Sök
SOMMARBLOGGEN 2021
Foto: Privat
Johan Fahlström
Falubacken om skadorna som förstörde karriären

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är Faluns långtidsskadade Johan Fahlström.

Mina senaste säsonger har kanske inte varit optimala, det har ju blivit fler matcher utanför sargen än innanför. Det var inte så det var menat, det var inte därför jag blev stolt när jag för första gången i januari 2012 fick göra debut med IBF Falun i högsta serien.

Men det är med tacksamhet jag tänker tillbaka på alla år i den klubb som jag otaliga gånger gjort allting för, att jag varje match och träning visste att jag och alla mina lagkamrater skulle ge precis lika mycket för att vi som lag skulle vinna innebandymatcher.

Jag vet att alla vill vinna, säkert precis lika mycket. Alla tränar hårt och väljer bort mycket saker även utanför planen. Så många gånger ens familj och vänner fått stå åt sidan och den vanligaste anledningen var att vi hade träning eller match. Vilket jag tyckt har varit det absolut viktigaste som finns under långa perioder.

Det är en speciell känsla av att lägga sig ner i gruset intill hoppbackarna i juni månad bredvid en lagkamrat och kolla på varandra samtidigt som man nästan börjar skratta av fundering varför man gör detta? Tro mig, den frågan ställde jag mig själv ungefär sex dagar i veckan under hela försäsongen. Varje år.

Den känslan är sedan som bortblåst när man går in i ett slutspel och speciellt om man får möjlighet att spela en final inför fullsatta läktare.

Flera gånger har jag sagt – skadar jag mig allvarligt så kommer jag sluta. För tanken var ju att ingenting kommer att hända mig.

Men i februari 2019 under semifinal tre hemma mot Mullsjö var olyckan framme. Främre korsbandet slits av i höger knä.

Jag opererar mig på sommaren någon månad efter skadetillfället för att knät var väldigt svullet under en längre tid. Sedan bestämmer jag mig för att göra ett försök att ta mig tillbaka, trots att jag tidigare sagt att jag aldrig skulle spela igen om jag skadade mig allvarligt. Jag kan tänka mig att flera spelare tänker likadant. Men jag insåg snabbt varför jag höll på när det helt plötsligt togs ifrån mig. Man vill vara en del av något, uppnå saker tillsammans med andra människor. Det är säkert därför vi håller på med en lagsport och inte en individuell idrott.

Skulle då en skada hindra mig från att träffa mina lagkamrater varje dag. Eller som jag ser på dem, flera av mina närmsta vänner.

Rehabiliteringen tog nio månader och de första minuterna jag spelade var mot Visby borta, känslan var såklart en stor lättnad. Även om jag var långt ifrån en lika bra spelare som innan skadan. Jag spelade troligtvis min kanske bästa innebandy precis innan jag blev skadad. Det blev en till match innan serien stängdes pga. pandemin.

När säsongen 20/21 skulle dra igång hade jag i princip lagt skadan bakom mig. Lyckan blev dock inte långvarig då en ny vridning i knät kommer redan i den andra omgången och knät svullnar upp. Tiden efter detta består kontinuerligt av återkommande smärtor och svullnader i knät. Vid nyår bestämde jag mig för att genomgå en mindre operation som skulle hålla mig borta i 3-5 veckor. Jag tyckte det lät bra. Det var ju ingenting jämfört med de problem och den frånvaro jag tidigare haft.

När jag vaknar efter den mindre operationen frågar läkaren mig om jag märkt av någon större smäll eller vridning i knät under den senaste tiden då han ser att mitt nya korsband i princip är helt av igen. Sedan förklarade läkaren att en ny korsbandsoperation skulle krävas om jag vill spela innebandy igen.

Jag trodde inte han menade allvar men kom relativt snabbt underfund med att detta kanske inte är en sak han skulle säga bara för att se hur jag reagerar.

Det första jag säger till läkaren är - nu räcker det. Det är inte meningen att jag ska kunna spela igen.

Det här beskedet kom såklart som en chock då jag bara någon vecka tidigare fått höra att korsbandet såg bra ut, och skulle något hänt så borde jag märkt det. Men tydligen inte.

När jag sedan kommer hem har jag flera samtal med lagets fysioterapeut. Jag förklarade för honom att det som känns tråkigast var att jag nu troligtvis spelat min sista match, utan att vetat om det, inför tomma läktare. Hade man försökt skriva ihop ett sämre slut så hade man knappt lyckats. Det blev säkert förlust också för ska jag vara helt ärligt så minns jag knappt vilken match jag ska räkna som den sista. Jag hade vid så många tillfällen försökt träna och spela men knät sa ständigt ifrån.

Samma dag som Falun möter Storvreta på hemmaplan i februari 2021 så opereras jag igen. Den andra korsbandsoperationen och räknar jag med den mindre operationen från januari så är det den tredje operationen totalt under de senaste 1 år och 8 månaderna.

Det jag idag kan tänka tillbaka på är bland annat flera år där jag varje dag fått träna, spela och speciellt tävla mot flera av dem absolut bästa spelarna i världen. Det har i sin tur gjort att det alltid varit en stor konkurrens. Vid flera tillfällen har jag fått höra att det bästa för mig skulle vara att byta klubb och få en större roll. Det ligger säkert något i det. Men för mig var det egentligen inte att jag behövde ha mest media-tid eller göra flest poäng. Dem spelarna hade vi redan. Sen vet de personerna som känner mig att jag brukas synas och höras ändå, det spelar nog ingen roll om jag är på planen eller inte.

Jag har haft otur med skador under den senaste tiden, det insåg jag främst nu när jag skrev texten. Jag har inte kunnat spela många matcher de senaste två åren. Men jag har istället spela så många matcher och har flera oförglömliga minnen innan skadorna började. Matcher som många troligtvis aldrig kommer få uppleva, både i klubblaget här i Sverige och ute i Europa samt med ungdomslandslaget. Jag kommer alltid imponeras och glädjas med de som tar sig tillbaka efter en långtidsskada. För jag vet nu vilket otroligt jobb som ligger bakom det.

Jag har flera gånger fått höra att det är synd om mig och att jag haft mycket otur. Jag vill förklara att jag själv inte tycker det. Skadorna är en del av idrotten och sedan får varje person avgöra hur långt man är beredd att gå för att få spela igen, vilket i sin tur även kommer innebära en ny risk för skada. Jag vill fortsätta bidra till att mitt lag ska utvecklas. Att alla som framöver ska representera den klubb som jag vuxit upp i ska få göra det under de bästa förutsättningarna som möjligt. Det kan betyda att hjälpa till med material, se till att spelare trivs i laget och staden eller kommentera en match om det skulle behövas.

Vem vet? Vi får se helt enkelt.

Det jag vet är att jag inte kommer ha ett ständigt tvång att uppfylla en viss fysisk status eller springa till en specifik nivå på ett beep-test. Sedan kommer mer tid såklart att ägnas åt familj och vänner.

Tack för mig och ta hand om er.

Ha en fantastisk sommar!

Bästa hälsningar Johan.TV: Veera Kauppi om att göra 100 poäng nästa säsong: "Lovar att jag kan försöka"

Thorengruppens finska världsstjärnas svar på poängfrågan: "Mycket press"

Matchrapporter: Växjö vann med 7-6 hemma mot Falun Falun vann mot Pixbo Wallenstam på hemmaplan Falun vann trots uppryckning av Thorengruppen Utklassning när Falun besegrade Helsingborg i Guide Arena Falun svenska mästare – vann SM-final herr i innebandy mot Storvreta

Du kanske även vill läsa:
Den krokiga vägen
Den krokiga vägen
Var ditt bästa jag
Var ditt bästa jag
Mitt avsked till innebandyn
Mitt avsked till innebandyn
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten