SOMMARBLOGGEN
Sommarbloggen
Oona & Veera Kauppi: Hon kan inte bli något eftersom hon är en tjej
ANNONS

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Först ut: Oona och Veera Kauppi, stjärnsystrarna som spelar i Thorengruppen och finska landslaget.

Hälsningar från Tampere! Under sommaren har vi fått njuta av att få spendera tid med familjen i Finland.

I den här bloggen tänkte vi skriva om vårt drygt ett år gammalt företag KauppiTwins. Vart började allt och framför allt varför?

Vi kan börja med att backa nästan 20 år i tiden. Vi började spela både fotboll och innebandy i lag när vi var 6 år gamla och då spelade vi innebandy med killar medan i fotbollslaget var det några tjejer utöver oss. Vi höll på med båda sporten tills vi skadade våra korsband, Oona i hösten av 2015 och Veera i början av 2016. Ett bra exempel på att ibland kan man vara lite väl mycket tvilling! Då började vi fokusera på att ta oss tillbaka och till VM i Bratislava 2017 och då slutade vi satsa på fotboll. Sen dess har innebandyn varit nummer ett i våra liv men vi brukar alltid säga att vi inte har slutat med fotboll än utan den är på en längre paus.

Sedan Veera var liten så sa hon att hon ska bli ett fotbollsproffs vilket var väldigt ovanligt i den tiden. Det var inte långt ifrån sanningen eftersom det förverkligades bara i en annan sport.

Våra idoler har alltid varit fotbollsspelare. I vårt barndomshem kunde man knappt se väggarna i våra rum eftersom dom var fulla av bland annat posters av Ronaldo och Messi. Då vi var unga fanns det knappt några damfotbollsspelare som kunde spela som proffs eller semiproffs men att vara proffs i innebandy fanns inte ens på världskartan.

Vi är så glada att damidrotten har vuxit och fortsätter att växa eftersom det förbättrar tjejers möjligheter att utöva sin sport som killar. Jämställdhet är en av dom viktigaste värdegrunder vi har i livet och det är en stor faktor bakom KauppiTwins också.

KauppiTwins föddes på Instagram efter en takeover vi gjorde tillsammans några år sen. Vi märkte att det fanns många som var väldigt intresserade av oss och våra liv och att alla videor på sociala medier visade highlights och klipp bara på herrmatcher. Vi ville ändra det och visa att tjejer kan också. Ungefär kring den tiden började vi också verkligen förstå att vi är förebilder för många unga (och även äldre) tjejer och killar.

Vi har alltid velat försöka vara mer än innebandyspelare och göra skillnad på och utanför planen. Det här är också den viktigaste tanken bakom KauppiTwins företaget. Vi vill använda våra röster som damidrottare så därför kändes det självklart att gå från ”bara” ett Instagram konto till något större.

Idag har KauppiTwins en webbsida (www.kauppitwins.com), Kaksin Kerroin podd (på finska), webbshop (www.kauppitwins.shop), läger i Umeå och även i Tampere i framtiden och många andra tjänster som till exempel lag eller föreningar kan köpa. Covid har ställt till mycket så vi har till exempel haft några föreläsningar för ungdomslag via Zoom men i sommar har vi fått åka runt i Finland och kört träningar med olika lag eller spelare. Det kan man kalla ett drömjobb!

KauppiTwins motto är Equal Opportunities. För oss betyder det att alla har en möjlighet att göra saker som man älskar och uppfylla sina drömmar i idrott och livet, oavsett deras kön, ålder eller bakgrund exempelvis. Vi som idrottande kvinnor har ju tyvärr fått höra och se mycket genom åren.

När vi spelade med killar så kan det ha varit spelare i motståndarlaget som stirrade på oss och skrattade åt oss på uppvärmningen, eller någon tränare som skrek att ”hon kan inte komma förbi dig för att hon är en tjej!” till sina spelare under en match. Vi var alltså typ 10 år gamla! Det bästa sättet att tysta dom här människor var ju såklart att göra mål och vinna över dom – vilket vi ofta gjorde.

Vi vet att det finns fortfarande väldigt mycket jobb att göra med jämställdhet. Det är alldeles för vanligt att (idrottande) kvinnor blir nedvärderade och vi måste alltid bevisa något innan vi tjänar vår plats.

Vi vill vara med och skapa bättre och mer jämställda förutsättningar så att unga tjejer inte skulle behöva drabbas av samma saker och problem som vi och många andra har gjort. För att saker och ting ska hända måste någon ta tag i grejer. Vi är stolta över att till exempel vårt lag Thorengruppen visar vägen i den här frågan. Både dam och herrlaget har likadana förutsättningar som styrs av till exempel framgång – inte kön.

Vi älskar innebandy men vi förstår att det finns mycket viktigare saker i livet en idrott. Därför brinner vi för jobbet vi får göra via KauppiTwins. Vi brukar säga att om vi får ens en tjej eller kille tro på sig själv, vilja bli ett innebandyproffs eller jaga sina drömmar så har vi lyckats med något. Det är vårt mål med KauppiTwins och det målet är viktigare än alla dom vi gjort på innebandyplanen.

PS. 
Under förra säsongen fick vi vara med i ett stort och spännande projekt där SVT gjorde en dokumentärserie om oss. Dom följde våra liv, Thoren och landslaget från första seriematchen till den sista och resultatet blev otroligt bra. Pappa tyckte att serien skulle heta Double Trouble vilket hade säkert passat väldigt bra men det blev Vinna hela skiten istället. Serien finns att se på SVT Play!

/Veera & Oona Kauppi


Nya regelboken: "Kommer inte leda till att folk spelar snällare"

Meriterade Peder Bodén tycker till om ändringarna i nya regelboken.

Den här artikeln handlar om: