Tränarkaoset i allsvenskan
Foto: Leif Andersson och Per Wiklund
Allsvenskan västra/södra

Lämnade tränaren själv eller fick han lämna?

ANNONS

Rutinerade tränaren Micael Svensson om varför han inte är kvar i Fristads allsvenska damlag.

Det råder tränarkaos just nu i damallsvenskan och de senaste veckorna har sex lag, Katrineholm, Västerås, Berg, Fristad, Nacka och Olofström, gjort förändringar i sina tränarstaber. Den senaste som lämnade var nykomlingarna i södra serien, Fristads tränare Micael Svensson.

På Fristads hemsida låter det som de sa upp ditt kontrakt men på dina sociala medier skriver du att du sade upp ditt kontrakt. Vad var det som hände egentligen? 

– Bra fråga faktiskt och lite märkligt kan tyckas. Bästa är väl ändå att svara att jag har en period haft detta i mitt huvud, nu hände det några extra saker och då var det rätt läge. Vi var överens om detta men tydligen lite olika uppfattningar om vem som gjorde vad tror jag, säger Svensson till Innebandymagazinet. 

Vad var det som fick bägaren att rinna över så att du lämnade?

– Det var dags då många saker inte fallit på plats och saker har tyvärr ej löst sig och man har valt att hålla på svar eller velat ta en diskussion om de bristande felen. Har exempelvis jobbat sedan maj utan någon som helst ersättning, och vi är ändå på elitnivå med allt vad den tiden innebär. Jag har svårt också att jobba när det inte blir så elitinriktat runt om allt som jag velat ha det, detta då jag och mitt tränarteam gett laget upplägg som varit i mångt och mycket elitmässigt. 

– Men kände ju också att det passade ganska bra nu med då detta blev en del i samband med att vi också tagit lite för lite poäng i mitt tycke. Känner att vi borde tagit möjligen 7-8 poäng till i alla fall, minst. Då blir det ju också lite naturligt att kliva av som ledare för att laget ska få möjligheten att försöka få in någon ny röst i tidigt skede. Och bättre också att låta det ske nu kände jag när även andra saker inte fungerade. Vill gärna att de nya som tänkt köra med tjejerna ska få bra med tid på sig att försöka vinna fler matcher.

Kan du ge något konkret exempel på vad det är som inte fungerat?

– Framförallt har orden kommunikation samt att vara lyhörd varit bidragande orsaker. Det har varit otroligt dålig struktur på vissa delar och har varit bristfällig information och otydlighet, vilket har påverkat saker och personer i negativ riktning. Framförallt mig själv. Några hade kunnat visat lite mer förmåga i att ”ta tag” i lite saker som i stället tagit kraft i att få ordning på. Tror att löser man bara saker via att man träffas och kommunicerar tydligt så löser sig saker bäst, det har inte skett så i detta fall tyvärr. Och då har massa extra energi fått läggas på det i stället. Detta har tagit i alla fall mycket energi från mig, så mycket att jag faktiskt fick besöka sjukhus under en period. Blev jobbigt för både mig och familjen så klart. 

Ni har tagit tre poäng på åtta omgångar. Vad ligger bakom den skrala poängskörden?

– Ja, jag skulle ju vilja säga egentligen att man förtjänar endast de poäng man har men tycker faktiskt ändå på något sätt Fristad förtjänar mer. Vi har varit med i många matcher, haft en riktigt bra och tydlig gameplan som nästan fungerat. Åkt på någon liten miss där jag tycker vi bjudit in motståndet lite för enkelt tyvärr. Att lära sig minimera misstag måste kvalitethöjas fortsättningsvis. Sedan satte vi ett spel denna säsong som var mycket mer fartfyllt och genomtänkt än tidigare och då har ibland så klart några taktiska delar inte fungerat fullt ut. Och ser vi till hel- och halvlägen vi skapar så är det smått otroligt vi inte gjort fler mål. Så det är en kompott av några olika delar så klart som ligger bakom.

Fristad halkade in på ett bananskal i allsvenskan då man misslyckades med att kvala sig upp för egen maskin. Istället fick man en gratisplats som kvalets tredje bästa förlorare när ett lag drog sig ut och ett annat blev tvångsdegraderade. 

Med tanke på att Fristad inte kvalade sig upp själv och hur det har gått i serien. Är laget tillräckligt bra för att spela i Allsvenskan och var det rätt beslut att tack ja till gratisplatsen?

– Tycker det var rätt att tacka ja, men man skulle kanske som förening mer ha lyssnat på oss som varit på denna nivå kring alla delar i vad som krävs organisationsmässigt. Sedan kanske några spelare trodde att det skulle vara enklare än vad det varit, så har väl man som tränare känt ibland. Men för lagets skull så var Fristad GoIF och denna grupp så mycket värda detta och jag unnade verkligen tjejerna det. Ser vi också till just prestationen och hur matcher har genomförts så har ju laget ändå vart med och vart bra i många matcher, någon borträknad. Men på denna nivå är det resultat som gäller det kommer ju vi inte ifrån. Hoppas bara nu att man fortsätter ge gruppen de utvecklingsmöjligheter alla förtjänar och inte glömmer några utan att man värderar hela gruppens utvecklingsmöjligheter.

Vad händer härnäst för dig nu, något nytt lag på gång?

– Jag är redan med som spelarutvecklingstränare och Coach i föreningen och dess samarbetsförening Rydboholms SK och JAS-laget där, och kör nu fullt med denna grupp i stället. Även min minsta sons lag med 10 och 11 åringar finns ju så det blir inte ”soffan, ostbågar och Seinfeld” direkt. Stor del av glädjen i mig kommer alltid finnas när man får vara i en idrottshall. Vad som dyker upp nästa år får vi sedan se, kanske en läktarplats och bara få sitta och analysera där ifrån inte är så dumt det heller, vem vet.

 

Läs mer om tränarkaoset:

Panel: Så är det att vara tränare i damallsvenskan

Tränaren lämnade inte Katrineholm frivilligt

Sju allsvenska tränare har lämnat/fått gå senaste veckorna

Blir tränare för sitt andra allsvenska lag på kort tid

 

Matchrapporter: Storseger för Craftstaden hemma mot Fristad Lindome vann mot Fristad Ida Åkesson tvåmålsskytt när Växjö IBK vann mot Fristad Partille D1:s segerrad fortsätter efter 5-2 mot Fristad Jönköping utklassade Fristad på hemmaplan

Den här artikeln handlar om: