täby fc
Foton: Innebandymagazinet, Albin Skur och Per Wiklund
Herrettan

Flera nyckelpersoner har lämnat Täby – nu uttalar sig klubbchefen

ANNONS

Huvudtränaren lämnade ihop med flertalet nyckelspelare – samtidigt fick sportchefen gå: "Vi har omorganiserat oss"

Den 19 oktober meddelade Täby att Mikael Öhman, huvudtränare för klubbens herrlag i division 1, tillsammans med klubben valt att bryta hans avtal med omedelbar verkan.

I samband med nyheten skrev man följande på sin Instagram:

“Omorganisationen föreningen har valt gör att vi gemensamt kommit överens om att den utstakade vägen framåt inte är tillsammans. Förväntningarna och förutsättningarna som uppgavs och fanns vid ingången av avtalet är förändrade och därmed har vi gemensamt valt att avsluta samarbete.”

Mikael Öhman har nu uttalat sig om situationen i en lång intervju med Innebandymagazinet, som du kan ta del av här. Det rekommenderas att läsa intervjun i sin helhet innan vidare läsning här.

Där menade stockholmaren på att förutsättningarna inte var de samma som när han skrev på kontraktet. Då handlade det om att ta upp Täby till allsvenskan. Efter omorganisationen så menar han på att läget förändrades då målet istället för att gå upp skulle vara att utveckla egna spelare för framtidens bästa, detta i en roll som en slags "gymnasielärare" som han själv kallar det.

– Där skulle jag hellre utveckla framtidens spelare och lära dem hur man håller i en klubba, än att till exempel värva hem William Almlöf (som Täby gjorde) som gör mycket poäng i SSL. Det är en sådan kille som inte passar in riktig i deras filosofi, sa Öhman till Innebandymagazinet.

Klubbchefen bemöter Öhmans utspel

Alexander Brinkmann, den förre SSL-tränaren som sedan november 2021 är klubbchef i Täby, har tagit del av Öhmans uttalanden och kommenterar det så här:

– Vi har haft bra samtal, jag och Micke. Vi är synkade och är överens om att vi har olika syn på hur man bästa sätt bedriver verksamheten framåt för att komma så högt upp som möjligt i seriesystemet. Hela dialogen oss emellan under det här avslutet har varit jättebra, säger Brinkmann till Innebandymagazinet.

– Det som jag tror har blivit åtskruvad något – och det är kanske slarvig kommunikation  av mig internt – är att det nu skulle göras en ändring kring det här med etablerade kontra unga spelare, och huruvida vi vill eller inte vill gå upp.

Brinkmann fortsätter:

– Vi hade en arbetsprocess förra hösten och vintern framförallt där vi pratade sportslig strategi med en bortre horisont där vi ska vara Stockholms bästa lag. Vi är inte nära AIK just nu. Med det som bortre horisont: Hur tror vi att vi i ett långt tidsperspektiv skulle kunna hamna där?  

– Då tror vi att vi behöver bygga ett starkare engagemang kring vårat herrlag generellt, att bygga större intresse, nyttja alla de duktiga spelare som finns i närområdet i Stockholm både i Täby FC men även i grannföreningar, och att vi ska ha bästa möjliga verksamhet. 

– Vi kommer lägga jättestor vikt vid hur ledarnas förutsättningar är, och verktyg vi jobbar med, vi har investerat i allt från videolösningar till träningsförutsättningar – en massa såna saker.

På kort sikt tror klubben att det ger resultat, på lång sikt tror de på ännu större resultat. Just nu ligger Täbys herrar tredje sist i division 1 östra svealand.

– Med det sagt så har vi ingen annan avsikt än att vinna nästa match hela tiden. Just nu är vi inte i ett tabelläge med vårat herrlag som gör det relevant att prata om hur det kommer gå i kvalet. Vi har nystartat i måndags med Jonni Persson på plats som manager. Vi kommer börja på att sikta på två bra veckor med laget och sedan match mot Farsta nästa vecka.

Den här omorganisationen som både du och Öhman refererar till, kan du beskriva vad den handlar om?

– För de arbetsområden som vi jobbar med i föreningen – från sportslig utveckling till värdegrund, ekonomi, arrangemang och marknadsföring – vill vi säkerställa att det arbetet som görs där präglar alla delar av våran verksamhet. Oavsett om det är barn och ungdom, elit, våra läger eller våra elitförberedande verksamheter. Allt ska genomsyras av samma anda och vi vill att det ska vara med hög ambitionsnivå, hög ansträngning, hög grad av respekt för varandra, det ska vara tryggt och det ska vara roligt. Det kommer inte med avarter från det.

– Vi vill få till det på ett så bra sätt som möjligt och ha roller på organisationsnivå som säkerställer att det genomsyrar arbetet genom hela verksamheten. Det gör i sin tur att våra träningsgrupper, inklusive herr- och damlaget, i vissa fall och roller får ett lite större ansvar och mandat kopplat till den sportsliga verksamheten samt ledar- och spelarsammansättning lokalt ute i laget, så vi inte får det här lagret mellan föreningsledning och lagen, oavsett om det är damlaget i SSL eller pojkar -07 eller flickor -14.

– Vi ska hjälpas åt att bygga engagemang lokalt i varje lag och ha ett – så långt det är möjligt – gemensamt arbetsätt och präglas av samma anda i hela föreningen, för att bygga och stärka föreningskänslan.

Hur påverkas då exempelvis herrlaget av detta i praktiken? Är det bara unga egna produkter som gäller nu där ni kommer göra er av med era äldre spelare utifrån?

– Istället för att "bara" ha en tränare så kommer titeln vara en manager som ansvarig för spelar- och ledartruppsammansättning, exklusive vissa ekonomiska beslut, utifrån föreningens strategi. Det blir ett utökat ansvar för personen som är i den rollen.

– När det gäller spelartruppsammansättning så kommer vi inte göra oss av med äldre rutinerade spelare. Det vill ha. Vi vill ha en hög kontinuitet i spelartruppen, en stark lokal prägel och så vill vi göra bra resultat.

Har ni ett mål med att bara ha egna produkter?

– Nej. Kopplat till de sakerna, kontinuitet, lokal prägel och resultat så vill vi också ha spelartillgänglighet på match, att vi ska ha hela och friska spelare med hög ambitionsnivå vare sig de är skadade eller om att de missar matchen för att lillebror han namnsdag. En ökad träningsnärvaro och andel spelare i truppen som klarar av våran fysprofil. Det är de sex sakerna vi mäter framåt sedan vi kom överens om detta den 24 juni 2023.

Tre spelare har lämnat Täby på kort tid

Mikael Öhman tog i intervjun upp tre spelare som hade lämnat laget sedan säsongsstarten. Veteranmålvakten Stefan Odebring har slutat, nyförvärvet Joakim Ekerberg har återvänt till Vallentuna och prestigevärvningen William Almlöf har nu börjat spela i division 3 istället.

Ni blev av med tre spelare under säsongstarten, har det något med allt detta att göra eller är det unika tre fall?

– Stefan Odebring tog en time out efter att vi hade spelat mot Nykvarn hemma i omgång fyra, vilket Micke (Öhman) meddelade mig måndagen den 16:e oktober. Sedan hade jag möte med Micke på kvällen, det var det lagmötet han syftade på som jag var inne i. Då var jag och Micke inte klara med vårat möte så jag sa att vi ta det vidare vid ett senare tillfälle. Min uppfattning var att de hade sitt lagmöte efter matchen mot Nykvarn.

– Dagen efter hade jag och Micke en fortsättning på vårat möte från måndagen. Då kom vi överens om att skiljas åt, utifrån den beskrivningen han har gett. Då gick det ganska snabbt till att Stefan valde att sluta. Där uppfattade jag det som att det var en stark relation dem emellan (Odebring och Öhman). Det är samma med Joakim Ekerberg som hade tagit time out i samma veva på grund av en höftskada. Jag tror att han är tillbaka och spelar i Vallentuna nu.

– William Almlöf var med i ytterligare två veckor. Han lämnade bortamatchen mot Tullinge efter två perioder och då följde det såklart en dialog med honom där vi valde att säga upp avtalet veckan efter. Sedan släppte vi honom direkt till Vaxholm i division 3 där han ville spela.

Varför lämnade han mitt i matchen?

– Jag vet inte med säkerhet, det får du fråga honom.

Almlöf berättar i en intervju med Innebandymagazinet om varför han lämnade laget, en text du kan läsa här.

Sportchefen fick gå: "Vi har omorganiserat oss"

Det ska sägas att Mikael Öhman inte är den enda profilen som lämnat Täby under säsongens gång. För knappt en månad sedan berättade mångåriga sportchefen Robin Andersson att han fått lämna sin roll.

– Anledningen som jag och alla andra har fått är att det är en omorganisation och att det då blir personalbrist, sa Robin Andersson till Innebandymagazinet.

Alexander Brinkmann berättar nu för Innebandymagazinet om bakgrunden till att Andersson fick lämna.

– Det är omorganisationen där en konsekvens är arbetsbrist. Det betyder inte att det är arbetsuppgiftsbrist där det är mindre saker att göra i Täby FC än innan. Vi har omorganiserat oss och fördelat arbetsuppgifterna på ett annat sätt. Utifrån de rollerna som Robin hade, vilket var 50 procent som säljare på marknadssidan, litegrann på NIU och litegrann som elitansvarige, så är de rollerna inte kvar så. Arbetsuppgifterna är omfördelade på andra personer.

Nu får personen som innehar den nya managerrollen i Täby (Jonni Persson på herrsidan) ta över en del av Anderssons uppgifter.

– Ja, exakt. Det är inte så att alla arbetsuppgifter som Robin hade har landat där, men de traditionella sportchefsrollerna landar där. Detta i samråd med mig utifrån ekonomiska parametrar. 


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Nyköping åker ur serien – det står klart efter söndagens match Svårstoppade Hässelby fortsätter vinna – 10-5 mot Täby FC Täby FC klart för nedflyttning – efter förlust mot Farsta Målfest när RA19 krossade Täby FC i Rosershallen Två snabba mål gav Tullinge tre poäng mot Täby FC

Den här artikeln handlar om: