Sök
sommarbloggen 2021
Johan Good.
Foto: Privat
Johan Good
Innebandy, folksporten för alla – Jodå, med en dåres envishet

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är Johan Good från Upplands IBF, som också är tränare.

Innebandy, folksporten för alla, är svensk innebandys vision. Vad innebär det då att vara en folksport? Jag började med att googla in på svensk innebandys hemsida där jag hittade följande sida/text 

Svensk Innebandys vision är att vara Folksporten

Med folksport så tänker vi på en sport som tilltalar många. Som är öppen för alla. Som är så enkel och rolig att många vill utöva den. Och som dessutom är underhållande att se på.

Om jag då ger mig på att göra någon form av utvärdering av dessa punkter så tycker jag att vi gott att vi kan säga att vi har kommit en bra bit på vägen. Vi har idag en sport som tilltalar många, Innebandyn är sett till antalet utövare en av Sveriges största idrotter. 

Den 30/4 2020 hade vi 118 660 licensierade spelare enligt svensk innebandys hemsida och det är för mig klara siffror på att vi tilltalar många. På de flesta platser i landet så har vi fram till pandemin haft en god tillväxt i antalet spelare, nu är det ju svårt att sia om hur många som slutat. Det vet vi först när vi ser det kommande årets licensantal men jag är övertygad om att även om vi har ett tapp på grund av pandemiåret så kommer vi snart kommer att vara tillbaka på starkare siffror än vad vi hade den 30/4 2020. 

Som är öppen för alla ja, här är ju en fråga som är svår. Riktigt svår, och det går ju egentligen tillbaka till varje enskild förening och lag. Jag är enormt tacksam att innebandyn alltid varit öppen för mig, back in the days när jag spelade så var jag en väldigt begränsad spelare utan någon större fallenhet för att spela innebandy. Dock har alltid innebandyn levererat andra möjligheter, jag har testat denna fina sport i mängder av roller som ledare, domare, materialare, NIU/LIU instruktör, poddare, Speaker, DJ, SDF-anställd och flera andra. 

Tack vara lite hjälp från andra och med en dåres envishet så har jag alltid hittat nya roller. För mig har alltid innebandyn varit öppen och jag vill ändå tro att med en lagom dos av eget driv, lite god vilja från föreningarna runt om i landet så är innebandyn ”relativt” öppen för alla. Dock ska du inte vänta på att få din plats, se till att du skapa din plats. 

Som är så enkel och rolig att många vill utöva den … jodå innebandy är ju relativt enkel jämfört med många andra idrotter som har mer komplexa spelregler som gör det lite mer utmanande för utövarna. Så jämfört med många andra idrotter så tycker jag att innebandyn är relativt enkel men rolig? 

Vad en person tycker är roligt beror ju väldigt mycket på individuella preferenser, jag tycker att skolidrotten är ett otroligt intressant forum. Under några år så arbetade jag som timvikarie på olika skolor i min hemby Dalsjöfors som ligger strax utanför Borås och det var inte helt ovanligt att jag fick hoppa in och hjälpa till på idrottslektioner. Som den innebandyfrälsta person jag var redan då så var ju innebandy ett av mina ess i rockärmen vilket några av eleverna alltid uppskattade. 

Samtidigt som några andra inte alls uppskattade innebandyn, jag vet inte om detta är en generell bild men många av de elever som jag undervisade som inte gillade innebandyn ogillade ofta all form av kontaktsport där det ingår i spelets regler att spelarna kommer i fysisk kontakt. 

Hur kan vi då göra att fler tycker att innebandy är roligt, dvs fånga upp de som idag inte tycker att innebandyn på idrotten är den roligaste lektionen på året? Jo genom att erbjuda fler spelformer än det klassiska matchspelet.  

Hur kan då en sådan spelform se ut undrar ni? Jo det svaret sitter Värmlands innebandyförbund på enligt mig i form av innebandyflex

https://www.youtube.com/watch?v=3EnKPC-Z3kQ

Ett briljant verktyg för idrottslärarna i skolan eller för den ideella ledaren på en förenings innebandyskola att använda. 

Nej jag säger inte att vi ska ta bort kontaktsportsprincipen från innebandyn, den är en enormt viktig del till att vi älskar vår idrott. Jag säger att för de som idag inte fastnar direkt för innebandy så kan det vara en bra första upplevelse av innebandy. För att efter en mjukare start sakta men säkert få växa in i kontaktsportkonceptet. 

Den sista delen jag har kvar att bena ut kring folksporten är Och som dessutom är underhållande att se på och det är väl här vi enligt mig har den största utvecklingspotentialen.

Underhållningsvärdet i att titta på en innebandymatch är ju svårt att reflektera över, även här har vi många egna preferenser. Jag till ex kan njuta som bara den av en klassisk buss som är parkerad och att se varenda spelare krigar som attan för att hitta skottäck precis som jag kan njuta av ett offensivt härligt spel med mycket bollinnehav och dribblingar 😉 

Det som sker innanför sargen måste få ske, lagen måste få spela utifrån sina egna förutsättningar. Oavsett hur de väljer att spela får vi som åskådare respektera deras beslut.  

Det jag tänker att vi kan jobba med är att stärka upplevelsen runt matchen och här har jag en vision. 

Med en dåres envishet kommer jag att tjata om att vi låter Sveriges fyra landslag (A-landslag och U19) bli våra flaggskepp i denna folksportsatsning. Tillsammans kan vi se till att fylla läktarna på varje träning och utnyttjar den fina plattform för att inspirera våra ungdomar och förhoppningsvis stärka deras intresse för innebandy. 

Jag kan sträcka mig så långt att jag nästan tycker att vi ska ha en heltidsanställd person med uppdraget att fylla varje träning med ungdomar som får gå i stort sett gratis och kolla på landslagsinnebandy, oavsett om det är i Malmö eller Luleå. 

Samma princip kan vi applicera på våra matchdagar, sälj lagbiljetter till reapris och fyll arenorna!! Tänk er en innebandymatch mellan ett svenskt landslag och någon internationell toppmotståndare inför en arena med en enorm svensk klack bestående av innebandyspelande tjejer & killar. 

För att summera denna utläggning så har mycket gott gjorts. Svensk innebandy är idag ett starkt varumärke som vi tillsammans har byggt, med tillsammans så syftar jag på oss alla! spelare, ledare, organisationsledare, föräldrar, föreningar, media, SDF och SF låt oss för alltid med dårars envishet fortsätta vårt arbete med den finfina innebandyn, folksporten för alla.


TV: Veera Kauppi: ”Jag blev heartbroken”

Finska världsstjärnan om övergången från IKSU till Thorengruppen: ”Stora IKSU hade kanske kunnat göra det lite bättre”

Du kanske även vill läsa:
Kommer nästa generation älska innebandy?
Kommer nästa generation älska innebandy?
Blundar jag är vi tillsammans igen
Blundar jag är vi tillsammans igen
Gemenskap, tillhörighet, trygghet och glädje
Gemenskap, tillhörighet, trygghet och glädje
Släpp sargen och våga växa!
Släpp sargen och våga växa!
En hyllning till min bortgångna far och hans betydelse för min tränarkarriär
En hyllning till min bortgångna far och hans betydelse för min tränarkarriär
Falubacken om skadorna som förstörde karriären
Falubacken om skadorna som förstörde karriären
Var ditt bästa jag
Var ditt bästa jag
Den krokiga vägen
Den krokiga vägen
Mitt avsked till innebandyn
Mitt avsked till innebandyn
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten