Sommarbloggen
Johan Good: Att tro på myten om dig själv
ANNONS

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Johan Good, som jobbar med föreningsutveckling och utbildning på Upplands innebandyförbund, är tränare i Hagunda och driver Coachpodden.

Du lever hela tiden med din egen bild av dig själv, medveten om dina styrkor och svagheter. Självklart så gäller ju detta även på innebandyplanen, du konstruerar din egen bild av dig själv som spelare. Se till att du äger den rätten och tar det ansvaret. Våga ta ut svängarna när du skapar myten om dig själv och våga tro på den. 

Ordet "myt" kommer från grekiskans μῦθος (mýthos), och det betyder "saga" (myt låter ju coolare än saga i detta sammanhang så därför jag kör på det)

Om inte du skapar din egen bild av dig själv är risken att din omgivning gör det och att det är en bild som kanske bygger mer på andras syn på dig och din sociala status, är det saker som du vill identifiera dig kring? Om ni inte redan har sett SVT:s program hemma hos EM-stjärnorna så vill jag verkligen rekommendera det, Johan Kücükaslan besöker och intervjuar en person per avsnitt och de som har varit med är Magdalena Eriksson, Fridolina Rolfö, Sofia Jakobsson och Hedvig Lindahl. En av frågorna han ställer i varje avsnitt är i stil med ”vad hade du gett ditt 14-åriga jag för tips utifrån vad du vet idag” och samtliga svar går i stil med ”våga dröm, våga satsa, träna mer”.

Hur mycket vi drömmer, hur mycket vi satsar och hur mycket vi tränar tror jag utgår väldigt mycket från bilden vi har av oss själva. Givetvis kan man träna som en galning även om man inte drömmer, men om du tränar x-antal träningar utan att ha ett mål du drömmer om och ser framför dig, ger då den träningen samma resultat som den ger för någon som är galet målinriktad?

Sen tror jag att det viktigaste du som spelare kan jobba med är din förmåga att spela den sporten du utövar, låt mig förklara det uttrycket lite mer utförligt. 

Nu under semesterveckorna så har jag konsumerat en hel del idrott, framförallt innebandy, fotboll och hockey. Det som slår mig när jag ser svenska lag spela är den bristande förmågan att vara spelförande och genom kreativitet och tekniska färdigheter skapa målchanser. Det känns snarare som att det är principer och destruktivitet/fysiska egenskaper som ligger till grunden för vårt offensiva spel i väldigt många av de sporterna som jag nämner ovan. Givetvis finns det goda exempel med lag/spelare som spelar spelet men ofta kan den kreativa delen spåras till någon enskild spelare som får ett enormt inflytande och ansvar över lagets spel. Eftersom jag delar med mig av min reflektion så måste jag ju då också nämna varför jag tror att det har blivit så. Jag ser för få fotboll- och hockeyträningar för att kunna gissa varför det ser ut så men när det kommer till innebandy så tror jag att vi tränar för mycket övningar med färdiga lösningar till våra spelare ett så kallat a,b,c mönster där spelarna inte behöver läsa spelet utan snarare kan spelar A passa till spelare B, spelare B passar spelare C som skjuter. Samt att när vi spelar match begränsas våra spelare av valda sanningar i spelet. Ett tidigt resultatfokus där vi för att få resultat minimerar riskerna och spelarnas kreativitet. Är det rätt väg att gå? Kortsiktigt absolut, men den dagen du står där och bara kan spela vänstermitt i en 2-2-1 som ni gjort i 3 år och du spelar 9/10 passningar på en yta utan att kolla upp om det finns en medspelare där för att din tränare sagt att du ska passa dit… jo tjena 😉  

Vi måste tro på den fria viljan, för annars kan inte spelarna vara ansvariga för sina handlingar och lära sig av när de lyckas/misslyckas. Nyckeln för mig är ju att vi i varje träning maximerar tiden med boll, att skapa så mycket bollkontakter som möjligt och att vi ställer spelarna inför mängder med beslut. Sedan så ska vi givetvis toppa deras kreativa förmåga och tekniska färdigheter på match med principer och taktiska direktiv men snarare i syfte att maximera deras förmåga dvs skapa principer för att sätta upp spelarna i bra ytor för att slå avgörande passningar/göra mål osv. 

Så för att skapa någon slags helhet av denna soppa så har jag beskrivit de två viktigaste delarna som jag tycker finns i innebandyn 

  1. Att du skapar och tror på myten om dig själv 
  2. Att våga spela spelet innebandy #dribblaallaochgörmål 

Med det sagt så vill jag önska er alla en rolig och utvecklade innebandysäsong. 

/Johan Good

Läs alla inlägg i Sommarbloggen här


TV: Problem att många spelarkontrakt bryts? "Trött på det här"

Partille Innebandys ordförande Ulf Andersson: "Alldeles för mycket komma och gå lite som man vill"

Du kanske även vill läsa:
Mats Lomander: Starka upplevelser skapar starka relationer
Mats Lomander: Starka upplevelser skapar starka relationer
Karl Andrén: Från bluff till succé
Karl Andrén: Från bluff till succé
Miriam Maul: Är det värt det?
Miriam Maul: Är det värt det?
Anders Forsberg: Varför älskar man innebandy?
Anders Forsberg: Varför älskar man innebandy?
Andreas Berglind: Ackers damlags resa från botten och hela vägen till SSL!
Andreas Berglind: Ackers damlags resa från botten och hela vägen till SSL!
Vidar Jonsson Wallin: Bli ett bättre lag!
Vidar Jonsson Wallin: Bli ett bättre lag!
Den här artikeln handlar om: