I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är Ellen Tillman, före detta SSL-spelare som nu jobbar med spelar- och tränarutveckling på Skånes innebandyförbund.
Fotboll, friidrott, tennis, handboll, simning, ridning och pingis, jag testade på och utövade många olika idrotter som liten. Jag gillade idrott och att vara aktiv och älskade att tävla. På en idrottslektion i åk.6 fick vi testa på innebandy och jag kände direkt att detta var något jag ville testa igen. En vecka senare var jag på min första innebandyträning i det som blev min moderförening Röke IBK och inte visste jag väl då att innebandyn skulle finnas med i stor eller liten skala i många beslut jag hittills har tagit och påverkat och gett mig mycket kunskaper och erfarenheter i livet.
När frågan från Innebandymagazinet kom om jag ville skriva något till Sommarbloggen funderade jag mycket kring vad jag egentligen skulle kunna skriva för något som skulle vara av intresse för andra att läsa. Jag funderade på vad jag har gjort inom vår fantastiska idrott innebandy och kom fram till att det kanske är den stora helheten och det mervärde som innebandyn gett mig som skulle kunna vara intressant att läsa och som jag tror att fler kan känna igen sig i.
Något av det första som innebandyn gav mig som person var en stark känsla av gemenskap, tillhörighet, trygghet och glädje. Under en högstadietid där jag inte hade någon tillhörighet och kände mig osynlig under skoltiden blev familjen och lagkamraterna i innebandyn den stora glädjen som gav en känsla av att tillhöra och en känsla av att betyda något. Just gemenskap och tillhörighet är något jag tror idrotten ger många människor, både barn och vuxna, runt om i världen. Oavsett om det handlar om att träna tillsammans med sitt idrottslag eller att följa sitt favoritlags matcher tillsammans med likasinnade.
När det var dags för gymnasieval ville och behövde jag en förändring och innebandyn gav mig möjlighet att komma till en ny miljö och valet föll på att som 15-åring flytta själv 70 mil norrut i Sverige till Mora för att gå på deras innebandygymnasium. I Mora bodde jag och spelade för KAIS Mora i 4 år och här fick jag uppleva några av mina absolut största innebandyminnen. Det blev tre säsonger i SSL som gav 2 SM-silver och 1 SM-brons. Jag fick även den stora äran att en säsong representera Sverige i U19-landslaget och spela EFT och Finnkampen. Under min tid i Mora fick jag med mig så otroligt mycket erfarenheter och kunskaper jag har kunnat använda mig av senare i livet. Att som gymnasieelev pussla ihop hushållssysslor, skolarbete och innebandy på elitnivå lärde mig mycket om disciplin, ansvarstagande, målmedvetenhet och att vara strukturerad. Jag fick även en mängd erfarenheter kring vad det krävs för att ta sig till elitnivå, hur dedikerad man måste vara vilket jag bara tror man kan va om man verkligen har glädjen till det man gör. Jag behövde även lära mig att hantera motgångar och att kunna skilja på mig själv som innebandyspelare och person. En av de största och viktigaste lärdomarna jag tog med mig var att bara för att det under perioder går dåligt på träningar och matcher innebär det inte att man som människa är dålig. Lätt och säga men svårt att efterleva när man håller på med något som tar mycket av ens tid.
Efter ett jobbigt sista halvår i Mora med bland annat en skadad fot som hindrat mig från att spela innebandy så kom samtalet från Malmö FBC i precis rätt tid. Jag valde att flytta hem till Skåne igen och spela för Malmö FBC i div.1 (nuvarande allsvenskan) för att få en omstart. Min första säsong med Malmö FBC var en av de roligaste i min karriär och föreningen och laget gav mig tillbaks glädjen för innebandy. Efter min första säsong tog vi oss upp till SSL och våra tre första säsonger i SSL fick jag äran att bära kaptensbindeln vilket gav mig väldigt stor kunskap och erfarenhet kring ledarskap. Efter tre säsonger i SSL och totalt fyra säsonger i föreningen fanns inte motivationen kvar längre att spela på elitnivå. Våren 2018 valde jag att lägga klubban på hyllan och samtidigt tog jag min universitetsexamen i Idrottsvetenskap/Sport Management och kände att det var dags för ett nytt kapitel i livet.
Jag har alltid varit intresserad av vad som händer ”bakom kulisserna” inom idrotten, vad gör de människor som jobbar med idrott i Sverige? Jag slutade som innebandyspelare men fick nu möjligheten att jobba med idrotten som funnits med mig i många år. Jag började jobba på Skånes Innebandyförbund med huvudansvaret för spelarutveckling och tränarutveckling vilket jag jobbar med fortsatt idag. Att få använda mig av den kunskap och erfarenhet jag fått genom åren inom innebandyn blandat med studier inom idrottsvetenskap ser jag som en perfekt mix där jag i mitt jobb får användning av det jag fått med mig längs med vägen och samtidigt fortsatt får möjligheten att löpande fylla på min kunskap- och erfarenhetsbank med nya saker och perspektiv.
Förutom mitt jobb inom innebandyn har jag efter att jag slutat spela fått förtroendet av föreningen att fortsätta som tränare vilket jag känner är otroligt ärofyllt och framförallt väldigt roligt! Att få träna tjejer där många har samma ambition som jag själv hade är väldigt roligt. Jag som tränare får möjlighet att vägleda och stötta dem i deras resa utifrån den kunskap och erfarenhet jag har med mig från vad jag själv har varit med om. Alla kan inte ta samma väg men generellt tror jag mycket är detsamma, du behöver ha en stor träningsvilja, kunna hantera med- och motgångar, klara av mentala jobbiga perioder och gå starkt ur dem och framförallt under hela vägen fortsatt ha glädje för det du gör.
Svensk Innebandy pratar mycket om att vara Mer än en sport och det kan betyda så många olika saker. Med min text till Sommarbloggen ville jag dela med mig av vad jag har fått med mig från innebandy som har gett mig så mycket som person som jag både kan använda inom innebandyn men även utanför idrotten. Detta är långtifrån unikt varken för mig eller för innebandyn i stort. Idrotten kan ge så mycket till alla som är en del av den oavsett om du är barn eller vuxen, spelare eller åskådare så kan den bidra till så viktiga delar som exempelvis gemenskap, trygghet, tillhörighet och framförallt glädje.
Dessa mervärden skulle jag aldrig vilja vara utan och jag är så tacksam för att idrotten och framförallt innebandyn har gett mig detta och jag hoppas att även du som läser detta kan identifiera vad du har fått ut för mervärde från det du gör eller har gjort inom innebandyn!
Hoppas ni alla får en härlig sommar fylld med sol, bad, glass, träning och möjlighet att ladda upp för en fullmatad innebandysäsong 2021/2022!
TV: Veera Kauppi om att göra 100 poäng nästa säsong: "Lovar att jag kan försöka"
Thorengruppens finska världsstjärnas svar på poängfrågan: "Mycket press"