Tränarkaoset i allsvenskan
Foto: AC.Kårhag och Västerås IBF
Allsvenskan västra/södra

Tränaren om varför han fick lämna Västerås

ANNONS

Tränare Stefan Ekström och ordförande Annika Enberg om varför Västerås bytte tränare.

Det råder tränarkaos i damallsvenskan och de senaste veckorna har sex lag bytt ut sina tränare. Katrineholm var först, sedan följde Västerås, Olofström, Berg, Täby och Fristad. 

Anledningarna till varför tränarna lämnat har varit olika och det har även varit olika anledningar, när Innebandymagzinet pratat med ett par tränare, mellan vad som kommunicerat utåt från föreningarna och vad tränarna säger. Katrineholm kommunicerade bland annat att man skilts i samförstånd medan tränare Jani Pyykönen hävdade att han inte lämnade frivilligt.  

– Hade jag själv fått välja hade jag velat vara kvar men nu såhär i efterhand så känns det som att det blev helt rätt val. Självklart är brist på resultat något man får respektera i det beslutet man tog, sa bland annat Pyykönen till Innebandymagazinet. 

Även skilsmässan mellan Fristad och Micael Svensson bjöd på olika uppfattningar där det på Fristads hemsida lät som de sagt upp kontraktet medan Svensson gått ut på sina sociala medier med att han lämnade.

Nästa lag att inte vara överens om vad som egentligen hände är Västerås, som valde att sparka tränaren Stefan Ekström. Till VLT berättade ordförande Annika Enberg att det berodde på de sportsliga resultaten samt att det fanns kommunikationsproblem och att Ekström inte var helt redo att går från assisterande tränare till huvudtränare.  

– Det är många saker som spelar in. Bland annat har vi inte nåt ut på det sätt vi hoppats på kopplat till Ekströms erfarenhet, som inte varit huvudtränare tidigare, säger Enberg till tidningen och fortsätter ge flera exempel:

– Jag skulle säga att det handlar om vilket typ av ledarskap vi som förening står för. Hur kommunikativ man är, vilka dialoger man tar och på vilket sätt man pratar. Sådana saker som faller tillbaka till vår värdegrund.

– Det är de sportsliga resultaten och ledarskapsfrågor, men framförallt de sportsliga resultaten. Vi vill säkerställa att vi kämpar oss kvar i allsvenskan.

Ekström själv håller med om att de sportsliga resultaten inte gått Västerås väg men att det till stor del handlar om att man tappat åtta till tio spelare från föregående säsong plus att tränarstaben halverats och att Ekström till stora delar fått sköta en sportchefsroll också, vid sidan av tränaruppdraget. 

– De som ger oss sparken och pratar om att det inte gått tillräckligt bra sportsligt, har inte gjort någonting för att se till att vi haft en tillräckligt stark trupp. När jag fick frågan om att träna laget, så tackade jag ja. Men det var jag som fick inventera truppen, jag fick ringa in nyförvärv, det är ingen annan som hjälpt till med det, säger Ekström till VLT.

Ekström bemöter sedan kritiken om att han skulle ha kommunikationssvårigheter:

– Det är kanske det som är kommunikationssvårigheterna, jag har inte fått det till mig. Jag, Micke och övriga ledarstaben hade möte med styrelsen för tre veckor sedan, där vi gav vår bild av läget och styrelsen uttryckte sin. En bra stund och jag trodde vi gick därifrån hyggligt samstämmigt, där vi visste vad alla tyckte Kommunikationsdelarna var inget som framfördes till mig där och då, utan det som lyftes var det sportsliga, att vi har för lite poäng. Om det funnits önskemål om att ändra kommunikationen borde det ha kommit fram vid ett sådant mötestillfälle.

Läs mer om tränarkaoset:

Panel: Så är det att vara tränare i damallsvenskan

Lämnade tränaren själv eller fick han lämna?

Tränaren lämnade inte Katrineholm frivilligt

Sju allsvenska tränare har lämnat/fått gå senaste veckorna

Blir tränare för sitt andra allsvenska lag på kort tid

Matchrapporter: Skoghalls fina svit håller i sig efter 5-2 mot Västerås IBS Tredje perioden avgörande när Västerås IBS föll mot GS 86 Storseger för Västerås IBS hemma mot Bergs IK Efter förlustraden: Seger igen för Katrineholm – 9-8 mot Västerås IBS Huddinge IBS segrare hemma mot Västerås IBS

Den här artikeln handlar om: