Foton: Per Wiklund
#ibsilly

Blir tränare för sitt andra allsvenska lag på kort tid

ANNONS

Västerås har utsett sin nya huvudtränare: "Har väldigt fina referenser från tidigare tränaruppdrag"

Västerås har varit ett stabilt topplag i allsvenskan de senaste åren där man gått till SSL-kval två säsonger i följd. 

Starten på årets säsong har däremot inte varit särskilt lyckad. Man hade inför helgen tagit tre poäng på de sju första matcherna och låg med det näst sist i allsvenskan västra. I dagarna meddelade också klubben att man gått skilda vägar med huvudtränaren Stefan Ekström.

– Inledningen på den pågående säsongen har inte motsvarat förväntningarna sportsligt sett. För att återfå maximalt med energi och engagemang i laget behövs en förändring i ledarskapet, vilket innebär att vi valt att gå olika vägar, skrev klubben på sin hemsida då.

Per-Inge Hellman tog tillfälligt över som tränare och ledde laget till en imponerande 8-1-vinst mot Berg i helgen. Nu har Västerås också utsett sin permanenta tränarlösning, ny huvudtränare blir 25-åringen Jani Pyykönen.

Foto: AC Kårhag

Pyykönen var förra säsongen tränare för Hässelbys HJ-lag och tog därefter över Västerås serierival Katrineholm i damallsvenskan. Sejouren där blev minst sagt kortvarig då han lämnade redan den 23 oktober, detta i samråd med sportchefen Kent Olsson.

Katrineholm skrev då följande på sin hemsida:

"Inledningen av denna säsong har medfört betydande utmaningar, särskilt med tanke på skador, sjukdomar och en tunnare trupp än tidigare år. Trots dessa hinder har Jani konsekvent uppvisat en enastående professionalism och ett hängivet engagemang för laget – ett engagemang som krävt mycket energi.
 
Jani har valt att prioritera sitt personliga liv och sin civila karriär. Hans närvaro och ledarskap kommer att saknas av både styrelsen och spelare inom FBC Katrineholm.

Vi är fast beslutna om Janis förmåga som tränare och är övertygade om att han kommer att åstadkomma storverk inom innebandyn i en annan förening framöver."

"Tillsammans kommer vi att rensa ut det som inte fungerar"

Nu blir det alltså Västerås framöver för Pyykönen.

– Jani Pyykönen kommer med ett stort driv och engagemang. Han kommer kunna tillföra laget både glädje och energi, samtidigt han gärna ser till varje spelares utveckling. Vi känner oss trygga med rekryteringen då Jani också har väldigt fina referenser från tidigare tränaruppdrag, säger Annika Enberg, ordförande i Västerås, till klubbens hemsida.

Jani Pyykönens skriver följande på Västerås Instagram om sitt nya uppdrag:

”Med stor stolthet tar jag steget som huvudtränare för Västerås IBFs damlag i Damallsvenskan! Tillsammans med ett grymt härligt lag ska vi forma en framtid präglad av långsiktighet, glädje och en stark sammanhållning.

Vårt fokus kommer ligga på att främja varje spelares individuella utveckling. Jag kommer vara där som en stöttepelare, tillhandahålla de verktyg som behövs för att växa och blomstra. Vi kommer inte att vända upp och ner på allt över natten, utan istället analysera och utvärdera i en lugn och trygg miljö tillsammans med spelarna. Spelarna i sig ska äga omklädningsrummet. Inte jag som ledare. Jag löser ingenting själv & inte spelarna heller. Utan tillsammans är det vi gör skillnad på genom spelarna med tydlig riktning.

Och självklart är målsättningen att vinna varje match vi spelar.

Tillsammans kommer vi att rensa ut det som inte fungerar och stärka det som är framgångsrikt. Vi strävar efter att skapa en träningsmiljö där varje spelare kan nå sin fulla potential och samtidigt njuta av resan som innehar glädje & en tydlig riktning. Nu kör vi👊🏼”
 

 

Matchrapporter: Västerås IBS vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Telge SIBK Katrineholm tvingas till kval trots seger mot GS 86 Katrineholm vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Huddinge IBS Klart nu: Västerås IBS åker ur serien efter ny förlust Seger för Katrineholm borta mot Skoghall

Den här artikeln handlar om: