Foto: Västerås IBF
Allsvenskan västra/södra

Tränaren lämnade inte Katrineholm frivilligt

ANNONS

Jani Pyykönen öppnar upp om vad som hände när han fick lämna Katrineholm och ett par veckor sedan blev klar konkurrenterna Västerås.

I slutet på oktober gick FBC Katrineholm ut med att man går skilda vägar, efter bara ett par månader, med sin tränare, Jani Pyykönen, för damlaget i allsvenskan. Föreningen skrev bland annat så här på sin hemsida:

FBC Katrineholm meddelar idag att huvudtränaren Jani Pyykönen, i samråd med Sportchefen Kent Olsson, har beslutat att avsluta sitt uppdrag. Inledningen av denna säsong har medfört betydande utmaningar, särskilt med tanke på skador, sjukdomar och en tunnare trupp än tidigare år. Trots dessa hinder har Jani konsekvent uppvisat en enastående professionalism och ett hängivet engagemang för laget – ett engagemang som krävt mycket energi. Jani har valt att prioritera sitt personliga liv och sin civila karriär. Hans närvaro och ledarskap kommer att saknas av både styrelsen och spelare inom FBC Katrineholm.

I förra veckan så blev Pyykönen istället klar för seriekonkurrenterna Västerås IBS, som i sin tur sparkade sin tränare Stefan Ekström. Både Katrineholm och Västerås ligger just nu på nedflyttningsplats i allsvenskan västra.

Vad var det som hände egentligen i Katrineholm, när man läser mellan raderna på hemsidan så får man känslan av att du inte fick lämna frivilligt?

– Det berodde på de sportsliga resultaten och att jag och ledningen inte var överens om en del beslut för framtiden och lagets bästa. Men jag kan lägga till att det finns absolut inget agg eller något liknande mot någon i föreningen, men självklart blev jag besviken att få behöva lämna såpass tidigt när vi ändå gick för en långsiktig satsning och att man ville få in en förändring i hela föreningen, säger Pyykönen till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Hade jag själv fått välja hade jag velat vara kvar men nu såhär i efterhand så känns det som att det blev helt rätt val. Självklart är brist på resultat något man får respektera i det beslutet man tog. Men fem matcher in på säsongen där vi är i en serie där alla slår alla i princip samt med en försvagad trupp. Men med skador på spelare och Sara Anteryd som inte blev kvar är det ju klart att det blir kännbart. Sofia Haglund med sin korsbandsskada och samma med Line Ceder så står man med en alldeles för liten trupp och inte värvar in folk. Där vi enbart där och då hade tre poäng till säker mark kändes som en vag anledning till att tappa tålamodet på.

Men Pyykönen betonar att trots att han fick lämna laget mot sin vilja så hyser han inget agg mot Katrineholm som förening. 

– Jag har inga hard feelings alls mot ledningen. Vi tycker helt olika här och det måste vi få göra och de förutsättningarna vi kom överens om innan säsongen är inte i närheten av det vi hade kunnat räkna med. Många bäckar små som sagt men detta blev det bästa för båda parter och jag respekterar klubbens beslut. Men hade gärna sätt en annan utgång förstås. Jag vet att föreningen sliter väldigt hårt och det är ett fåtal personer som är riktiga eldsjälar i föreningen. Så någonstans hoppas jag man lyckas med de målen man har. All eloge till deras ideella arbete. 

– Laget i sig och spelarna var helt fantastiska. Och jag har stor respekt för ledningen men framförallt spelarna. Jag delar inte alls ledningens åsikt av de sportsliga resultaten. Men så får det vara och ska man börja gnälla över att man får vara med om dessa beslut på den här nivån så har man valt helt fel yrke! Bara bita i det sura äpplet och upp på hästen igen.

Katrineholm kvalade till SSL, lite sensationellt, för två säsonger sedan och ifjol slutade man femma i serien. Efter fem omgångar när Pyykönen fick gå låg Katrineholm på en sjätteplats med fyra poäng, tre poäng upp till säker mark. Tre omgångar senare ligger Katrineholm fortfarande sexa men nu med sex poäng och fortfarande tre poäng upp till säker mark. 

Så varför fick ni en sådan trög inledning på säsongen i år?

– Helt klart bristen på träningsnärvaro, för få träningar och pendlingen som med all respekt för vad det innebär försvårar jobbet eftersom det är tid man behöver lägga ned. Men på det stora hela en alldeles för liten trupp att leka med. När du får 1-2 sjuka/skadade så står man halvt och faller. Självklart inte alls en optimal situation. Även svårt att göra förändringar under match när man mer eller mindre är exakt två femmor. Det tar ut sin rätt tids nog.

Men bara ett par veckor efter att Pyykönen fick lämna Katrineholm blev han klar för Västerås, som ligger två poäng bakom Katrineholm.

– Jag och Västerås har haft dialog en längre tid och det har alltid varit intressant att få representera en såpass stor och välskött förening. Det är en tuff säsong och så fort vi gick skilda vägar med FBC så tog det någon vecka innan vi satt i febrila samtal om framtiden för Västerås damlag både långsiktigt och kortsiktigt. Sen tror jag att varken jag eller Västerås kunde räkna med att de skulle gå skilda vägar med föregående tränare. Men vips så blev huvudtränarepositionen ledig och därefter gick allt rätt snabbt. 

– De behövde en akut förändring där vi klaffade på allt från vision till det praktiska och ledningen har löst allt på ett enastående sätt. Mycket imponerad. Så där fanns det noll tvivel från min sida. Jag har fått en del tränarjobb erbjudna i Stockholmstrakten samt nere i Södermanland däribland huvudtränaruppdrag samt Klubbchef och alla olika sorters roller. Men att få vara kvar i damallsvenskan var mitt huvudmål och definitivt få vara kvar i Västra serien och få motbevisa numer våra serierivaler!

Västerås har börjat liknade som Katrineholm fast ännu sämre och med större fallhöjd från förra säsongen, då de kvalade till SSL. Hur ska ni vända på det här?

– Vi ska vända på detta genom att ha tålamod, analysera det som varit bra och dåligt och därefter jobba framåt. Det absolut viktigaste är att omedelbart rensa ut det som absolut inte funkat. Det ska pumpas in glädje, hårdare kravställning samt kvaliteten på träning ska och kommer höjas något enormt. Sen måste vi bygga bakifrån nu. Försvaret måste sättas och tydlig struktur är grunden för att kunna ta mer poäng framledes. Man har släppt in för mycket lätta mål. Truppen som finns i det där omklädningsrummet har en makalös potential och det finns så mycket att få ut. Men vi måste göra det som ETT LAG. Det finns inga genvägar. Men allt kan inte vändas på en natt för då är vi inte realistiska. Vi måste börja med en sak i taget och sätta grunderna från start och tro på varandra. 

SSL-kval förra säsongen och nu en sjunde plats efter åtta omgångar med fem poäng upp till säker mark och tio poäng till SSL-kval. Vad är en realistisk målsättning de avslutande 14 omgångarna?

– Vi kommer att ta en match i taget och inte gå händelserna i förväg. Vi har stor respekt för var vi är just nu i tabellen och vad som behövs göras. Men det är trots det absolut inte kört. Det är 14 matcher kvar att spela minst och vi ska självklart ha målsättningen för att säkra allsvenskt kontrakt till nästa säsong. Finns inget annat! 

Hur skönt skulle det vara för dig personligen att komma före Katrineholm i tabellen?

– Självklart går målsättningen att säkra det allsvenska kontraktet först! Men efter det så självklart värderar vi det otroligt högt att komma före FBC Katrineholm, dels för mitt förflutna där men också att dem är en av våra stora rivaler. Samtidigt önskar jag alla spelare och ledare som är kvar i föreningen all lycka och som bosatt i Katrineholm vill man ju såklart ha ett lag på elitnivå i stan, men någonstans hade det varit ruskigt härligt att få vara dem som spelar FBC Katrineholm ur Allsvenskan på något sätt det måste jag säga, haha. För det är ju ändå tävlandet man älskar med sporten och rivaliteten och känslorna!! Men där är vi inte just nu och fullt fokus på vad just vi kan göra och vad vi måste göra för Västerås IBS framtid framledes. Men leka med tanken fritt ibland måste man få göra. Oavsett blir det ett sanslöst roligt möte i hemmaborgen när FBC kommer på besök efter jul. 

Totalt har sex tränare sparkats eller lämnat damallsvenskan de senaste veckorna, läs mer om det här.  

Matchrapporter: Västerås IBS vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Telge SIBK Katrineholm tvingas till kval trots seger mot GS 86 Katrineholm vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Huddinge IBS Klart nu: Västerås IBS åker ur serien efter ny förlust Seger för Katrineholm borta mot Skoghall

Den här artikeln handlar om: