täby fc
Herrettan

Därför lämnade tränaren fyra matcher in på säsongen

ANNONS

Mikael Öhman berättar varför han och Täby kom överens om att riva avtalet: "Det är jättefint, men det blir som en liten skolklass då"

För ungefär en månad sedan så stod det klart att Robin Andersson fått lämna sitt uppdrag som sportchef för Täbys dam- och herrlag. Bara dagar senare så meddelade klubben att ytterligare en nyckelperson gjort sitt i föreningen.

Den här gången rörde det sig om herrlagets huvudtränare Mikael Öhman.

Täby skrev på sina sociala medier att båda parter varit överens om att avbryta samarbetet med omedelbar verkan. Följande gick att läsa på klubbens Instagram:

"Omorganisationen föreningen har valt gör att vi gemensamt kommit överens om att den utstakade vägen framåt inte är tillsammans. Förväntningarna och förutsättningarna som uppgavs och fanns vid ingången av avtalet är förändrade och därmed har vi gemensamt valt att avsluta samarbete."

Öhman tog över Täby mitt under säsongen 2021/22, då låg laget sist i allsvenskan norra. Säsongen slutade med degradering och Täby har sedan dess spelat i Herr1an. Det blev en andraplats förra säsongen och när Öhman lämnade laget fyra omgångar in på årets säsong så hade Täby tagit fem poäng.

Därför lämnade Mikael Öhman efter bara fyra matcher

Vad var det då som gjorde att Öhman och Täby valde att gå skilda vägar?

– Alexander Brinkmann (klubbchef) och Täby har valt en helt ny väg att gå. De har gjort en omorganisation och sagt upp sportchefen (Robin Andersson). Vi ser inte på en satsning på samma sätt, säger Mikael Öhman till Innebandymagazinet.

När Öhman skrev på så handlade det om att ta upp Täby i allsvenskan. Efter omorganisationen så menar han på att läget förändrades då målet istället skulle vara att utveckla egna spelare för framtidens bästa, detta i en roll som en slags "gymnasielärare" som han själv kallar det.

– Där skulle jag hellre utveckla framtidens spelare och lära dem hur man håller i en klubba, än att till exempel värva hem William Almlöf (som Täby gjorde) som gör mycket poäng i SSL. Det är en sådan kille som inte passar in riktig i deras filosofi.

– Då hade jag och Brinkmann en diskussion och ja sade att "vi inte behövde fortsätta de här diskussionerna. Jag vill att du kommer tillbaka till mig imorgon med en lösning för hur vi går vidare, för jag vill inte vara med på det här". Då tog han det med styrelsen som kom tillbaka dagen efter och sade att vi kunde riva kontraktet.

– Jag ville inte vara kvar under de förutsättningarna. Jag ville att Brinkmann skulle gå in till killarna vi hade värvat, som är för bra för division 1, och förklara varför de ska vara i Täby. Att han går in till dem och säger att "vi ändrar hela målsättningen nu". Det var det viktiga tycker jag. När han stod där inne i konferensrummet och skulle göra det här fick han – som jag upplevde det – kalla fötter och gick ut därifrån, och säger till mig att vi tar det här imorgon istället.

Han säger samtidigt att han respekterar Täby och deras filosofi, men att den ändrats gentemot hur den var när han skrev på kontraktet.

–  De har tagit fram en tabell där de betygsätter spelare. "Varför har vi utländska spelare när vi kan ta någon ung från våra egna led?". Det är en jättefin tanke men ska man fråga det till Storvreta och Falun som slåss om SM-guld varje år, hur många egna produkter de har? Det funkar inte så i den stora världen. Det finns inget lag oavsett sport som vinner med enbart egna produkter.

“Att åka ut till en gammal hall i Rosersberg är inte jättesexigt”

Öhman berättar sedan om svårigheterna för honom att verka i division 1, då hans ambitioner handlar om att vara i serier högre upp. Att åka runt i en "ribbstolsserie", som han kallar Herr1an Östra Svealand för, utan mediauppvaktning, tycker han helt enkelt är tråkigt.

– Jag har haft ganska så stora issues med att skriva på för division 1. Att åka ut till en gammal hall i Rosersberg en fredagskväll i bilköer…det är inte jättesexigt. Ska man bara ta hand om egna lokala produkter och inte värva någon bättre utifrån och bara ta hand om det vi har i Täby? Det är jättefint men det blir som en liten skolklass då tycker jag. De som går i klassen bor i området och det är därför vi utbildar dem. Hade jag skrivit på ett sådant kontrakt hade jag inte haft något problem med uppgiften, men jag har skrivit på ett kontrakt med syftet att vi ska spela för att vinna. När det inte är det primära längre så behöver jag inte vara kvar.

Mikael Öhman tar sedan upp faktumet att flera ledare och spelare har slutat under säsongens gång. Stefan Odebring har slutat, nyförvärvet Joakim Ekerberg har återvänt till Vallentuna och prestigevärvningen William Almlöf har nu börjat spela i division 3 istället. Duon Emil Björkman och Albin Engström har båda börjat spela i Djurgården på dubbellicens.

Han betonar också vid ett flertalet gånger att han respekterar Täbys väg att gå.och han tycker att klubben löste uppsägningen av avtalet på ett bra sätt.

– Jag respekterar deras beslut och hoppas det går bra för dem. Jag har ju ändå värvat spelarna själv, mer eller mindre. Jag har stortrivts i Täby och det har varit en bra miljö. De ser satsningen annorlunda och då vill jag göra något mer i den filosofin som jag står för. Brinkmann har skött skilsmässan bra utifrån det. Sen tycker jag inte som honom och det är det som gör att vi går skilda vägar.

Vad tror du om framtiden för Täbys herrlag?

– Det är inte en Öhman-satsning, det är en Brinkmann-satsning. Räcker det svaret?

– Jag önskar Täby lycka till. Det är en av världens största föreningar och en omorganisation gör man inte helt osmidigt. Däremot kan man tycka att varför gör man den fyra omgångar in i en serie? Varför gör man det inte under sommaren eller väntar. Det tycker jag var riktigt feltajmat.

Öhman är nu klubblös och tillgänglig för nya arbeten. Vid sidan om är han även förbundskapten för Ukrainas herrlandslag.

Alexander Brinkmann har i en intervju med Innebandymagazinet bemött Öhmans uttalanden - den intervjun kan du läsa här


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Nyköping åker ur serien – det står klart efter söndagens match Svårstoppade Hässelby fortsätter vinna – 10-5 mot Täby FC Täby FC klart för nedflyttning – efter förlust mot Farsta Målfest när RA19 krossade Täby FC i Rosershallen Två snabba mål gav Tullinge tre poäng mot Täby FC

Den här artikeln handlar om: