HUDDINGE IBS
Sommarbloggen
Daniel Sundberg: Våga, gör bara och orka, vi kan!

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Daniel Sundberg, sportchef i Huddinge IBS som gick till Innebandyfesten i samtliga (!) fyra åldersklasser (HJ18, DJ18, P16, F16) 2021/22.

Några korta rader om bland annat bredd vs elit, ambitionsnivåer, jämställdhet och vikten av att vilja våga och att orka driva förändring.

Bara våra tankar, idéer, lite tips och en del uppmaningar. Här slår vi in en del jäkligt öppna dörrar men många av dem värda att hållas öppna och upprepas.

I Huddinge IBS är vi cirka 700 utövare och ledare, fördelade nästan exakt på 50% pojkar, killar och herrar samt 50% flickor, tjejer och damer.

Vi är verksamma i Stockholmsregionen, vi har ett stort upptagningsområde och därmed ett stort ansvar. Vi arbetar sedan ungefär två år tillbaka med en ny styrelse, en ny vision, baserat på en uppdaterad värdegrund. En vision om att just elit och bredd måste kunna rymmas, näras och blomstra inom samma verksamhet för långsiktig framgång.

En förening för alla, helt enkelt.

För att innebandyn ska få en självklar plats i barn och ungdomars idrottande behöver vi göra nytt, göra mer och göra nu. Vi är på rätt väg men det går för långsamt. För att innebandyn ska kunna utvecklas och på riktigt kunna konkurrera med våra andra stora sporter måste vi våga tänka kommersiellt. Ett steg i den riktningen är att tillsätta eller uppgradera till en styrelse som både vågar och orkar utmana den egna föreningen, värdegrunden men också kommunen och näringslivet. Involvera duktiga närstående och lokala intressenter, gärna med olika erfarenheter från att bygga eller verka i olika typer av verksamheter, företag eller organisationer men involvera inom ett tydligt ramverk för icke-jäv, långsiktighet och total jämställdhet.

Nästa steg är att skapa en vision med en långsiktig game plan. Sätt upp mål, både kort- och långsiktiga, som sedan aktivt följs upp och mäts. Det handlar inte om att vinna flest serier under nästa säsong, det handlar om var vi vill vara som förening och vad vi menar med att lyckas.

Våga sticka ut hakan, rita upp, berätta om och nästan skryt om er vision och målsättning. Man måste inte sikta mot SSL eller SM-guld men våga litegrann, orka vilja och gör bara det ni kommit överens om. För era pojkar och flickors, tjejer och killars, herrar och damers, för innebandyns skull.

Ett annan viktig framgångsfaktor för att utveckla föreningen och skapa framtidens innebandyspelare är att orka jobba fram den mytomspunna ”röda tråden”. Det medför att spelarna och individerna med större sannolikhet kommer till en organiserad och planerad verksamhet, en verksamhet där de långsiktiga målen för utveckling är i fokus och resultaten nästan endast blir en lyckad eller kanske åtminstone önskad bieffekt. 

När vi ändå har ordet måste vi också lyfta och våga krossa just myten om att det antingen är elit- eller breddverksamhet föreningen satsar på. Vår framgång ligger i att dessa både lever i symbios. I Huddinge IBS har vi, som tidigare nämnt, en tydlig vision, att elit- och bredd ska rymmas under samma tak. Att bredd föder elit och vice versa.

Säsongen innan pandemin satte stopp för allt spelande satt vi i en situation där vi hade en damjuniortrupp som var både bred, stor och med olika ambitioner. För att behålla så många spelare som möjligt, så länge som möjligt oavsett individens egna mål eller ambition, införde vi att spelarna själva fick välja sin ambitionsnivå. Spelarna får helt enkelt själva välja hur ofta de vill träna och spela match, dvs sin egen ambitionsnivå och därmed även sin egen insats. Hur mycket orkar jag själv planera, strukturera och kanske till och med försaka och/eller offra, för min egen utvecklings skull och min egen satsning? Många av spelarna delar samma passion för innebandyn, men alla vill eller kan helt enkelt inte tänka sig att lägga lika mycket tid på sin idrott, just nu.

”Just nu” är nyckeln, för hur många gånger har vi inte sett en lagkompis eller kanske motståndare, maxa sin utvecklingskurva först långt efter junioråren?

Förändringen till en ambitionsnivå-anpassad verksamhet gjorde att nästan hela damjuniortruppen på ca 45 spelare är intakt, trots den kritiska gymnasieåldern och en förhoppningsvis genomliden global pandemi. Vi har såklart inget facit kring hur resultatet hade blivit om vi inte hade gjort förändringen men ovan är endast ett exempel på hur man kan våga testa, verkställa och sedan orka genomföra. 

Titta inte så mycket i backspegeln, se framåt.

För att lyckas med både bredd och elit krävs ledare, många ledare, unga och gamla, väletablerade som nya tränare. Det vet vi alla är en utmaning, men för att lyckas krävs det att vi vågar satsa, och använda så stor del av budgeten vi bara kan för att kunna attrahera externa och kompetenta ledare och tränare som har tid, lust, energi och kompetens, att arbeta långsiktigt med spelarutveckling.

Det är nog få föreningar som känner att de har ett överflöd av ledare och tränare att ta av och ett sätt, att i alla fall på sikt kunna fylla den luckan är att starta ett eget föreningsinitiativ för att engagera, utbilda och utveckla era unga spelare till framtidens ledare och tränare. Se till att fånga ungdomarna tidigt, engagera de i de yngre lagen föreningen och se till att de får utbildning. Här är ett tips att involvera och engagera ert lokala förbund för maximalt stöd och support. Tänk på att förbundet och förbunden finns här för oss, inget annat.

 Eldsjälarna får vi såklart inte glömma. De som varit och är en förutsättning för att våra föreningar oftast ens existerar. De ska vi behålla, lyssna på och låta de fortsätta verka. Låt det som varit bra fortsätta vara bra, men förändra det som kan göras bättre. Fortsätt bygga förening med de helt nödvändiga ideella krafterna men orka sätta en gräns för när mammor och pappor endast är eller blir stödfunktioner. Våga samtidigt berätta om och orka sikta mot de idrottsliga målen men försaka inte långsiktigheten. Orka stå emot uppflyttningshetsen, låt ungdomar vara ungdomar, juniorer vara juniorer och ta klivet först när både kropp och knopp är redo. Ibland kan just återhållsamhet vara att våga.

Våga och orka för guds skull anta en helt jämställd föreningsprofil, fäst den ordentligt i värdegrunden och jobba därefter. Jämställdhet är enkelt. Det är exakt lika, alltså exakt lika, oavsett om det gäller halltider, ersättningar eller förmåner. För er som inte riktigt är där, gör bara och orka genomföra. Det är inget PR-trick, det är helt självklart. Effekterna kommer garanterat bli fler involverade, fler genuint engagerade och fler som presterar, både på och utanför planen. Spelare, ledare, föräldrar, familj, närstående, näringslivet och kommuner, alla kommer bidra mer, över tid.

I vår förening, Huddinge IBS, har vi haft en del framgångar, både på senior, junior och ungdomsnivå. Vi hade faktiskt förmånen att få representera vår förening maximalt under de båda senaste Innebandyfesterna, med F16 och P16 i USM samt i både JAS Dam och JAS Herr. Ett kvitto på att en del av arbetet, all den nedlagda tiden och slitet lönar sig såklart och framförallt en otrolig upplevelse för alla spelare och ledare. Men, det viktigaste är ändå att vi löpande skördar de viktigaste av framgångar, med glada och nöjda utövare och ledare i vardagen, som trivs och alltid kommer ner och ger sitt yttersta för att de vill och brinner för sin idrott.

Med det sagt hade det varit vackert att avrunda detta inlägg med att framgångarna beror helt på eller är ett rent resultat av samtliga punkterna och exemplen ovan men riktigt så är inte fallet. Däremot har vi antagit utmaningen, vi har vågat genomföra en del och tänker systematiskt fortsätta arbetet med att våga utveckla innebandyn, göra mer för spelare och ledare samt orka driva positiv och ibland nödvändig förändring.

Vi från Huddinge IBS önskar er en Glad Sommar!

/ Daniel Sundberg, Huddinge IBS


TV: IFF svarar på åsikterna om 3x15 - "Jag förstår kritiken"

Innebandymagazinet träffade IFF:s generalsekreterare John Liljelund för att höra hur förbundet resonerar kring experimentet med 3x15 minuters speltid.

Du kanske även vill läsa:
Viktor Sheffield: Det självspelande pianot
Viktor Sheffield: Det självspelande pianot
Tomas Larsson: Den fula ankungen och ungdomsvärvningar
Tomas Larsson: Den fula ankungen och ungdomsvärvningar
Helena Bruzelius: Våga ha fokus på +
Helena Bruzelius: Våga ha fokus på +
Magnus Röhnisch: Att vara en eldsjäl i rosa familjen
Magnus Röhnisch: Att vara en eldsjäl i rosa familjen
Stefan Hedlund: "Go with the flow, tänk nytt, tänk annorlunda"
Stefan Hedlund: "Go with the flow, tänk nytt, tänk annorlunda"
Alex Kjellbris: Det skulle inte ta oss 4 år
Alex Kjellbris: Det skulle inte ta oss 4 år
Oona & Veera Kauppi: Hon kan inte bli något eftersom hon är en tjej
Oona & Veera Kauppi: Hon kan inte bli något eftersom hon är en tjej
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten