SOMMARBLOGGEN
Per Viberg
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
ANNONS

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Först ut: Per Viberg, klubbchef i FBC Kalmarsund.

Utvecklingen i Svenska Superligan har gått alldeles för långsamt under en allt för lång tid. Vad beror det på? Är det att innebandyn har ett för svagt Förbund eller att man har en för svag ligaorganisation?

Nej, det är inte svaret.

Det finns mycket genom åren som kunde ha gjorts annorlunda av både förbundet och ligaorganisationen och sporten har långt ifrån slagit i taket och nått sin fulla potential men det stora problemet ligger inte där. Svaret ligger i att Svenska Superligan inte är starkare än sin svagaste länk och det finns för många svaga länkar. Föreningarna måste bli starka för att ligan ska kunna bli stark. En uppmaning till alla elitföreningar! Höj ribban, riskera att riva istället för att hela tiden landa bekvämt. Det är bättre att misslyckas med att uppnå ett mål än att inte sätta ett mål.

Två föreningar, Storvreta och Falun, har på herrsidan gjort upp om SM-guldet under senaste tio åren. Inga andra föreningar har under denna period tagit upp konkurrensen vare sig sportsligt eller organisationsmässigt. Fler föreningar borde under denna period bjudit upp till dans och utmanat. Det hade utvecklat och tagit innebandyn framåt. Det är inte så att nämnda föreningars sponsorintäkter får en att ramla av stolen direkt eller att dessa föreningar har intäkter som gör att det inte går att konkurrera med dem.

Jag tillträdde som klubbchef i FBC Kalmarsund inför säsongen 2017/2018, damlaget hade precis åkt ur Svenska Superligan och herrarna hade förlorat den tredje avgörande matchen i kval ett, mot Örebro, till Svenska Superligan.

FBC Kalmarsund hade säsongen 2017/2018 sålt sponsring för knappt två̊ miljoner, som skulle driva två elitlag med ambition.

Jag hade från min tid i Visby IBK med mig massor av nyttig rutin och erfarenhet från alla misstag man gör under en lång karriär. Det bästa man kan göra är att lära av sina misstag.

Två miljoner i försäljning för en elitförening inom innebandyn skulle jag säga är rätt normalt, många föreningar ligger på mellan två och tre miljoner per säsong. Då är ju det som det ska vara, tänker många föreningar. Ingen höjer ribban, utan istället tycker man att man ligger rätt bra till i jämförelse med andra föreningar.

I FBC Kalmarsund pratar vi väldigt öppet om vår verksamhet och till exempel våra intäkter från sponsring. Varför? För att fler ska ta rygg.

I Kalmar hade jag inget nätverk och jag visste inget om Kalmar och Ölands näringsliv. Det var verkligen att börja på en ny bok, i en för mig, ny omgivning. Innan jag tillträdde satt jag några tydliga målsättningar. En målsättning var att FBC Kalmarsund skulle öka sina intäkter från sponsring från två miljoner till 5,6 miljoner på tre år, en ökning på 1,2 miljoner per säsong. Jag vet inte hur många som egentligen trodde på det, men jag var så övertygande att jag trodde på det själv, vilket är en bra början och räcker långt.

Jag har precis gjort bokslut för min fjärde säsong som klubbchef i FBC Kalmarsund och försäljningen av sponsring landade på knappt 7,5 miljon denna säsong och kommande säsong är målet nio miljoner. Jag har sen flera år haft en vision om att FBC Kalmarsund ska vara den första föreningen som säljer sponsring för mer än tio miljoner. Och jag är övertygad om att fler kommer att ta rygg. Kan FBC Kalmarsund, kan vi. Det är så här vi föreningar var och en för sig och tillsammans utvecklar Svenska Superligan. Ligans svagaste länkar måste bli starkare.

FBC Kalmarsund står nu inför sin största satsning någonsin. En satsning som vi tror kommer att förändra innebandyn. JÄMSTÄLLDHETSMATCHEN VISION 2025. Satsningen har flera mål, men det viktigaste är att inget av våra elitlag ska ha lägre ersättning än 40 % av den totala ersättningen till våra elitspelare senast 2025. Fastna inte i diskussioner om publiksnitt och varför era herrlag ska ha en högre ersättning. Tänk större. Innebandyn har en enorm fördel mot andra sporter och toppinnebandyn på både dam- och herrsidan skulle utvecklas enormt om vi som första sport vågade att bli helt jämställda med samma förutsättningar och ersättningar.

FBC Kalmarsund vill bli beviset för att det går att göra satsningar med de bästa förutsättningarna för både dam och herr samtidigt och att det blir nyckeln till framgång.

Trevlig sommar!


TV: "Vi vill ha det bäst betalda laget"

Kalmarsunds sportchef Alexander Brinkmann om lönenivåerna på dam- och herrsidan.


Den här artikeln handlar om: