Debatt
Foto: Magnus C Lydahl och Bosse Grängsjö
Krönika

Förbundet lever inte som det lär under pandemin

ANNONS

En krönika av Bele Barkarbys ordförande Johnn Wahlgren om Förbundets agerande under pandemin.

Svenska Innebandyförbundets beslut, tillsammans med distriktsförbunden, att stänga ner alla serier förutom SSL och Herrallsvenskan har varit ett hett diskussionsämne ända sedan beslutet togs i slutet av februari. Två av de mest omdebatterade frågorna har varit vad som kommer hända med serieavgiften på 50 000 SEK som Herr1an-lagen och Damallsvenskalagen betalat denna säsong, för endast fem spelade matcher. Något som Innebandymagazinets Christian Svensson skrev en krönika om som du kan läsa här

Den andra frågan som väckt mycket irritation ute i innebandy-Sverige är varför Förbundet valde att stänga ner Damallsvenskan men inte Herrallsvenskan. Förbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup har i en lång intervju med Innebandymagazinet svarat på de flesta frågor som uppstått och motiverat Förbundets beslut som ni kan läsa om här. 

Del 1
Del 2
Del 3   

En person som följt debatten med stort intresse är Bele Barkarbys ordförande Johnn Wahlgren. Bele Barkarbys båda representationslag på dam- och herrsidan spelar i Allsvenskan och förutom elitverksamheten har man en stor ungdomsverksamhet också. Efter att ha läst krönikan om serieavgifterna och Förbundets svar på Innebandymagazinets frågor har Beles ordförande själv skrivit en krönika om sina åsikter. 

Förbundet lever inte som det lär under pandemin

Den 26 februari kom det tråkiga, men väntade, beskedet om att säsongen avslutas för de pausade seniorserierna och högst troligt kommer det inte heller bli något spel för våra ungdomar under våren.

Detta innebär också starten på några andra intressanta diskussioner, vad händer med de pengar som föreningarna har betalat i anmälningsavgifter samt hur har Svenska Innebandyförbundet skött sig hittills under pandemin?

Till att börja med så kan man konstatera att förbundet nu försöker flytta fokus i flera av frågorna. Bland annat jämställdhetsfrågan som kom i ljuset av nedstängningen av damallsvenskan när herrallsvenskan fick fortsätta. Den handlar nu tydligen mest om ålder på spelarna, där snittåldern är något lägre i damallsvenskan jämfört med herrallsvenskan. Detta har såklart inte varit något problem att kommunicera från start till berörda föreningar om det nu ingick i definitionen av vad yrkesmässig inkluderar. Att det luktar lite efterhandskonstruktion här blir den spontana känslan, eller kan det kanske vara så att förbundet inte är helt transparent med sina medlemsföreningar?

En annan märklig sak berör hur man från förbundet har lite svårt att leva som man lär när det gäller avgifterna. När vi i höstas en dag innan cupstart fick ställa in vår cup (Scorpions Cup) var förbundet tydliga med att vi som cuparrangör skulle betala tillbaka varenda krona till de anmälda lagen. Detta hade vi givetvis gjort oavsett, då vi anser att är det enda rätta, men det var tydliga besked som kom från förbundet. Och samma besked har tidigare meddelats andra cuper av förbundets chefsjurist. Vi som cuparrangör har ju precis som förbundet upparbetade kostnader runt vårt arrangemang och vi ändrade spelschemat för 150 lag två gånger under den sista veckan innan cupen. I Innebandymagazinets intervju med Michael Ahlerup så blir det uppenbart att det kravet inte verkar finnas på förbundet själva när man nu hänvisar till upparbetade kostnader och serieplanering som skäl till att man troligen inte kommer betala tillbaka serieavgifterna.

Man kan också fundera på varför Svenska Innebandyförbundet inte har ett bättre besked runt hur man tänker hantera avgiftsfrågan, trots att man haft över ett år på sig att planera och förbereda sig inför det värsta scenariot. Man har, som jag tolkat det, bara levt på hoppet och till exempel inte gått in i året med en alternativ budget eller utrett omfattningen av vad en inställd säsong skulle innebära, trots lång tid att förbereda sig. I vilken annan verksamhet av den storleken hade det varit acceptabelt? Till och med vi som en medelstor förening har förberett oss med alternativa scenarion inför säsongen och vi har inte i närheten av samma resurser som Svenska Innebandyförbundet.

En annan sak som är värd att nämna i sammanhanget är att man på Svenska Innebandyförbundet, vad det verkar då jag inte kunnat hitta någon information om det, valt att inte permitterat personal för att spara pengar under senhöst och vinter. Här hade man en utmärkt möjlighet att spara lite av sina pengar, som i förlängningen även kan anses vara föreningarnas pengar. Det borde ha varit en självskriven åtgärd i slutet av oktober när samhället drog i handbromsen igen.

Vi vill självklart inte stjälpa Svenska Innebandyförbundet, men vi tycker inte att de ska få komma undan med så vaga besked som de just nu levererar, när de varken har sträckt ut en hand till oss föreningar för att diskutera, ta in våra åsikter och våra utmaningar, eller har förberett sig på ett bättre sätt inför det värsta scenariot trots över ett år med pandemi.

En sista fråga man kan ställa sig är varför förbundets sätt att hantera alla dessa frågor har blivit att stänga dörrarna mot föreningarna istället för att öppna upp för en diskussion och därmed närma sig sina föreningar. Har Svenska Innebandyförbundets en självbild som inte överensstämmer med föreningarnas bild av vad förbundet ska vara? Att man har tappat kontakt med sina rötter blir i alla fall tydligt i ljuset av denna hemska pandemi.

/Johnn Wahlgren, Ordförande Bele Barkarby IF IBF

Matchrapporter: Sundsvall FBC tog hem segern efter förlängning mot Bele Barkarby Stark seger för Bele Barkarby i toppmatchen mot Nykvarn Ungdom Seger för Djurgården på hemmaplan mot Bele Barkarby Strängnäs klart för kval efter seger mot Bele Barkarby Salem får fortsätta jaga seger efter förlust mot Bele Barkarby

Du kanske även vill läsa:
Vad som borde hända med anmälningsavgifterna på 6 miljoner
Plus Vad som borde hända med anmälningsavgifterna på 6 miljoner
"Ett totalt ojämnlikt beslut där försöken till förklaring skapar mer lyteskomik än minsta förståelse"
"Ett totalt ojämnlikt beslut där försöken till förklaring skapar mer lyteskomik än minsta förståelse"
Vimmerbys tränare om beslutet att Herr1an avslutades
Vimmerbys tränare om beslutet att Herr1an avslutades
Balrogs ordförande tycker till om att Herr1an stängts ner
Balrogs ordförande tycker till om att Herr1an stängts ner
Moras herrtränare om beslutet att stänga Herr1an
Moras herrtränare om beslutet att stänga Herr1an
Kvalfesten ställdes in igen: "Finns viktigare saker än innebandy"
Kvalfesten ställdes in igen: "Finns viktigare saker än innebandy"
Binge om beslutet att stänga ner: "Suttit still i fyra månader"
Binge om beslutet att stänga ner: "Suttit still i fyra månader"
Dalenstjärnan bedrövad över att laget straffas i år igen
Dalenstjärnan bedrövad över att laget straffas i år igen
Allsvenska stjärnan bedrövad efter gårdagens beslut
Allsvenska stjärnan bedrövad efter gårdagens beslut
Allsvenska sportchefens hårda kritik mot Förbundet
Allsvenska sportchefens hårda kritik mot Förbundet
Beslutet taget – så blir ödet för de nedstängda serierna
Beslutet taget – så blir ödet för de nedstängda serierna
Den här artikeln handlar om: