Foto: Magnus C Lydahl och Per Wiklund
Intervju

Del 3 med Förbundets generalsekreterare

ANNONS

Mikael Ahlerup om: ✔ Upp- och nedflyttning till SSL Dam ✔ Svar på Dalens öppna brev ✔ Hälsningen till innebandy-Sverige

Fredagen den 26 februari kom beskedet som tog död på det sista hoppet för majoriteten av Sveriges innebandyspelare. Ett besked som de flesta inte vill få men som nästan alla innerst inne förstod skulle ges. Svenska Innebandyförbundet och alla distriktsförbunden meddelade att man stänger ner årets säsong för ALLA förutom SSL och Herrallsvenskan. Men för JAS-spelarna lever hoppet vidare då de serierna förblir pausade i hopp om att kunna slutföra säsongen senare.   

Det finns cirka 120 000 licensierade spelare i landet som påverkades av detta beslut så åsikterna har varit många om det var rätt eller fel beslut. Innebandymagazinet har pratat med spelare, tränare och sportchefer från Damallsvenskan och Herr1an för att höra deras åsikter om beslutet och nu har vi även pratat med Förbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup om de frågetecken som kommit upp under dessa intervjuer.

Beslutet i sin helhet hittar ni här och under denna artikel finns det länkar till alla artiklar om åsikterna från Damallsvenskan och Herr1an.   


Ett beslut som blivit omtalat är att förra säsongen så flyttades det ner lag från SSL Dam, trots att säsongen inte spelades färdigt och lag som åkte ur hade kunnat spela sig kvar. Samt att det flyttades upp lag från Allsvenskan Dam. Den här säsongen spelas SSL Dam klart men ändå åker inget lag ur och inga lag flyttas upp från Allsvenskan. Hur kom ni fram till detta beslut och vissa hävdar att ni går emot era egna regler när ni inte skickar ner något lag.

- Förra säsongen hade de lag som det stod mellan i striden om nedflyttning spelat 24 av 26 matcher i SSL dam och Allsvenskan dam slutfördes i sin helhet vilket är viktigt att poängtera.

- Den här säsongen ser vi ut att kunna slutföra SSL dam, men samtidigt har 44 lag i Allsvenskan dam endast spelat 5 - 6 matcher i fyra olika serier, det finns därför inget sportsligt underlag för vilka lag som ska kvalificera sig till SSL dam från Allsvenskan dam. Vi ser inte heller att det skulle vara utvecklande för Svensk Innebandy och elitverksamheten att flytta ner två lag och spela SSL dam nästa säsong med bara 12 lag. Att öka antalet lag i Allsvenskan dam skulle även skapa merkostnader för föreningarna på den nivån kommande säsong.

- Även detta är ett beslut som har kritiserats men igen ett beslut som måste fattas med anledning av den globala pandemin vi alla lever i just nu, jag har respekt för att en del föreningar tycker att detta är orättvist, men att fatta beslut i de olika frågor vi just nu har att hantera är en svår uppgift och väcker känslor oavsett hur beslutet ser ut, något vi har förståelse för.


IBK Dalens damer har blivit postergirls för ”drabbade lag under pandemin” och var ett av lagen som flyttades ner förra säsongen trots att de hade chansen att spela sig kvar för egen maskin. Efter de här beslutet fick de inte chansen att spela sig upp den här säsongen heller. Vad tycker du om deras öde och de skickade även ett öppet brev om sitt öde till Svenska Innebandyförbundet. Vad tänker du om det de säger där?

- Min syn på den situation vi har i landet och världen just nu är att alla lag och alla spelare, ledare, funktionärer och ideella på alla nivåer har drabbats av pandemin idrottsligt och sannolikt även privat, vi är alla drabbade på många olika sätt, jag försöker tillsammans med mina kollegor varje dag skapa så bra förutsättningar för så många vi kan under rådande omständigheter och samtidigt blicka framåt för att svensk innebandy ska kunna skjuta fart igen på andra sidan av pandemin.

- Jag tycker det är viktigt att man talar med varandra än om varandra vilket får bli svaret på den här frågan då jag har talat med Dalen och lyssnat på dem och de har lyssnat på mig vilket jag uppskattar, även om vi har olika bild av nuläget är jag säker på att delar vi engagemanget för att innebandyn ska växa och stå sig stark när detta är över.

Generalsekreteraren passar även på att avsluta vårt långa samtal med en sista hälsning till innebandy-Sverige. 

- Avslutningsvis vill jag bara säga att jag är oerhört stolt över mina medarbetare på förbundet och ute i distrikten som målmedvetet varje dag arbetar för Svensk Innebandys bästa, på samma sätt som jag har stor respekt för allt de fina arbete som sker ute i alla landets föreningar just nu där vi alla har att hantera frågor som ingen av oss stått inför tidigare.

- Det är inte lätt men det är vårt uppdrag och precis som alla andra försöker vi göra det efter bästa förmåga och med hela innebandys bästa för vår ögon.

Läs även:

Del 1 med Mikael Ahlerup

Del 2 med Mikael Ahlerup


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Den här artikeln handlar om: