Beslutet som avslutade säsongen
Foto: Per Wiklund och Kjelle Svensson
Landet runt

Förbundets generalsekreterare reder ut alla frågetecken

ANNONS

Mikael Ahlerup om: ✔ Hur man kom fram till beslutet ✔ Varför scenario D slopades ✔ Vad händer med serieavgifterna

Fredagen den 26 februari kom beskedet som tog död på det sista hoppet för majoriteten av Sveriges innebandyspelare. Ett besked som de flesta inte vill få men som nästan alla innerst inne förstod skulle ges. Svenska Innebandyförbundet och alla distriktsförbunden meddelade att man stänger ner årets säsong för ALLA förutom SSL och Herrallsvenskan. Men för JAS-spelarna lever hoppet vidare då de serierna förblir pausade i hopp om att kunna slutföra säsongen senare.   

Det finns cirka 120 000 licensierade spelare i landet som påverkades av detta beslut så åsikterna har varit många om det var rätt eller fel beslut. Innebandymagazinet har pratat med spelare, tränare och sportchefer från Damallsvenskan och Herr1an för att höra deras åsikter om beslutet och nu har vi även pratat med Förbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup om de frågetecken som kommit upp under dessa intervjuer.

Beslutet i sin helhet hittar ni här och under denna artikel finns det länkar till alla artiklar om åsikterna från Damallsvenskan och Herr1an.   


För drygt två veckor sedan tog ni beslutet att stänga ner resten av säsongen, hur kom ni fram till det beslutet?

- Ett svårt, tråkigt men nödvändigt beslut av flera skäl, utvecklingen av pandemin vände återigen in i en negativ trend och med de nya beslut som fattas av myndigheterna till följd av det såg vi att det inte längre fanns några realistiska möjligheter att först få möjlighet för alla lag att komma igång och träna för att sen kunna slutföra någon form av seriespel. Just nu är det till exempel inte tillåtet att spela enstaka matcher ens för barn och att då inom en månads tid komma igång med ett seriespel för vuxna känns tyvärr alltför avlägset, säger Ahlerup till Innebandymagazinet. 

Ni har tidigare kommunicerat ut olika scenarier för en uppstart, scenario A, B , C och D. Hur kommer det sig att ni när scenario C inte fungerade att ni valde att även stänga ner scenario D?

- Som jag nämnde på förra frågan så handlar det om hur situationen hastigt utvecklat sig negativt, det gjorde att vi valde att gemensamt med alla distriktsförbund och efter många månader av nya besked fatta det definitiva beslutet och därmed ge våra föreningar en chans att börja förbereda sin verksamhet för nästa säsong. Ett beslut som både välkomnats och kritiserats men ett beslut som ändå måste fattas, tilläggas kan att det var ett beslut där samtliga 21 distriktsförbund var eniga vilka är en styrka för innebandyn i dessa utmanande tider.

En väldigt omdiskuterad fråga efter beslutet har varit som händer med serieavgiften på 50 000 SEK för de som spelar i Damallsvenskan och Herrr1an. Totalt har lagen i de två serierna betalat in 6 miljoner i serieavgifter och bara fått spela mellan 4-6 matcher denna säsong?

- Som vi kommunicerat initialt är det en fråga som vi kommer att återkomma till i mars-april som är slutet på verksamhetsåret. Det man kan konstatera är att det finns flera delar som ingår i serieavgiften per lag i Allsvenskan dam och Division 1 herr och på distriktsnivå för det handlar om hela Svensk Innebandy. Den största delen av avgiften är administration som innebär planering av seriespelet och annan service till föreningarna, mycket av avgifterna är också upparbetade kostnader som förbunden (vi och distrikten) haft inför uppstarten av säsongen samt vidare under säsongen med hantering och parering av allt som pandemin fört och för med sig, inklusive all scenarioplanering för att faktiskt försöka få igång spelet.

- Utöver detta täcker avgiften för Allsvenskan dam och Herrar division 1 även domaromkostnader som resor och så vidare dessutom går en del av serieavgiften till en reseutjämningspott vars syfte är att fördela reskostnader mer jämlikt geografiskt. Av dessa är det endast domaromkostnaderna som är en rörlig kostnad som kan slås ut per match som faktiskt spelats och Förbundsstyrelsen har sedan tidigare beslutat att reseutjämningspotten på 9 000 kr per lag återbetalas i sin helhet.

- Vi har respekt för att man ur ett föreningsperspektiv anser att detta borde vara en enkel fråga att snabbt kunna fatta ett beslut i, men det är inte en enkel fråga som vi ser det, det är en komplicerad fråga och en fråga som berör vår och samtliga 21 distrikt i landets verksamhet och i förlängningen alla inom innebandyn, det gör detta till en fråga som vi behöver hantera klokt och med eftertanke. Vi försöker skapa en samsyn både inom svensk innebandy, men vi lyssnar även med andra lagidrotter tillsammans med RF. Dock finns det stora skillnader både mellan distrikt inom innebandyn och mellan idrotter hur strukturen med serieavgifter ser ut att beakta. Det är också viktigt för oss att den här diskussion kopplas ihop med det kompensationsstöd som regeringen och RF diskuterar för 2021.

Läs även:

Del 2 med Mikael Ahlerup

Del 3 med Mikael Ahlerup


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Den här artikeln handlar om: