Pandemisäsongen
Foto: Mats Gustavsson och Privat
Allsvenskan västra/södra

Craftstadens tankar om pandemisäsongen

ANNONS

"Vi har inte diskuterat det i styrelsen men det är mycket pengar som det rör sig om"

Säsongen 2020/21 är inne på slutspurten och för de allra flesta hann säsongen knappt börja innan den var över. Sveriges cirka 120 000 innebandyspelare har fått vara med om en unik säsong som nog ingen trodde vi skulle få uppleva. Förbundet har fått ta många obekväma beslut som väckt många känslor runt om i landet och debatterna har varit många, framför allt på sociala medier. Innebandymagazinet har pratat med flera föreningar om hur de har upplevt ”pandeminsäsongen”.

- Det har minst sagt varit en väldigt speciell säsong. Vi valde självmant att stänga ner träning för våra ungdomar även om de fick fortsätta träna. Vi ville hålla stängt för alla och minimera risken för smittspridning. Jag tycker att beslutet att stänga ner säsongen skulle kommit tidigare. Med tanke på hur det såg ut i samhället med smittspridningen och så borde det stängts ner mycket tidigare. Så när väl beslutet kom så tyckte vi att det var helt rätt, säger Craftstadens ordförande Kent Hedengård till Innebandymagazinet. 

Hur har pandemin drabbat Craftstaden? 

- Vi har stått oss ganska så bra. Vi har haft mycket mindre utgifter i år då vi normalt sätt åker väldigt mycket buss eftersom vi ligger lite geografiskt fel, damerna har väl till 80% matcher på västkusten. Så där har vi sparat väldigt mycket pengar, vi har ett hyfsat stort eget kapital så vi kommer att klara oss bra.

Ekonomin har annars varit ett stort samtalsämne och en hetpotatis i debatten har varit vad som händer med serieavgiften som föreningarna betalat till Förbundet. Craftstaden har till exempel betalat 100 000 till Svenska Innebandyförbundet för att få spela i Allsvenskan med damerna och i Division 1 med Herrarna.   

- Vi har inte diskuterat det i styrelsen men det är mycket pengar som det rör sig om, framför allt nu som läget ser ut efter den här säsongen. Personligen är min spontana tanke att man bör rabattera kommande säsong. Det har vi pratat om inom föreningen att vi ska göra med våra medlems- och träningsavgifter. Det blir ju ingen upp eller nedflyttning eftersom serierna blivit stängda så vi kommer ju spela kvar kommande säsong så då känns det väl rätt att vi betalar mindre då i stället.

 

Du är inne på att ni kommer rabattera era medlemsavgifter, hur tänker ni där?

- Vi har inte gått ut med det än men det lutar åt att vi halverar medlemmarnas avgifterna till kommande säsong. Det är så vi tänker i dagsläget i alla fall.

 Säsongens stora följetong har annars varit att Förbundet valde att pausa Damallsvenskan men låta Herrallsvenskan fortsätta spela. Ett beslut som Hedengård tycker är märkligt.

- Jag får inte riktigt ihop det beslutet. De säger att det beror på att man måste ha sin huvudsakliga sysselsättning från innebandyn men när våra herrar spelade i Allsvenskan så hade vi inte många spelare som var avlönade på det viset. Jag tycker att man borde dragit båda serierna efter samma kam. Antingen skulle man stängt ner båda eller låtit båda spela vidare. Jag fattar inte varför damerna ska behandlas olika här det borde självklart vara samma som gäller för båda.

  

Craftstaden har ju ett Herrlag i ettan och ett damlag i allsvenskan, hur ser jämställdheten ut mellan de lagen, får de samma förutsättningar att utöva sin idrott och är budgeterna lika stora?

- De har ganska så lika förutsättningar. Damerna gick ju upp och herrarna åkte ner så damerna ligger ju en nivå högre än herrarna så de har fått en högre budget i år. Vi försöker hålla en jämn policy mellan damerna och herrarna men sedan har ju herrarna mer publik och så. Tanken är att det ska vara så jämställt som möjligt.

En oro i innebandy-Sverige är vad pandemin kommer få för effekter på spelarna som inte fått träna och spela. Kommer de komma tillbaka till innebandyn när pandemin är över eller är de förlorade till andra aktiviteter? Den oron delar inte ordföranden utan han tror att Craftstadens spelare kommer att stanna kvar. 

- Jag har inte fått några indikationer på att vi kommer tappa några spelare. Visst någon har väl flaggat för att de inte blir kvar men det är på seniorsidan och det beror på andra omständigheter än pandemin. Jag vet inte hur det blir på juniorsidan för där har flera börjat spela fotboll i stället men vi får väl se till hösten om de kommer tillbaka eller inte. Just nu ser det i alla fall inte ut som vi kommer tappa några större mängder.


TV: ”Det är största skillnaden på att träna damer och herrar"

Mickael Fredriksson har tränat både herrar och damer på hög nivå - ser en skillnad: "Det är lite synd"

Matchrapporter: Craftstaden fortsätter att vinna – har nu fyra raka segrar Kvalspel för Craftstaden trots seger mot Fristad Tungt för Växjö IBK – Craftstaden bröt fina vinstsviten Craftstaden nollade Partille D1 – vann med 3-0 Jönköping toppar tabellen efter seger mot Craftstaden

Du kanske även vill läsa:
Förbundet lever inte som det lär under pandemin
Förbundet lever inte som det lär under pandemin
Vad som borde hända med anmälningsavgifterna på 6 miljoner
Plus Vad som borde hända med anmälningsavgifterna på 6 miljoner
Förbundets generalsekreterare reder ut alla frågetecken
Förbundets generalsekreterare reder ut alla frågetecken
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Del 3 med Förbundets generalsekreterare
Del 3 med Förbundets generalsekreterare
"Ett totalt ojämnlikt beslut där försöken till förklaring skapar mer lyteskomik än minsta förståelse"
"Ett totalt ojämnlikt beslut där försöken till förklaring skapar mer lyteskomik än minsta förståelse"
Den här artikeln handlar om: