I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är Johan Good från Upplands IBF, som också är tränare.
Innebandy, folksporten för alla, är svensk innebandys vision. Vad innebär det då att vara en folksport? Jag började med att googla in på svensk innebandys hemsida där jag hittade följande sida/text
Svensk Innebandys vision är att vara Folksporten
Med folksport så tänker vi på en sport som tilltalar många. Som är öppen för alla. Som är så enkel och rolig att många vill utöva den. Och som dessutom är underhållande att se på.
Om jag då ger mig på att göra någon form av utvärdering av dessa punkter så tycker jag att vi gott att vi kan säga att vi har kommit en bra bit på vägen. Vi har idag en sport som tilltalar många, Innebandyn är sett till antalet utövare en av Sveriges största idrotter.
Den 30/4 2020 hade vi 118 660 licensierade spelare enligt svensk innebandys hemsida och det är för mig klara siffror på att vi tilltalar många. På de flesta platser i landet så har vi fram till pandemin haft en god tillväxt i antalet spelare, nu är det ju svårt att sia om hur många som slutat. Det vet vi först när vi ser det kommande årets licensantal men jag är övertygad om att även om vi har ett tapp på grund av pandemiåret så kommer vi snart kommer att vara tillbaka på starkare siffror än vad vi hade den 30/4 2020.
Som är öppen för alla ja, här är ju en fråga som är svår. Riktigt svår, och det går ju egentligen tillbaka till varje enskild förening och lag. Jag är enormt tacksam att innebandyn alltid varit öppen för mig, back in the days när jag spelade så var jag en väldigt begränsad spelare utan någon större fallenhet för att spela innebandy. Dock har alltid innebandyn levererat andra möjligheter, jag har testat denna fina sport i mängder av roller som ledare, domare, materialare, NIU/LIU instruktör, poddare, Speaker, DJ, SDF-anställd och flera andra.
Tack vara lite hjälp från andra och med en dåres envishet så har jag alltid hittat nya roller. För mig har alltid innebandyn varit öppen och jag vill ändå tro att med en lagom dos av eget driv, lite god vilja från föreningarna runt om i landet så är innebandyn ”relativt” öppen för alla. Dock ska du inte vänta på att få din plats, se till att du skapa din plats.
Som är så enkel och rolig att många vill utöva den … jodå innebandy är ju relativt enkel jämfört med många andra idrotter som har mer komplexa spelregler som gör det lite mer utmanande för utövarna. Så jämfört med många andra idrotter så tycker jag att innebandyn är relativt enkel men rolig?
Vad en person tycker är roligt beror ju väldigt mycket på individuella preferenser, jag tycker att skolidrotten är ett otroligt intressant forum. Under några år så arbetade jag som timvikarie på olika skolor i min hemby Dalsjöfors som ligger strax utanför Borås och det var inte helt ovanligt att jag fick hoppa in och hjälpa till på idrottslektioner. Som den innebandyfrälsta person jag var redan då så var ju innebandy ett av mina ess i rockärmen vilket några av eleverna alltid uppskattade.
Samtidigt som några andra inte alls uppskattade innebandyn, jag vet inte om detta är en generell bild men många av de elever som jag undervisade som inte gillade innebandyn ogillade ofta all form av kontaktsport där det ingår i spelets regler att spelarna kommer i fysisk kontakt.
Hur kan vi då göra att fler tycker att innebandy är roligt, dvs fånga upp de som idag inte tycker att innebandyn på idrotten är den roligaste lektionen på året? Jo genom att erbjuda fler spelformer än det klassiska matchspelet.
Hur kan då en sådan spelform se ut undrar ni? Jo det svaret sitter Värmlands innebandyförbund på enligt mig i form av innebandyflex
https://www.youtube.com/watch?v=3EnKPC-Z3kQ
Ett briljant verktyg för idrottslärarna i skolan eller för den ideella ledaren på en förenings innebandyskola att använda.
Nej jag säger inte att vi ska ta bort kontaktsportsprincipen från innebandyn, den är en enormt viktig del till att vi älskar vår idrott. Jag säger att för de som idag inte fastnar direkt för innebandy så kan det vara en bra första upplevelse av innebandy. För att efter en mjukare start sakta men säkert få växa in i kontaktsportkonceptet.
Den sista delen jag har kvar att bena ut kring folksporten är Och som dessutom är underhållande att se på och det är väl här vi enligt mig har den största utvecklingspotentialen.
Underhållningsvärdet i att titta på en innebandymatch är ju svårt att reflektera över, även här har vi många egna preferenser. Jag till ex kan njuta som bara den av en klassisk buss som är parkerad och att se varenda spelare krigar som attan för att hitta skottäck precis som jag kan njuta av ett offensivt härligt spel med mycket bollinnehav och dribblingar 😉
Det som sker innanför sargen måste få ske, lagen måste få spela utifrån sina egna förutsättningar. Oavsett hur de väljer att spela får vi som åskådare respektera deras beslut.
Det jag tänker att vi kan jobba med är att stärka upplevelsen runt matchen och här har jag en vision.
Med en dåres envishet kommer jag att tjata om att vi låter Sveriges fyra landslag (A-landslag och U19) bli våra flaggskepp i denna folksportsatsning. Tillsammans kan vi se till att fylla läktarna på varje träning och utnyttjar den fina plattform för att inspirera våra ungdomar och förhoppningsvis stärka deras intresse för innebandy.
Jag kan sträcka mig så långt att jag nästan tycker att vi ska ha en heltidsanställd person med uppdraget att fylla varje träning med ungdomar som får gå i stort sett gratis och kolla på landslagsinnebandy, oavsett om det är i Malmö eller Luleå.
Samma princip kan vi applicera på våra matchdagar, sälj lagbiljetter till reapris och fyll arenorna!! Tänk er en innebandymatch mellan ett svenskt landslag och någon internationell toppmotståndare inför en arena med en enorm svensk klack bestående av innebandyspelande tjejer & killar.
För att summera denna utläggning så har mycket gott gjorts. Svensk innebandy är idag ett starkt varumärke som vi tillsammans har byggt, med tillsammans så syftar jag på oss alla! spelare, ledare, organisationsledare, föräldrar, föreningar, media, SDF och SF låt oss för alltid med dårars envishet fortsätta vårt arbete med den finfina innebandyn, folksporten för alla.
TV: Veera Kauppi: ”Jag blev heartbroken”
Finska världsstjärnan om övergången från IKSU till Thorengruppen: ”Stora IKSU hade kanske kunnat göra det lite bättre”