Vi lyckades uppnå båda föreningens målsättningar, ofta spelade vi matcher i U-laget med två målvakter, fyra kedjor och tre backpar. Många spelare lockades tillbaka och ville spela innebandy igen, något som jag fortfarande än idag känner mig riktigt stolt över. Med JAS-laget lyckades vi vinna DJ17-SM-guld. Det blev tyvärr ingen fortsättning för mig som ledare, föreningen valde att ta in andra ledare istället.

Här startar egentligen mina tankar som jag vill dela med mig av vad gäller Damallsvenskan, jag hade följt tjejer på högsta nivån i Sverige under tre år, högsta nivån för 15, 16 och 17 åriga tjejer. Under dessa år var de bästa tjejerna i dessa åldrar i princip redan så bra att de var bland de bättre i sina allsvenska klubblag eller kanske redan spelade i något SSL lag. De som i sina klubblag inte hade möjligheten att spela i något annat lag än i föreningens juniorlag de kom efter ganska rejält rent utvecklingsmässigt. Eventuellt kanske det fanns ett seniorlag att spela i, ett seniorlag som kanske till och med spelade i distriktets högsta serie, det borde väl ha kunnat vara en bra utvecklingsmiljö? Eller? Det kunde dock också vara den lägsta serien, det beror helt på hur man se det. Det här såg jag redan då som ett stort problem, ett problem som tyvärr ser precis likadant ut idag, enligt mig. Visst beslutet att endast A-licensierade spelare får spela seniorinnebandy var positivt ur vissa perspektiv men för daminnebandyns utveckling har den inte påverkat jättemycket, det beror dock mer på seriestrukturen än själva beslutet att inga under 16 år får spela seniorinnebandy.

Sedan säsongen 18/19 har jag tillhört Fröjereds IF, ett litet avbrott gjorde att jag förra säsongen inte var delaktig förrän november månad, vilket medföljde att jag inte deltog i någon match med laget förra säsongen. Det blev egenträning för hela slanten.
Med Fröjered har vi spelat i Damallsvenskan under mina samtliga år som tränare i klubben, så jag har verkligen fått möjligheten att fortsätta med mina tankar och funderingar om hur damjunior/daminnebandyns utveckling ser ut.

Jag har följt Damallsvenskan på ganska nära håll de senaste fem säsongerna och nu är det tydligare än någonsin att seriestrukturen inte är till fördel rent utvecklingsmässigt. Jag tänker redogöra för vissa saker som jag tycker är viktiga i sammanhanget och som svensk innebandy kanske borde utveckla.

 ·         Utveckling av spelare

Först och främst behöver serien under Damallsvenskan, dvs Division 1, förändras. Överlag behöver det bli bättre kvalité på lagen i dessa serier, det för även med sig att kvalitén på spelarna blir bättre. Ena laget i en serie siktar mot Allsvenskan, medan något annat lag är ett kompisgäng. Ofta spelar de bättre lagen kanske 3-4 matcher/säsong där de verkligen ställs inför lite motstånd.

När serievinnaren tillslut ska spela kval till Allsvenskan har de spelat alldeles för få bra matcher, vilket gör att de är dåligt förberedda inför kvalet, om de dessutom lyckas ta sig upp till Allsvenskan har de väldigt svårt att etablera sig.

De lagen som hamnar i botten förlorar ofta sina matcher med stora siffror, vilket i sin tur gör att de föreningarna får svårt med att behålla spelare, det är helt enkelt inte så roligt när det andra laget blir för överlägset.

På det här viset utvecklas spelare för dåligt generellt och vi får färre som håller på längre.

·         Gör om Division 1

När säsongen 21/22 startar upp kommer det finnas 12 stycken olika Division 1 serier.

Distrikten ansvarar för att dessa serier finns, på vissa ställen i landet bildar lagen i det egna distriktet en Division 1 serie och på andra ställen har man skapat serier över distriktsgränserna. Det är alltså helt upp till distrikten själva, Svenska innebandyförbundet vill inte lägga sig i detta. Det har varit uppe för diskussion men SIBF är inte beredda att förändra, om jag förstått det hela rätt.

Här behöver SIBF tänka om, de behöver ta över bestämmanderätten, det behöver inte nödvändigtvis innebära att det blir förbundsserier utan det kan räcka med tydlig uppmaning till distrikten att hitta regionala lösningar. Sådana lösningar finns redan, de tydligaste exemplen på detta är Division 1 Region, där Värmland, Närke och Västmanland slagit sig samman och bildat en gemensam serie. Även den sk GUD Division 1 serien är ett bra exempel, Gästrikland, Uppland och Dalarna bildar den serien. För daminnebandyns utveckling på sikt behöver Division 1 serierna se ut så här i hela landet, minska antalet serier till 8 stycken åtminstone eller kanske till och med ner till 6 stycken.

Jag vet att det försiggår diskussioner om detta ämne inom och emellan vissa distrikt, framförallt så har distrikten i södra delarna av landet påbörjat en process som förhoppningsvis kan leda till någon typ av förändring.

Det känns dock väldigt beklagligt om inte SIBF vill vara med och utveckla detta.

·         Lag på rätt nivå

När jag sitter och skriver dessa rader dimper en av historiens mest anmärkningsvärda övergångar ner, Kalmarsund har presenterat Moa Tschöp som nyförvärv. Intressant, kul, imponerande, många ord skulle kunna användas här. Kalmarsund gör något väldigt intressant just nu, helt klart.

Det jag dock vill reflektera över är något helt annat.

44 lag spelade i Damallsvenskan säsongen som gick, 42 lag kommer till start i september. Alla vet varför, Covid-19 gjorde att alla kvallag fick gratisplatser och serien utökades, rätt eller fel?

Problemet fanns redan innan, 32 lag med alldeles för stor kvalitetsskillnad.

Nu ska alltså lag som låter alla vara med, som bygger sina verksamheter helt på egna produkter och i princip helt på ideella krafter tävla mot Kalmarsund med Moa Tschöp i spetsen. Är det rimligt? Svaret är enkelt, NEJ, det är inte rimligt.

Jag lägger absolut ingen skuld på Kalmarsund i detta, problemet är att det inte finns ett tillräckligt bra alternativ, det finns inte serier som täcker upp alla nivåer. Ett mellanting mellan nuvarande Division 1 och Allsvenskan behöver skapas, modellen finns redan i tidigare nämnda Division 1 Region och Division 1 GUD.

·         Varför?

Gör vi om strukturen kommer det leda till att flera föreningar kommer att kunna anmäla lag i seriespel, spel på rätt nivå är mycket mer attraktivt och gör att möjligheten för flera att spela ökar. Jämna bra matcher är roligt och utvecklande för alla, spelare såväl som ledare och domare, till och med sekretariatet.

Det här ser redan exempelvis Värmland effekt av, i fem år har de haft Division 1 Region och antalet anmälda lag har ökat succesivt, till nästa säsong är rekordmånga damlag anmälda till seriespel.

Lagen som tar sig till Allsvenskan via dessa regionala serier är betydligt bättre förberedda och har klart större chanser att kunna acklimatisera sig.

Som ung lovande spelare är dessa serier perfekt miljö att utvecklas i, från flicklag till Allsvenskan är det och bör också vara för tufft, Division 1 spel som det ser ut idag är ofta lite för dålig nivå för att det ska vara tillräckligt gynnsamt ur ett utvecklingsperspektiv.

Utvecklingen av enskilda spelare kommer över tid bli betydligt bättre, vilket innebär att det gynnar likväl Allsvenskan som SSL och landslag, fler spelare kommer hålla en högre nivå. Dessutom har vi skapat bättre möjligheter för fler att spela längre, våra intentioner måste väl ändå vara att alla föreningar ska kunna fortsätta att anmäla lag och spela innebandy på en nivå som är rimlig för den enskilde föreningen.

Är det inte så vi vill ha det?


 

TV: Veera Kauppi om att göra 100 poäng nästa säsong: "Lovar att jag kan försöka"

Thorengruppens finska världsstjärnas svar på poängfrågan: "Mycket press"

Matchrapporter: Katrineholm säkrade seriesegern trots 3-5 mot Fröjered Formstarkt Fröjered tog ännu en seger Segerraden förlängd för Fröjered – besegrade Linköping IBK Fröjered tog bonuspoängen hemma mot Lockerud/Mariestad Fröjered utklassade Nykvarn på bortaplan

Du kanske även vill läsa:
Innebandy, folksporten för alla – Jodå, med en dåres envishet
Innebandy, folksporten för alla – Jodå, med en dåres envishet
Kommer nästa generation älska innebandy?
Kommer nästa generation älska innebandy?
Gemenskap, tillhörighet, trygghet och glädje
Gemenskap, tillhörighet, trygghet och glädje
Släpp sargen och våga växa!
Släpp sargen och våga växa!
Blundar jag är vi tillsammans igen
Blundar jag är vi tillsammans igen
En hyllning till min bortgångna far och hans betydelse för min tränarkarriär
En hyllning till min bortgångna far och hans betydelse för min tränarkarriär
Falubacken om skadorna som förstörde karriären
Falubacken om skadorna som förstörde karriären
Var ditt bästa jag
Var ditt bästa jag
Den krokiga vägen
Den krokiga vägen
Mitt avsked till innebandyn
Mitt avsked till innebandyn
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten