#ibsilly
Krisjanis Tiltins, Karlstads senaste tillskott.
Foto: Pressmeddelande
Sillybloggen

Sillybloggen: Värvar landslagsforward från finska ligan

ANNONS

Läs om övergångar och rykten som sker inför nästa säsong.

Här hittar du alla  #ibsilly-relaterade artiklar på Innebandymagazinet 


Lettisk landslagsforward till Karlstad

Karlstads herrar förstärker inför kommande säsong i allsvenskan. Krisjanis Tiltins, högerforward född 2002 som närmast kommer från finska FBC Turku, har skrivit ett ettårskontrakt. Han representerade Lettlands landslag i senaste VM-turneringen 2022.


Falun tackar av Johan Rehn

Målvaktsveteranen har gjort sitt i Falun, det meddelar dalaklubben idag. Därmed står det klart att båda målvakterna från gångna säsongen lämnar. Ryktet säger att Kalle Bending blir ersättaren, som Kalmarsund idag gick ut och gjorde en motsvarande avtackning för. 


Ahmad Aldeeb klar för Linköping

I veckan blev Faluns Omar Aldeeb presenterad av Strängnäs. Det står sedan tidigare klart att även hans lillebror Ahmad ska lämna Falun, och nu har 20-åringen gjort klart med ett nytt lag – framöver spelar forwarden i Linköping.

Aldeeb har gjor 28 poäng på 50 SSL-matcher för Falun de två senaste säsongerna.

– Vi får in en väldigt spännande spelare i en bra ålder och som nu fått erfarenhet från en bra miljö i Falun. Ahmad tillför snabbhet och aggressivitet i vårt anfallsspel vilket vi eftersträvar, säger Linköpings sportchef Johan Fredriksson om värvningen i ett pressmeddelande.


Sam Madani fortsätter i Järfälla Bele

Poängmaskinen Sam Madani återvände mitt under säsongen till sitt tidigare lag Järfälla Bele, detta efter att ha lämnat AIK. Succén lät inte vänta på sig, trots att han bara deltog i nio matcher så slutade forwarden på en tolfte-plats i poängligan efter att ha gjort  26 mål och 9 matcher. Nu har Madani också tagit sitt beslut vart han spelar nästa säsong: 31-åringen följer med degraderade Järfälla Bele till division 1.

– Det känns oerhört bra att få fortsatt förtroende från Sam med det upplägg vi presenterat. Med Sam vet vi exakt vad vi får - en poängspelare av rang, något som kommer vara otroligt viktigt nästa säsong nu när serien blir tightare än någonsin, och en viktig markering för både motståndare och våra grabbar att våra ambitioner är högt ställda, säger sportchefen Daniel Norman till klubbens sociala medier.


Pär Forsman byter SSL-lag

Dalen fick behålla många viktiga spelare när de ramlade ur Superligan förra våren. En av dem som stannade och spelade upp laget var Pär Forsman, som nu gjort sju säsonger i klubben. Nu står det klart att den 28-åriga backen byter klubb i SSL, framöver representerar han Helsingborg.

– Det känns bra och väldigt spännande. Valet föll på Helsingborg av många olika faktorer, men i slutändan är den största faktorn att jag vill utvecklas och söker nya utmaningar, säger Forsman i ett pressmeddelande.


Landslagsmålvakt till Thorengruppen

SSL-laget Thorengruppen har gjort klart med Lukas Genhart, som är förstamålvakt i det schweiziska landslaget. 28-åringen ansluter närmast från UHC Waldkirch-St.Gallen i hemlandet och kommer ersätta finländaren Joonas Kaltiainen som nu lämnat Thorengruppen.

– Det här blir spännande. Vi har redan en bra målvakt i (Thomas) Crona och de får utmana varandra och sporra varandra. Det går inte att underskatta vikten av att ha en målvakt som är trygg. Ska man gå långt så ska man ha en bra målvaktssida, säger Janne Lundqvist från klubbens sportgrupp till VK.


Nystartade laget värvar profil

FBC Fiskeby är en nystartad förening från Norrköping som nästa säsong spelar i division 4. Nu presenterar klubben en riktig prestigevärvning, detta i form av Adam Wastesson - en spelare som öst in poäng i flertalet serier i det svenska seriesystemet. Senast spelade han för Hovshaga i division 1 .

– Det känns mycket bra att få vara en del av den nystartade föreningen FBC Fiskeby. Efter några år på vift så känns det som man äntligen kommit hem igen, säger han till klubbens Instagram.

Du kan se videon när Wastesson presenteras här:


En stannar hos Endre – två lämnar

Endre meddelar på sina sociala medier att härföraren och lagkaptenen Elin Roos förlängt sitt kontrakt med klubben, därmed kommer hon i höst inleda sin nionde säsong hos gotlänningarna. 

Endre drabbas samtidigt av två spelartapp, klubbikonen Tove Sandelin väljer på grund av studier att pausa sin karriär efter att ha gjort 17 säsonger i klubben.

– Det är aldrig lätt eller kul att ta sådana här beslut men jag känner att det är det bästa för mig just nu. Jag kommer alltid vilja föreningen väl och jag känner mig inte klar i Endre IF på något sätt. Jag är väldigt tacksam för alla år jag varit med om hittills i klubben, både i A-laget och i ungdomslagen. Stort tack till alla som varit en del av det här under alla år. På återseende, säger hon till klubbens Instagram.

Även unga Lovisa Girfalk lämnar Endre.


Kevin Haglund kommenterar Schweiz-ryktet

Uppgifter till Barometern säger att Kevin Haglund kan lämna Kalmarsund nästa säsong trots att han står under kontrakt – detta för en flytt till Schweiz. Detta förnekar dock huvudpersonen själv.

– Inte kommande säsong, nej, säger han till Barometern.


Svensk division 1-spelare klar för spel i Schweiz

Mattias Jansson, som har en bakgrund i SSL med spel i Sirius och Hagunda, spenderade senaste säsongen i division 1 med Björklinge. Nu väntar ett äventyr i Schweiz för 25-åringen som skrivit på för andraligalaget Ad Astra Obwalden, ett avtal som sträcker sig en säsong med en option på ett till år. Ad Astra tränas av svensken Jakob Arvidsson som tidigare spelat med Jansson i Hagunda.


Lerum värvar från Hovshaga – igen

Förra säsongen plockade allsvenska Lerum in två av herrettan-laget Hovshagas bästa spelare i form av Kasper Qvarfordt och Tim Brithén. Nu plockar man in ytterligare en spelare från samma lag: Den här gången rör det sig om den 22-åriga backen Mattis Wiberg, som likt Qvarford och Brithén även spelat i allsvenskan med Lagan.


U19-landslagsforwarden stannar

Moa Dybner, nyligen uttagen i U19-landslagets VM-trupp, har förlängt sitt avtal med SSL-laget Lund. Forwarden gjorde 22 poäng (14+8) på 26 matcher den här säsongen.

– Att jag väljer att stanna i Lund beror till stor del på att jag trivs väldigt bra i både laget och klubben. Men främst är det att vi som lag har en utvecklingskurva som fortsätter att gå uppåt och det är något som jag vill vara en del av, säger Moa Dybner till Lunds hemsida.


Mängder med SSL-rutin till Herrtvåan-laget

Division 2-laget Nässjö, som förra säsongen slutade fyra i Småland/Blekinge-serien, gör ett spektakulärt nyförvärv då man tar in den minst sagt rutinerade 31-åringen Martin Glimberg. Från början lät det som att den numera förre Jönköpingsbacken skulle sluta, men nu förlänger han alltså innebandykarriären på en lägre nivå.


David Gillek tar över Kalmarsund

Uppgifter har florerat om att David Gillek, som sedan tidigare är klar att lämna Linköping, skulle bli Kalmarsunds nästa tränare. Nu är det bekräftat av smålandsklubben. Kontraktet är skrivet över två säsonger. 

Läs mer på klubbens hemsida


Helsingborg värvar Jakub Kopceký

Nej, inte Jack Kopacka, som öser in mål i hockeylaget Brynäs. Här handlar det om Jakub Kopceký, tjeckisk landslagsspelare som kommer från FBC Liberec i Tjeckien, där han gjorde 42 poäng på 26 matcher i grundserien och 14 poäng på sju matcher i slutspelet. Med sju säsonger i den tjeckiska högsta ligan kommer 25-åringen med gedigen erfarenhet till SSL-laget Helsingborg.

– Jag är en offensiv spelare som kan göra mål och gillar att kombinera med mina lagkamrater. Jag ser mina styrkor i mitt skott och min taktiska positionering på planen, säger han i ett pressmeddelande.


Uppgifter: Kim Guilotte till Kalmarsund

Sportexpressen går ut med spännande nyheter på måndagsmorgonen. Rightfattade Kim Guilotte, född 2004, har gjort 34 poäng på två säsonger i SSL med AIK och uppges nu alltså lämna Solnaklubben för seriekonkurrenten Kalmarsund.

Läs mer på Expressen där det också framkommer intressanta målvaktsuppgifter. Kalle Bending är fortsatt aktuell för Falun och kan isåfall ersättas i Kalmarsund av Pontus Zarins, som gjorde en stark SSL-rookiesäsong i Karlstad den gångna säsongen.


Karlsson tvingas lämna Karlstad

Rutinerade Värmlands-profilen Jesper Karlsson har tillhört Karlstad sedan mitten av säsongen 2022/23, då han anslöt från Hagfors. 31-åringen gjorde säsongen som gick 10 poäng på 23 matcher, och nu står det klart att det inte blivit någon fortsättning i klubben som nyligen åkte ur Superligan – Karlsson erbjuds inte något nytt kontrakt.

– Jag har trivts jättebra så det är klart att det känns lite tungt. Tråkigt att inte få ta beslutet själv, men så är det ju ibland, säger han till NWT.


Fyra SSL-spelare förlänger sina kontrakt

Pixbo meddelade strax innan gårdagens semifinal mot Västerås Rönnby att målmaskinen Emma Stenberg förlängt sitt kontrakt med klubben. SSL-konkurrenten Falun har även de presenterat kontraktsförlängningar, nämligen tre stycken: Jenny Axelsson, Ida Pettersson och Lina Svarfvar stannar alla i Falun i minst två år till.


Jönköping värvar schweizisk målvakt

Jönköping, som tog sig till kvartsfinal i SM-slutspelet den här säsongen, har gjort klart med målvakten Alessio Mura. 20-åringen ansluter från Köniz i hemlandet Schweiz, där har han också varit med och representerat U23-landslaget.

– När jag besökte Sverige var Jönköping en av de första städerna jag åkte till. Jag har sett några matcher, och det unga, motiverade laget har verkligen väckt intresse. Mitt mål har som sagt alltid varit att spela i Sverige, och nu får jag chansen att göra det i den högsta ligan, säger Mura till Jönköpings hemsida.


Jonathan Berglund lämnar Skälby

Supertalangen Jonathan Berglund uppges vara klar för Falun. Något som definitivt står klart nu är att 19-åringen kommer lämna sitt nuvarande lag Skälby, som spelar i allsvenskan. Skälby meddelar också att de tillsammans med Berglunds moderklubb Tillberga kommer anordna en avskedsmatch för honom. De skriver följande på sin Instagram:

– Innan den jakten påbörjas kommer vi i Skälby att tillsammans med Jontas moderklubb Tillberga IK Roosters att bjuda in till en avskedsmatch lördagen den 25 maj i Mälarenergi Arena. Då hoppas vi att alla innebandyintresserade i Västerås och Västmanland kommer för att hylla den största talang vi fått fram på över ett decennium.

– När den matchen är över viker vi omsorgsfullt ihop ”51:an” och lägger den i tryggt förvar tills Jonta väljer att komma ”hem” igen!


Simon Götz stannar i Storvreta

Allrounde Simon Götz är en av de spelarna i nuvarande Storvreta som gjort flest matcher för klubben, stockholmaren är nu inne på sin sjätte säsong hos de regerande svenska mästarna. Nu står det klart att han stannar i minst två år till, då 27-åringen skrivit på ett nytt avtal med klubben.

– Jag har allt jag behöver i denna förening. Sen dag ett har jag trivts väldigt bra i staden och laget och vi har tävlat på högsta nivån i alla år, Simon Götz i ett pressmeddelande.

Du kan läsa en längre intervju med Simon Götz på Innebandymagazinet imorgon.


Nästa Skoghall-stjärna som kan lämna

Tidigare idag gick det att läsa att framtiden var oviss för Skoghalls-stjärnan Frida Swahn efter uttåget i kvalet. Samma gäller nu för lagkamraten Amanda Gottebo, även hon en nyckelspelare hos värmländskorna. Bland annat så ska hennes tidigare lag Karlstad ha visat intresse.

– Jag har inte pratat med dem så mycket, men jag har ju varit där förr. De har pratat med mig varje säsong så jag vet att intresset är där. Nu ska jag bara slappna av och koppla bort innebandyn lite, ha avslutning med mitt lag och sedan börja blicka mot nästa säsong, säger Gottebo till VF.


SSL-backen slutar som 31-åring

Martin Glimberg, född 1993, avslutade nyligen sin tionde raka säsong hos Jönköpings IK. Nu står det klart att backen väljer att avsluta sin innebandykarriär, detta vid 31 års ålder.

Glimberg skriver följande på sin Facebook:

10 år blev det! Vissa stunder har det varit lätt, andra inte lika lätt. Jag är otroligt tacksam för dessa år, de har gett mig erfarenheter och lärdomar både inom innebandyn och som människa. Erfarenheter som jag kommer bära med mig hela livet. Tacksam för alla människor i och runtomkring Jönköpings IK som jag har stött på, inte minst alla lagkamrater såklart! Tacksam för att jag hängde i ett sista år och äntligen fick spela ett slutspel med Jönköping. Nu blir det mer tid på hemmaplan och till hösten ses vi kanske i de lite mindre sporthallarna runt om, vem vet.


Lämnar för SSL-konkurrenten

Malin Lindgren byter klubb i SSL. Den forna RIG-studenten har tillhört Endre de tre senaste säsongerna efter att ha gått ur skolan, och har där gjort 22 poäng på 55 matcher. Precis som Innebandymagazinets bloggare Mr. Silly kunde avslöja så lämnar 21-åringen nu Endre.  Forwarden, som har nyblivna SSL-laget Telge som moderklubb, har skrivit på ett tvåårskontrakt med Täby som just nu spelar SM-semifinaler mot Thorengruppen.

– Det är verkligen spännande att få bli en del av Täby FC. Det är en klubb som satsar hårt med många bra spelare, en proffsig organisation och en härlig publik. Att bli en del av detta, känns för mig som det perfekta steget i min utveckling. En möjlighet som ger mig verktygen för att ta mitt innebandyspel till nya nivåer. Jag ser fram emot att bidra till Täbys FC:s fortsatta framgångar, säger Lindgren i ett pressmeddelande.


Nu helt klart: Duo tar över Helsingborg

Det har varit känt sedan tidigare att det varit på gång och nu går Helsingborg själva officiellt ut med vilka som efterträder Emil Lindström som tränare i SSL-laget, och det är inte några obekanta FCH-namn. Carl Hörvallius och Vidar Jonsson-Wallin kliver in, två personer med en gedigen erfarenhet i klubben. 


Ulla Valtola tillbaka i SSL?

Backen Ulla Valtola gjorde nyligen två år i svensk innebandy med KAIS Mora, ett i SSL och ett i allsvenskan, innan hon återvände till hemlandet Finland inför årets säsong. Den snart 22-åriga Valtola gjorde det bra i Mora och har en fast plats i finska landslaget, och nu kan hon återvända till SSL. Valtola kommer enligt VF att flytta till Karlstad i staden finns som bekant ett SSL-lag hon nu är aktuell för – hon gjorde även åtta match på dubbellicens hos just Karlstad IBF förra säsongen.

– Ett otroligt bra namn. Hon har kommit in på skola här i Karlstad och vi kommer göra allt för att hon ska spela hos oss, sa tränaren Andreas ”Sälen” Svensson till VF i slutet av mars.


Poängstark back förstärker Kalmarsund

21-åriga backen Linnea Eos är klar för spel i SSL-laget Kalmarsund. Hon har de senaste säsongerna tillhört allsvenska Craftstaden och testade under säsong på spel i Superligan med Kalmarsund på dubbellicens, där stod hon stod noterad för sex matcher. Eos, som gjorde fina 27 poäng säsongen som gick, är nu Kalmarsund-spelare på heltid med sitt nyskrivna tvåårskontrakt.

–  Väldigt positivt Linnea nu väljer att spela i sundet de kommande säsongerna.   Att en av regionens bästa spelare senaste säsongerna nu väljer Kalmarsund är otroligt kul. Linnea  är en fysiskt stark spelare och varit en av allsvenskans bästa backar de senaste åren som kontinuerligt levererat poäng där. Det ska bli spännande att se Linneas utveckling i SSL nästa säsong, säger Kalmarsunds tränare Viktor Sheffield till klubbens hemsida.


SSL-jagande laget värvar

Strängnäs befinner sig just nu i ett brinnande kvalspel till SSL där man tampas med Dalen om att gå upp i högstaserien. Nu presenterar man en värvning till kommande säsong: 20-åriga norrmanen Lukas Garcia anländer. Förra säsongen spenderade han först i Partille och sedan i hemlandet med Greåker, han har gjort totalt 70 poäng på 47 matcher i norska högstaligan.

– Lukas är en storvuxen och stark spelare med bra fysik, teknik samt speluppfattning. Garcia är en spelare som jag vet att vi kommer få stor användning av i många år framöver, säger Strängnäs tränare Johan Jönsson till klubbens Instagram.


Värvar från värsta rivalen

Forwarden Joakim Andersson gjorde inför säsongen 2022/23 det känsliga klubbytet från IBF Örebro till stadsrivalen Lillån, en klubb han representerat de två senaste åren i allsvenskan, där blev det totalt 28 poäng på 44 matcher. Nu står det klart 22-åringen återvänder till Örebro som spelar i herrettan.

– Verkligen roligt att Jocke väljer att komma tillbaka från Lillån till IBF. Jocke är en spelare som genom åren alltid gjort många poäng i de lag han spelat i. Missar sällan någon träning och vill alltid bli bättre. Hoppas på många poäng från Jocke i vinter, säger sportchefen Jan Ekengren till Örebros Instagram.


Får SSL-kontrakt efter dubbellicensen

Elina Derwik, född 2006, har under säsongens gång representerat både moderklubben FBC Engelholm i damettan samt Malmö i SSL, de sistnämnda spelade hon i via ett dubbellicensavtal. Nu står det klart att forwarden får ett permanent kontrakt med Malmö.

– Elina har utifrån hennes förutsättningar med mindre träningskontinuitet med SSL-laget stått för en fin prestation och utveckling under säsongen. Det kan inte heller varit lätt att ge allt och prestera i två olika verksamheten så bra som hon har gjort. När hon nu går över 100% till oss så är jag övertygad om att hon kommer ta nästa steg, säger tränaren Patric Johansson i ett pressmeddelande.


SSL-forwarden Dennis Svenssons nya klubbadress

Jönköpings Dennis Svensson meddelande under slutet av säsongen att han inte längre skulle vara kvar i laget, och att det inte var aktuellt att gå till ett annat SSL-lag. Nu är han klar för Husqvarna IK, som kvalade upp till division 2 i Småland Blekinge, som deras första nyförvärv inför kommande säsong.

– Husqvarna var alltid det självklara valet efter mina år i JIK. Härliga personer i laget och extra kul att spela med så många man spelat med i ungdomsåren, säger Svensson till Innebandymagazinet.


Emma Thorsson osäker inför framtiden

Warbergs back Emma Thorsson kämpade sig under säsongen tillbaka efter en lång frånvaro orsakad av en hjärnskakning. Dessvärre åkte 21-åringen på en ny huvudsmäll i säsongens sista match, men den ser inte ut att ha fått samma negativa konsekvenser som innan. Däremot så tvekar nu Thorsson –  som för diskussioner med Warberg om ett nytt kontrakt – på om hon ska fortsätta spela eller inte. 

– Det är det jag funderar på. Någonstans tror jag att jag kommer landa i att jag vill fortsätta spela innebandy, men det är klart att man funderar en del på om det är värt det, säger Thorsson till Hallands Nyheter.


Leon Arvidsson stannar kvar i allsvenskan

Unga backen Leon Arvidsson, född 2005, skrev inför säsongen på för allsvenska Partille. Arvidsson stod uppsatt i samtliga matcher för ett Partille som senare åkte ur, men nu står det klart att 19-åringen stannar kvar i serien – han är presenterad som ny spelare i Lerum.

– Äntligen! Leon är en spelare vi följt en längre tid och egentligen försökt få till oss inför varje säsong de senaste åren så givetvis känns det jättebra att det klaffade denna gången, säger Lerums tränare Anton Olofsson till klubbens hemsida.


Här spelar bröderna Colling nästa säsong

Nilsby åkte för en tid sedan ur allsvenskan och spelar kommande säsong i division 1. Nu kommer en trio glädjebesked för klubben. Viktiga brödratrion Adam, Jesper och Tom Colling stannar alla klubben.

– Vi har haft väldigt roligt, även fast det resultatmässigt inte har varit så roligt. Det är en jättehärlig trupp som man mer än gärna vill vara en del av. Det blev ett ganska enkelt val till slut, även fast jag hade lite andra alternativ, säger Tom Colling till VF.


Bruno Lundberg stannar i KAIS Mora

Mora genomförde ett tränarskifte under slutet av säsongen, där Bruno Lundberg ersatte Ulf Hallstensson i rollen som huvudtränare. Den rutinerade tränaren löste sedan nytt kontrakt med Mora och belönas för det med ett treårsavtal.

– Bruno kom in i ett svårt läge för SSL-laget. Tillsammans med våra duktiga och professionella spelare har han lyft förmågan att ta poäng i viktiga matcher och skapat en glädje i laget. Vi är väldigt glada över att han fortsätter hos oss och att laget kan fortsätta rida på denna positiva våg, säger klubbens ordförande Anders Forsberg till Moras hemsida.


Daniel Hernandez klar för spel i Schweiz

Rutinerade forwarden Daniel Hernandez, som blev uttagen i a-landslaget vid ett tillfälle 2022, har spenderat de två senaste säsongerna i allsvenskan med Höllviken. När klubben sedan åkte ur serien stod det klart att 31-åringen skulle lämna, och nu är han presenterad som ny spelare i schweiziska högstaligalaget Unihockey Tigers Langnau – ett lag som nyligen åkte ur slutspelet i kvartsfinalen.


Ny tränare i Jönköpings damlag

Jönköping misslyckades med att kvala sig upp till SSL. Nu välkomnar man Jani Pyykönen som ny huvudtränare. Han kommer att assisteras av Anton Lugn, som alltså blir kvar i klubben även nästa säsong. Daniel Stenmarker och Andreas Thern tar av personliga skäl ta ett steg tillbaka. Jani kommer senast från Västerås IBS där han varit huvudtränare i allsvenskan västra.

– Vi ser mycket fram mot att låta Janis engagemang virvla in i vårt damlag. Han har ett driv och ett engagemang som vi tror mycket på, säger sportgruppens Magnus Ander på klubbens hemsida.


Officiellt: Martin Rönnklint lämnar Kalmarsund

Forwarden har ryktats till SSL-konkurrenten Mullsjö. Nu meddelar Kalmarsund att det inte blir en fortsättning i deras klubb. På två säsonger i Kalmarsund har Rönnklint gjort 37 poäng i högsta serien.


Albin Sjögren stannar i Zug

Efter att ha vunnit både SM-guld samt poängligan I SSL så valde Albin Sjögren att flytta till schweiziska Zug inför årets säsong. Succén lät inte vänta på sig, även här tokdominerade Sjögren i poängligan - det blev 66 poäng på 22 matcher. Nu har forwarden också valt att förlänga sin karriär i alplandet, Zug meddelar på sina officiella kanaler att 29-åringen skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig över säsongen 2024/25. Sjögrens lagkamrat Sami Johansson, som vi känner igen från det finska landslaget, har även han förlängt sitt avtal med ett år.


Rikard Erikssons elitkarriär kan snart ta slut

Warbergs rutinerade center Rikard Eriksson kommer förmodligen att avsluta sin elitkarriär efter säsongens gång, det meddelar han för Hallands Nyheter. 34-åringen har gjort 12 säsonger i högstaligan och på meritlistan finns också två VM-turneringar inklusive ett guld (2012).

– Innebandyn har varit en så stor del av ens liv. Det kommer kännas tufft och tomt, men det har jag vetat om inför säsongen, att det här är förmodligen det sista jag gör. Jag kommer inte lägga av definitivt, men det blir inte mer på seriös nivå, säger Eriksson till tidningen.

Läs mer här.


Poängmaskin med SSL-rutin klar för Karlstad

Karlstad förstärker sin trupp med forwarden Emil Hedström, som närmast ansluter från KAIS Mora. Den poängfarlige forwarden har främst tillhört just Mora under karriären men värvades av Falun inför årets säsong. Där blev speltiden knapp, 24-åringen fick främst hålla till i klubbens allsvenska lag innan han slutligen återvände till Mora i herrettan. Hedström gjorde 14 poäng på lika många matcher i allsvenskan under årets säsong, i division 1 blev det 26 poäng på blott sju matcher. Kontraktet med Karlstad är skrivet över ett ett år.


Flera sillynyheter hos Hovslätt

Hovslätt, som överraskande föll i SSL-kvalet mot Strängnäs, presenterar nu tre nyheter inför kommande säsong: Målvakten David Andersson och Max Johansson väljer båda att stanna i klubben då de förlängt sina avtal. Samtidigt står det också klart att Casper Härnborg klubben lämnar efter fyra säsonger.

Läs mer här.


De leder Gävle nästa säsong

Gävle åkte nyligen ur allsvenskan vilket innebär att det väntar spel i herrettan säsongen som kommer. Nu står det klart vilka som tränar laget: Christian Byman och Magnus Johansson. Duon tog över laget mitt under säsongen efter att Viktor Matsenius fått gå, och får nu fortsatt förtroende.

– Det ska blir riktigt kul att få utvecklas tillsammans med laget på och sidan om planen då GGIK nu har en mycket intressant trupp, en mix av många unga duktiga spelare, flera har redan SSL rutin, varvat med några äldre rutinerade toppspelare så vi kommer att jobba för att det ska bli en spännande utväxling på laget där våra olika mål kommer att vara stentuffa, säger duon till klubbens Instagram.


Importen stannar hos Mora

KAIS Mora värvade inför säsongen den tjeckiska landslagsspelaren Vanessa Keprtová som anslöt från SSL-konkurrenten Västerås Rönnby. Det blev 13 poäng på 21 matcher under hennes första säsong hos dalalaget, en säsong som delvis förstördes av en skada inledningsvis. 

– Vanessa är en spelare som alla vill ha i sitt lag men inte möta. Hon har fart och aggressivitet som få och är en väldigt bra avslutare. Vanessas första halva av den gångna säsongen stördes av en skada, men därefter visade hon vilken grym spelare hon är. Vi är jättenöjda över att ha henne hos oss i ytterligare minst två år, säger Moras ordförande Anders Forsberg till klubbens hemsida.

Läs mer här.


Tidigare förbundskapten kopplas ihop med Kalmarsund

Kalmarsunds herrlag söker nu tränare till nästa säsong. Enligt Ölandsbladet så är den tidigare förbundskapten för svenska damlandslaget Andreas Lundmark huvudspåret som ny tränare. Tidningen skriver också att Lundmark, vars senaste uppdrag varit i Faluns damer där han haft en slags hjälptränarroll, nu är nära överenskommelse med klubben".

Läs mer här.


Åkte ur allsvenskan – nu lämnar tränaren

Jani Pyykönen inledde säsongen i allsvenska Katrineholm, men fick lämna laget en bit in i säsongen. Han tog då över seriekonkurrenten Västerås men lyckades inte rädda laget kvar i allsvenskan. Nu kommer beskedet att Pyykönen valt att lämna Västerås för nya utmaningar.

– Jag har fått en stor möjlighet att ta nästa steg i min karriär. Vemodig känsla att bryta mitt kontrakt då jag trivs och redan har ett VIB-hjärta, säger han till klubbens Instagram.


Förlänger med Mora – närmar sig finska landslaget?

Målvakten Emma Pölönen var en av faktorerna som gjorde att nykomlingen KAIS Mora säkrade nytt kontrakt i SSL. Hon blev efter grundseriens slut nominerad till att bli årets rookie, och nu har finskan valt att förlänga sin vistelse hos Mora genom att skriva på ett nytt avtal.

– Hon gjorde en väldigt fin första säsong i SSL och var vår räddande ängel många gånger. Nu när Finland bytt förbundskapten är jag övertygad om att hon kommer att göra entré i landslaget. Vi är stolta över att Emmi valt att fortsätta i KAIS Mora och ser fram emot att se henne spika igen målet även i fortsättningen, säger Moras ordförande Anders Forsberg till klubbens hemsida.

Läs mer här. 


Nästa kugge att stanna i Hagunda

Igår meddelade Hagunda att viktiga backen Adam Nilbrink följer med klubben ner till allsvenskan. Nu har lagkamraten Alexander Janols tagit samma beslut då han skriver på ett nytt ettårsavtal.

– Alexander är en av lagets ledare. Han har haft en bra första säsong i Hagunda och är en spelare som passar det spelsätt vi ska använda kommande säsong väldigt bra. När hans formation bytte spelsätt gick utvecklingen väldigt snabbt och jag ser fram mot att han leder sin formation även kommande säsong. Jag tror "Janne " kommer göra en riktigt bra säsong för laget, men även ta för sig mer i spelet för egen del. Vi är mycket glada över att vi kommit överens om en fortsättning i Hagunda, säger sportchefen Tobias Andersson till klubbens Instagram.


Viktor Ojala vänder hem

Herrettan-laget Olofström, som nyligen åkte ur det allsvenska kvalet mot Hovshaga, presenterar en hemvändarvärvning till kommande säsong: Viktor Ojala ansluter från Kalmarsund Ungdom. Ojala gjorde 8 poäng på 20 allsvenska matcher säsongen som gick men har på division 1-nivå visat sig vara en duktig poängproducent.


Jagade backen väljer allsvenskan före SSL

Adam Nilbrink har varit en framträdande spelare för sitt Hagunda sedan klubben tog sig upp till SSL. Hagunda åkte sedan ur serien för en tid sedan, och trots intresse från SSL-klubbar så väljer nu Nilbrink att stanna i klubben. Backen, som gjorde 17 mål och 23 poäng den här säsongen, har förlängt sitt avtal med två år.


Visby ute efter meriterade nyförvärv?

Visby, som nyligen missade en SSL-plats efter att ha förlorat mot Sundsvall i kvalet, jagar förstärkningar. Enligt uppgifter till Hela Gotland så tittar man på Kalmarsunds Filip Stjernberg och samt Schweiz-proffset Isak Stöckel som potentiella nyförvärv till kommande säsong. Stjernberg har tillhört Kalmarsund i sex säsonger medan den tidigare Warberg-spelaren Stöckel ska flytta hem till Sverige efter ett år i Ad Astra Obwalden.

Läs mer här.


Flyttar upp tredje talangen på kort tid

Förra veckan meddelade Täby att man lyft upp unga duon Wilma Sjöström och Engla Helmersson från u-laget till SSL-truppen. Nu tar ytterligare en spelare samma steg,   18-åriga forwarden Lovisa Blomkvist.

– Lovisa är en högerfattad forward som med sin snabbhet, kraftfullhet och avslutsförmåga kommer göra poäng redan första säsongen i SSL, säger klubbchefen Alexander Brinkmann i ett pressmeddelande.


Lämnar AIK – vänder hem

Efter att ha lämnat RIG Umeå 2020 så har Daniel Ring spenderat fyra säsonger i SSL. Den första kom i Höllvikens tröja medan de tre sista har spenderats i AIK. Nu byter Ring lag, han återvänder till moderklubben Åkersberga som spelar i division 1.

– Daniel är ju ett hemförvärv man bara kunde drömma om, nu när allt äntligen är signat och klart så får man nypa sig själv i armen faktiskt, säger sportchefen Lukas Samuelsson till klubbens Instagram.


Division 2-laget gör en klassvärvning

Malmös herrar kommer från två tuffa år som innehållit degraderingar från först allsvenskan och sedan division 1. Nu spänner man dock bågen inför kommande säsong genom att värva hem Tobias Andersson från Höllviken.

Andersson har gjort 150 matcher för Malmö och svarade säsongen som gick för 30 poäng för sitt Höllviken.

– Ja, det finns ju hur mycket superlativ som helst att säga om Tobias men det
som kanske inte alltid lyfts fram spelmässigt som är värt att lyfta är hans
försvarsspel i motståndarnas speluppbyggnad, säger huvudtränaren Mikael Jeppsson i ett pressmeddelande.


Värvar återvändare – har spottat in poäng i division 1

Åkersbergas herrar grejade som nykomlingar nytt kontrakt i division 1 då de sluta sjua den här Östra Svealand-serien. Nu spetsar man truppen inför kommande säsong genom att värva hem Albin Engström som gjort 71 poäng på bara 31 matcher i serien de två senaste säsongerna, detta i Täby-tröjan.

– Att vi äntligen har fått hem Albin på riktigt igen och inte på något trött dubbellicensavtal tyder på att vi har något väldigt spännande på gång, fina med detta är att vi absolut inte är klara, säger Åkersberga nytillsatta sportchef Lukas Samuelsson till klubbens Instagram.


Mr. Silly med nya rykten

Innebandymagazinets bloggare ger dig nya rykten om flera SSL-stjärnor och senaste nytt om Sveriges nya förbundskapten.

Läs mer här.


Jönköping värvar från Lerum – igen

21-årige Anton Svanberg blir nästa spelare att lämna Lerum för Jönköping. På senare har Jönköping haft som tradition att värva från det allsvenska laget och nu blir den målfarliga backen nästa spelare att ta samma steg. Svanberg gjorde 39 poäng (31+8) på 22 matcher den här säsongen.

– Anton är en spelare vi följt under en längre period, och denna säsongen har han varit en av allsvenskans bästa backar, inte minst för sina 31 gjorda mål. Han kommer garanterat att ta ytterligare steg i vår miljö och har en spännande framtid för sig i SSL. Vi är väldigt glada att han valt att komma till JIK och ser fram emot att ha honom med i vår satsning framåt, säger Fredrik Kronander, sportchef i Jönköping, till klubbens hemsida.

Läs mer här.


Kalmarsunds tränare slutar efter uttåget

Det blev förlust i den sjunde och avgörande kvartsfinalen för Kalmarsund igår mot Växjö. Nu väljer tränaren Christian Guntsch – som tog över laget mitt under säsongen - att inte bara lämna sin roll, faktum är att han slutar helt som tränare.

– Ja, nu är det färdigt. Färdigt helt och hållet i tränarsvängen. Jag tror det var sista dansen och jag har egentligen känt det hela året, säger han till Ölandsbladet.

Läs mer här.


Meriterad tränare tar över herrettan-laget

Henrik Flognman, som har en lång bakgrund inom Värmlandsinnebandyn där han bland annat tränat Karlstads damer och herrar i SSL, blir ny tränare för Nilsby. Kil-laget åkte ur allsvenskan tidigare i vår och spelar nästa säsong i herrettan.

– Ser mycket fram emot att träna Nilsby kommande säsong. Mitt första intryck av klubben har varit väldigt positivt. Känslan är att klubben är väldigt familjär. Jag vill tillföra en tydlighet och en kravbild till spelarna som ska hjälpa klubben att etablera sig i allsvenskan på sikt, säger han till klubbens Instagram.


Täby flyttar upp stortalang

När Innebandymagazinet rankade Sveriges 100 största talanger förra året så placerade sig forwarden Engla Helmersson på en sjätteplats. Hon har spenderat de två senaste säsongerna i allsvenskan med moderklubben Täby och nu flyttas hon upp i klubbens SSL-lag.

– Hon är redan nu skicklig i spelets alla delar och tack vare sin offervilja och intensiva spelstil har hon utvecklats till en av Sveriges bästa forwards i sin ålderskull, säger klubbchefen Alexander Brinkmann i ett pressmeddelande.


Täby lyfter upp egen produkt till a-laget

17-åringen Wilma Sjöström har tillhört Täby under hela sin karriär. Backen spenderade säsongen som gick allsvenskan och lyfts nu upp till SSL-laget. Sjöström, som också blivit uttagen till U19-landslaget vid tidigare tillfällen, säger så här om uppflyttningen:

- Det känns jättekul att bli uppflyttad till SSL-truppen, det blir såklart lite nervöst i början, men det känns som en härlig trupp så de känns toppen! Att man får fortsätta spela för moderföreningen känns superkul. Målet är att fortsätta utvecklas och även kunna vara med och bidra på planen!


Stjärntrion stannar i Karlstad

Karlstad, som nyligen åkte ur SSL, presenterar tre viktiga kontraktsförlängningar. Lokala trion tillika nyckelspelarna Anton Vestlund, Simon Sjögren och Sebastian Degeryd – tvåa, trea och fyra i interna poängligan – följer alla med värmlänningarna ner till allsvenskan.

– Jag har egentligen aldrig varit särskilt intresserad av att flytta härifrån. Jag har redan gjort den resan, så för mig var det ett ganska självklart beslut, säger Anton Vestlund till Värmlands Folkblad.

Läs mer här. 


Massflykt för Höllviken – flertalet viktiga spelare lämnar

Höllviken, som spelade i SSL för tre år sedan, återfinns nästa säsong i herrettan efter att nyligen ha åkt ur allsvenskan. Möjligheten till ett snabbt återtåg till allsvenskan har grusats rejält de se senaste dagarna då klubben meddelat att flertalet nyckelspelare lämnar. Följande spelare har gjort sitt i Höllviken: Mathias Glass, Emil Brixager, Daniel Nygaard, Joel Dahlberg, Ted Nivestam (Schweiz), Robin Crantz (väntas varva ner), Christoffer Ström (flyttar norrut), Daniel Hernandez och Isac Olsson Ferm.


En av tidernas bästa poänggörare är fri på marknaden

Jakob Jonsson är en av de farligaste poänggörarna någonsin i svensk innebandy. Enligt sajten innebandystats.se, som räknar ihop alla spelarnas karriärsiffror på IBIS, så är han till och med den bästa av de alla på herrsidan.

Jonsson har spenderat i princip hela karriären i Hudik/Björkberg (numera IBK Hudik), men spelade ingen innebandy den här säsongen. Nu väntar en flytt till Uppsala för 30-åringen som öppnar för spel i ett nytt lag i sin nya stad.

– Rent krasst. Jag är 30 år, och har aldrig varit skadad. Många innebandyspelare håller på tills de är 35, 36. Sen har jag aldrig levt på min fysik, utan på min spelförståelse och min teknik. Med några träningar tror jag att jag skulle hålla ganska hög klass även fortsättningsvis. Så nästa säsong tänker jag att jag ska spela någonting, men det blir att träna max två gånger i veckan. Att träna har kanske aldrig varit min favorit, och att träna fyra dagar i veckan när man har barn. Jag är otroligt imponerad över de som gör det. Det skulle jag aldrig orka. Det orkade jag inte innan vi hade barn heller, säger Jakob Jonsson med ett skratt till Hudiksvalls Tidning.

Läs mer här. 


RIG-spelarens mål: Kalmarsund – eller Sundsvall?

Otto Rylander är en av 05:orna som kommer lämna RIG Umeå efter sommarens student. 18-åringen har Kalmarsund som moderklubb och han säger till Ölandsbladet att en återkomst dit är målet. Han ska i veckan prata med klubben, men blir det inget av det så finns det ytterligare ett lag med i bilden.

– Annars har jag bra snack med Sundsvall, de håller på att kvala upp i SSL. Gör de det så är det väldigt aktuellt för mig, säger han till Ölandsbladet.

Läs mer här.


Kulturbäraren lämnar Hovslätt

Hovslätt, allsvenska seriesegrarna som överraskande åkte ur redan i kvalsemin mot Strängnäs, tappar en trotjänare inför nästa säsong: Viktor Ylenfors har gjort sitt i föreningen efter sex säsonger i klubben där det blivit 156 gjorda poäng på 114 matcher. 


Duon som tar över Helsingborg?

Helsingborg meddelade under onsdagen att Emil Lindström lämnar sin roll som huvudtränare. Assisterande tränaren Carl Hörvallius ser däremot ut att bli kvar, och han kan få sällskap i ledarstaben av rutinerade Vidar Jonsson Wallin.

– Jag ska inte vara huvudtränare nu heller utan ska in i ledarstaben och stötta upp. Min kompetens är bra att ha som en spetsegenskap. Jag blir mer en stöttepelare till Calle. Det är hans show, säger Jonsson Wallin till Expressen.

Läs mer här. 


Åkte ur med Gävle – stannar kvar i allsvenskan

Arvid Hansson gjorde i år sin fjärde raka säsong för Gävles a-lag. 20-åringen, som var med och tog guld i U19-VM förra året, har nu gjort sitt i klubben som nyligen åkte ur allsvenskan. Han stannar dock kvar i serien: Framöver väntar spel i Sirius, meddelar Gävle på sina sociala medier.


Sam Madani jagas av Nykvarn

Det blev nedflyttning till division 1 för Sam Madanis och hans Järfälla Bele. Poängmaskingens kontrakt går ut efter säsongen och nu uttrycker SSL-laget Nykvarn sitt intresse för forwarden som gjorde hela 35 poäng på 8 matcher för stockholmarna efter återkomsten mitt under säsongen.

– En jätteduktig spelare som vi jättegärna vill se i Nykvarn. Han är kontraktslös, så det är inga konstigheter så, då han lämnade AIK för Bele, men det är mycket som ska klaffa. Det är en rightare, en skarpskytt, precis det vi behöver, säger tränare Nicklas Hedstål till LT.

Läs mer här.


Karlstad presenterar dubbla värvningar


Det är färdigsspelat för Karlstads två representationslag, där damerna klarade sig kvar i superligan samtidigt som herrarna åkte ur till allsvenskan. Nu presenterar båda lagen var sin värvning.

Herrlaget plockar in den tidigare U19-landslagsmannen Jesper Wallström, som närmast ansluter från Herrestads AIF i herrtvåan. Där blev det 64 poäng för forwarden under säsongen som gick, nu är han tänkt att spela back i sitt nya lag.

– Han är en hybridspelare som kan spela på olika positioner. Men ja, på backsidan tappar vi ju Emil Saverstam som är en stor förlust som vi inte ville bli av med men som av privata skäl flyttade hem. Och om man frågar Jesper själv ser han framför allt sina styrkor som back, säger sportchefen Tor Hauge till VF.

Även damlaget värvar underifrån då man tar in Moa Strandberg från allsvenska G86. 22-åringen spelar främst back men kommer i Karlstad även testas som hybridspelare.

Läs mer här.


Här spelar Emil Saverstam nästa säsong

I inlägget ovan så nämnde Karlstads sportchef att man tappar backen Emil Saverstam. 21-åringen återvänder nu till Örebro, klubben han lämnade för två säsonger sedan för just Karlstad.

Örebro, som nästa säsong fortätter i division 1 efter att ha åkt ur kvalet mot Berg, skriver följande på klubbens Instagram:

"Vi är glada att meddela att Emil återvänder till vårt lag efter två säsonger i Karlstad IBF. Hans återkomst visar vilken riktning vi är på väg mot, att en sådan talangfull spelare vänder hem. Trots att Emil hade en del skadeproblem förra säsongen har han genomgått en lyckad operation och rehabilitering."


Arvid Vonk avslutar karriären efter säsongen

Holländaren (!) Arvid Vonk har vaktat Warbergs mål de två senaste åren, och gjort det med den äran – han har blivit utsedd till seriens bästa målvakt båda säsongerna. Snart är hans tid i Warberg dock över, faktum är att han slutar efter vårens kvalspel. För Hallands Nyheter så berättar 29-åringen att han kommer flytta tillbaka till Finland, landet där han spelade innan tiden i Warberg.

Foto: Krister Andersson

Läs mer här.


TV: Heta scener när Sundsvall slår ut Visby i SSL-kvalet

Det blev en ny Sundsvallseger mot Visby, nu väntar kvalfinal mot Warberg.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: