Sök
sommarbloggen
Cajsa Elm
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare: Cajsa Elm, stjärna i Pixbo Wallenstam och Sveriges landslag.

Vinna. Bara jag skriver ordet vinna händer något extra inom mig. Människor är olika och letar efter kickar på olika sätt. Att vinna är kicken jag söker. Mitt namn är Cajsa Elm och jag vill dela med mig av mina tankar kring att vilja vinna och hur olika ledarskap påverkar detta.

Den första kicken jag fick var när jag mötte världen. Jag vann nämligen den tävlingen genom att komma ut 3 minuter före min tvillingbror. Han har sedan fått äran att vara min tävlingsmotståndare under stora delar av vår uppväxt. Som den tävlingsmänniska jag är har det varit perfekt att alltid ha haft någon vid min sida som jag kan tävla mot. Om det inte har funnits något att tävla om, har jag helt enkelt fått komma på något och då haft min motståndare redo till hands. 

Jag kan lite motvilligt också erkänna att tävlingarna jag har konstruerat har varit sådana som jag tror att jag har haft större chans att vinna i. Har det däremot varit svårt för mig, då har jag tänjt på regelverk eller ändrat taktik och strategier för att lösa problemet och nå mitt mål, att vinna.

Jag erkänner. Jag har gärna gjort det jag har varit bättre på än min bror. Om vi åkte till ett badhus var det väldigt viktigt för min pappa att vi skulle börja med att simma 200m (Simborgarmärket) för att sedan bada och göra det vi ville. Jag hade faktiskt inte så mycket emot detta då jag var bättre än min bror på simning. Då fick jag starta besöket med en kick och känna mig som en vinnare.

På helger kunde vi ha som aktivitet att vi skulle ut och jogga hela familjen. Detta var något som kunde stressa mig då jag visste att min bror var snabbare i en spurt. Då x antalet löparrundor slutat med tårar för mig då jag förlorade spurten kom jag på den briljanta idén att jag kunde följa med på den här himla springturen på ett villkor. Att vi korsade mållinjen alla hållandes i varandras händer. Då kunde ju alla vinna eller rättare sagt, jag skulle inte förlora.

Min bror och jag har haft möjligheten att testa på väldigt många olika sporter. Det är något som jag är väldigt tacksam för idag. Jag är helt övertygad om att jag inte hade spelat på den nivån jag gör idag om jag inte hade hållit på med olika sporter. Jag ser bara fördelar med det. Innan det blev innebandyn som jag verkligen satsade på, höll jag på med fotboll ändå upp till tvåan på gymnasiet. Sedan har min bror och jag spelat timtals med streethockey, tennis på gatan, badminton i trädgården, tränat gymnastik och även spelat spontanpingis.

Detta är jag bombsäker på har bidragit till att jag aldrig har tröttnat på någon sport. Vi har helt enkelt hållit på med det som har passat för stunden. Under vintern när jag har spelatinnebandy har jag lärt mig att ta snabba beslut och spela på små ytor. Detta har jag kunnat applicera i fotbollen. Fotbollen i sin tur har gett mig en uthållighet som jag sedan tagit med mig till innebandyn osv. Därför är jag oerhört tacksam att jag till mestadels har haft väldigt bra tränare. 

Det har nog varit jobbigt ibland, men de har inte hindrat mig från att spela varken det ena eller det andra. När jag började gymnasiet gick jag fotbollsinriktning. Jag höll dock fortfarande på med innebandy. Ingen tvingade mig att lägga ner det. När jag sedan började trean på gymnasiet fick jag själv ta beslutet att sluta med fotboll och satsa helhjärtat på innebandy. Jag är därför mycket tacksam att skolan var tillmötesgående och lät mig byta till innebandy i trean och att det, som sagt, var jag som fick ta beslutet när jag kände mig redo. 

Det skrämmer mig när det ska börja elitsatsas för barn i 10-årsåldern och att man då ska välja vad man ska satsa på. Ett barn är inte färdigutvecklat i den åldern och det är INGEN som kan veta vilken sport som det barnet har fallenhet för när det är i säg 20-årsåldern. Vi vet framförallt inte vad det barnet brinner mest för och tycker är roligast.

När jag var i 5-årsåldern började jag spela fotboll. Vi var ett blandgäng med mest killar ochnågra tjejer. På rasterna i skolan blev det mycket fotboll och utebandy för mig. Då var jag ensam tjej bland alla killar. Jag började spela innebandy i ett tjejlag när jag var runt 8 år. Killarna var dock mitt gäng och därför blev det naturligt att jag även började träna innebandy med dem. Min bror spelade där och även alla andra som jag mötte på rasterna.

Att jag fick möjligheten att spela i två lag är jag också väldigt tacksam över. Ledarna i killaget, vad jag upplevde, såg inte mig som en börda och någon som tog deras grabbars träningsplats utan jag var en i gänget. Detta utvecklade mig väldigt mycket. Det går inte att komma ifrån att det är skillnad på träning för tjejer och killar. Det känns även som pressen utifrån är väldigt olika. Killarna som börjar spela innebandy spelar för att bli bäst medan tjejerna börjar för att de ska ha kul med sina kompisar och röra på sig. Detta är något som jag tycker är fascinerande. Jag ville vara där för att vinna.

Jag minns att jag ofta tittade på klockan under träningarna, när det var en halvtimme kvar brukade det bli match. Den längtade jag efter. Jag förstår att innebandyträningarna har olika syfte för olika barn. Det jag är bekymrad över är dock att vi har så olika förväntningar på killar och tjejer. Det är ju inte konstigt att damidrotten ligger långt efter när tjejer får en helt annan inskolning. Tjejer kommer till träningen för att ha roligt och vara med kompisar och har inte ett tydligt mål med att bli bättre och vinna matcher. Detta upplevde jag var en stor skillnad jämfört med killträningarna. 

Därför blir jag besviken när jag hör, framförallt män, klaga över vad långsam damidrotten är, vad dåligt tränade de är, vilka misstag de gör osv osv. Vi har ju inte alls fått samma förutsättningar när vi var små! Sedan återigen, man måste fråga sig vad syftet är med att man håller på med idrott och innebandy. Man har dock inte rätt att klaga när samhället inte ger oss tjejer de bästa förutsättningarna.

Jag upplevde som sagt var en stor skillnad på träningarna med tjejerna och killarna. Det var inte samma vinnarmentalitet hos tjejerna men då fick jag hitta andra sätt att vinna. Det kunde handla om att man skulle slå så många passningar som möjligt på en minut. Det var liv och död för mig. Det fanns inte på kartan att min partner och jag inte skulle vinna. Jag gick in i något speciellt mood. Varje tekning inför en ny period var också en ny chans att vinna. Den tog jag på allvar. 

Under killträningarna skulle jag säga att jag tog med mig feelingen från rasterna. På min skola använde vi oss av 1:a och 2:a väljare. 1:an fick välja lagkamrat först sedan 2:an, 1:an igen osv. Min bror eller jag var oftast 2:a väljare vilket resulterade i att vi alltid valde varandra och att de tre bästa killarna kom med 1:a väljaren.

Mitt lag var nästan alltid underlägsna. Då kickade vinnarjäveln in i mig ännu mer. Känslan att slå i underläge och sedan vinna är obeskrivlig. Det hann dock bli många tårar och raster

innan den där segern äntligen kom. Jag älskar verkligen lagkänslan och att jobba med samma människor mot gemensamma mål. Åter till träningen med killarna, det var mycket mer hets där. Vi kunde ta med oss striderna från rasterna in på träningen. Flera stycken lärde sig också vilka knappar de skulle trycka på för att få mig och brorsan att tända till lite extra. Jag vill alltid göra mitt bästa och allt för laget. 

En träning med killarna gjorde jag ett misstag som sista person och en kille fick friläge. Jag sprang allt vad jag hade hem men han gjorde mål. Jag blev så lack på mig själv att jag slog klubban i ribban, lite för hårt. I nästa byte hängde bladet och klubban hade gått av. Min ena tränare sa ”det där får du ju reklamera”. Han insåg nog inte att den gick av när jag slog klubban i ribban. 

Jag skämdes så mycket. Att sätta mitt lag i en dålig sits där jag hade kunnat göra något annorlunda, det gnager så hårt i mig. Att ta en utvisning är något som jag verkligen försöker undvika. De gångerna det väl har hänt har jag suttit på botbänken och enbart försökt hålla tillbaka tårarna då jag har skämts så mycket. 

Sammanfattningsvis är jag så glad över att mina tränare, i både fotbollslaget och båda innebandylagen lät mig köra på. De hindrade inte mig utan det var jag som fick göra mina val. Det blev sedan naturligt att jag slutade i killaget när vi blev tonåringar. Jag har dock väldigt mycket att tacka alla killar för. De fick stå ut med en tävlingstokig tjej och att andra lag varje match skulle påpeka att det var en tjej i laget.

Idag spelar jag i Pixbo Wallenstam, på elitnivå. Mina erfarenheter säger att ledarskapet är så otroligt viktigt för att få spelare att fortsätta utvecklas och spela kvar. Det gjorde därför fysiskt ont i mig när jag råkade ut för en tränare som motarbetade alla grunder som jag anser är viktiga. Det kunde handla om att pika spelare, prata om vissa spelare inför en annan spelare, enbart höja sina favoriter och trycka ner andra. Helt enkelt skapa en riktigt tråkig miljö som det gjorde både fysiskt och psykiskt ont att vistas i. 

Det jag vill skicka med till dig som är tränare eller vill bli tränare. Innan du börjar tänka på taktik och femmor, sätt dig ner och fundera på hur du vill vara som ledare. Du ska föregå med gott exempel och du ska få med dig hela gruppen på resan. Det räcker inte alltid med att ha de bästa spelarna på pappret, en grupp kan göra under. Fokusera därför på gruppen. Hur ska du få alla individer att må bra? Jag är övertygad om att en spelare i balans och harmoni har lättare för att göra personbästa än någon som mår piss. 

Därför är jag oerhört tacksam att jag har fått tränas av Fredrik Larsson. En riktig expert på hur man ska hantera en grupp och få så många som möjligt att må bra. Han är helt klart den bästa tränaren som jag har haft och han blir svår att toppa för mina framtida tränare.

Om du ännu inte har listat ut det så tävlar jag i allt som går att tävla i. Nu bor min bror och jag i olika städer så jag har helt enkelt fått hitta nya motståndare, inte minst de på planen.

Nu gäller det att vara laget som vinner försäsongen. För nästa år vill jag vinna!


TV: Poddpanelen om Hampus Ahrén och landslaget

Jämförelsen med Kim Nilsson: ”Har inget med varandra att göra överhuvudtaget”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten