Sök
SOMMARBLOGGEN 2021
Foto: Privat
Niklas Pålsson
En hyllning till min bortgångna far och hans betydelse för min tränarkarriär

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är Helsingborgs tränare Niklas Pålsson.

Vi hade varit i Limhamn och spelat ishockeymatch och satt i bilen hem till Odarslöv utanför Lund. Det blev förlust med 3-5 och jag hade bara fått spela några få byten under matchen, min bästa kompis Jani däremot hade gjort 2+1 och blivit matchens lirare. Vi åkte alltid tillsammans Jani, jag, Pasi (Janis pappa) och min pappa Peter. Varje träning, varje match! Pappa och Pasi var lagets materialare och missade därav inte en ända träning, sen umgicks vi med familjerna, åkte på semester varje år och jag och Jani gick i samma klass. 

I bilen hem sa Jani, jaha vad tyckte du om matchen idag då Pålle? 

- Synd att vi inte vann, sa jag! Men kul att du var så bra idag igen och blev matchens lirare. Jag tyckte det var kul de bytena jag fick spela med dig, det vore kul att spela där oftare.

Jani hann inte svara innan pappa sa 

  - Ska du spela mer så får du spela bättre! 

Det blev tyst i bilen och ingen sa något mer på den hemresan. 

Jag kommer ihåg det som om det var igår, vi var 12 år då, jag hade börjat lira när vi var i 7 års åldern, jag var kortväxt och liten, spelade forward och hade svårt att fokusera under matcherna. Allt som oftast snurrade någon låt i huvudet eller helt andra tankar än det som pågick på planen. 

Ändå så älskade jag ishockeyn, att få tävla och att få vara en del av ett lag! Det betydde mycket! Det höll oss borta från mycket annat och vi fick en bra uppfostran både av varandra och duktiga ledare.

 

Min pappa sa det som många tänkte, han var rak ärlig och höll inte tillbaka sina åsikter. När jag var i den åldern tyckte jag det var lite jobbigt, att han inte bara kunde säga att jag borde fått spela mer. Det var ju tillfällen när vi var iväg på cuper där vi var borta en hel helg där jag bara spelade några byten per match, det gjorde andra i laget också, men deras föräldrar kunde ju skälla på tränarna och gärna påpeka att deras son borde fått spela mer. Sån var inte pappa, han sa som det var. Var jag bra så sa han det och var jag dålig och jag inte förstod det så kunde han påpeka det.

När jag var 15 så slutade jag med ishockeyn, det var ett riktigt tufft beslut. Men jag visste att jag inte skulle bli något och framförallt så kände jag att det fanns annat som vid den tiden var roligare. Jag hade börjat spela innebandy, det kändes enkelt jämfört mot hockeyn, jag var ingen stjärna här heller men till en början klart bättre i proportion till ishockeyn.

Det skulle dock visa sig att innebandy inte var min grej heller, i alla fall inte om man såg till kvaliteterna, vi var nu framme vid de två sista åren som junior jag fick spela powerplay framför mål och oftast när vi tog ut målvakten. Sen om någon i motståndarlaget skulle få en liten propp. Jag tyckte detta var helt okej, jag visste att jag inte var bättre och fick ändå cred av tränarna för att jag bidrog med min del till laget. Pappa var en klart bidragande faktor till att jag tidigt förstod att det fans olika roller och att jag fyllde en viktig funktion utan att vara en central spelare.

Vid denna tiden spelade jag även fotboll, jag började som 16 åring. Jag blev såklart ingen stjärna här heller. Men i denna åldern var jag väldigt bra tränad och i förhållande till övriga så hade jag vid den har tiden kommit långt i förståelsen kring mina egna kunskaper och främst begränsningar. Jag spelade ytterback, jag hade begränsat mig till 3 uppgifter, 

1. Rulla ut bollen över långsidan. 

2. Passa hemåt till Tobbe som är mittback. 

3. Tackla motståndarnas bästa spelare, gärna hårt. 

Min medvetenhet gjorde att jag tog en startplats trots att där fans andra i laget som hade betydligt mer boll i sig än vad jag hade. 

Detta gav mig bekräftelse på att jag kunde använda mina få styrkor och komma långt med dom så länge jag var medveten om mina svagheter och inte spelade på dessa.

Insikter som 16 åring som var mycket bra att ha med sig. När jag nu snart fyller 31 och har många års erfarenhet som tränare och även som chef på mitt civila arbete så kan jag reflektera över vad som givit mig de förutsättningar och värderingar som jag har med mig i mitt ledarskap och i min uppfostran av mina döttrar Ingrid och Astrid. Insikterna med att hålla sig till roller där man bidrar med det man är bäst på kommer man otroligt långt på. Att göra det man är bra på lyfter ens självförtroende då det är lätt att bekräfta sina egna goda prestationer och inte minst att ta emot beröm från sin omgivning på något man vet att man är bra på.  Såväl på en innebandyplan som på en arbetsplats. Allt det där har jag förstått att min pappa lärde mig från tidig ålder, även om jag inte förstod allt det då! 

 

Det är när livet sätts på sin spets som du förstår och vet vad du egentligen tycker är viktigt i livet, jag och min sambo Christina  väntade vårt första barn Ingrid som skulle komma i början av januari 2018. Det var spännande och förväntansfulla tider! 

Det var dags att jobba den sista dagen för året, den 22 december en fredag 2017, en sån dag när du avslutar allt inför ledighet. Alla är glada och det är en festlig stämning på jobbet. Jag var hos en av mina kunder och delade ut lite julklappar hälsade dem God Jul. 

Jag minns allt som om det hände precis. Min mamma ringde och berättade att pappa precis fått besked om att han hade fått cancer. Cancer, jag tappade orden och fick gråten i halsen! Jag sa det man säger, han kommer säkert bli bra! Det är många som klarat detta tidigare och detta ska vi lösa! Pappa var bara 55 år och hade aldrig tidigare varit inskriven på sjukhus så det kom givetvis som en stor chock! 

Bara några veckor senare kom vår dotter Ingrid den 20 januari 2018, att bli förälder är fantastiskt! Den glädjen kan man inte beskriva! 

Pappa fick sin första cellgiftsbehandling och han var så rak, enkel och ärlig som han alltid varit när han sa till mig att det här känns inte bra - Jag tror att det är illa, kommer jag ihåg att han sa när han ringde upp.

Min pappa hade tyvärr rätt, den 28 mars 2018 bara 3 månader efter att min mamma ringt precis innan jul och gett mig det chockartade beskedet, så satt vi hos pappa på sjukhuset. 

Jag fick möjligheten att berätta att hans värderingar och sätt att uppfostra mig har betytt otroligt mycket för vem jag är idag och att jag alltid kommer leva med hans värderingar! Jag är oroligt tacksam för att jag, min lillebror med vår mamma och min sambo Christina och vår dotter Ingrid fick vara där hos honom när han somnade in. 

Den 21 april 2018 fick jag ta emot pris som årets tränare i SSL, jag vet att min pappa varit stolt. Min pappa var lika rak och ärlig när man gjort något bra som efter den där ishockeymatchen i Limhamn, så jag vet att han hade påmint mig om det där priset flertalet tillfällen och även mycket annat som han tyckt att jag gjort bra! 

Dagen innan jag fick ta emot priset i Stockholm så spelades Brothers In Arms av Dire Straits på pappas begravning, det var strålande solsken och en kyrka som var helt och hållet fullsatt av vänner och familj! 

Till minne av min av min pappa Peter Pålsson 1962-09-20 - 2018-03-28


TV: Veera Kauppi: ”Jag blev heartbroken”

Finska världsstjärnan om övergången från IKSU till Thorengruppen: ”Stora IKSU hade kanske kunnat göra det lite bättre”

Matchrapporter: Kalmarsund vann mot Helsingborg på hemmaplan Dalen vann trots uppryckning av Helsingborg Tuff match slutade med seger för Helsingborg mot Växjö Utklassning när Falun besegrade Helsingborg i Guide Arena Falun säkrade segern mot Helsingborg

Du kanske även vill läsa:
Falubacken om skadorna som förstörde karriären
Falubacken om skadorna som förstörde karriären
Den krokiga vägen
Den krokiga vägen
Var ditt bästa jag
Var ditt bästa jag
Mitt avsked till innebandyn
Mitt avsked till innebandyn
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap
Vägen till vinnarskalle och vikten av bra ledarskap
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
Varför utvecklas inte toppinnebandyn?
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten