NACKAS SUCCÉSÄSONG 21/22
Foto: Per Wiklund
Sommarbloggen
Karl Andrén: Från bluff till succé

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Karl Andrén, som var huvudtränare i SSL-laget Nacka 2021/22.

30 mars, Wallenstam Arena, kvartsfinal 3 mellan Pixbo Wallenstam - Nacka IBK. Det är paus mellan period 2 och 3. Vi (Nacka) är i ledning med 4-5 och sitter inne i det linimentsdoftande omklädningsrummet och pratar om att vi är i mitten av det marathon vi ser kvartsfinalen som. Vi upprepar det mantra vi jobbat efter hela säsongen - att det nu är viktigare än någonsin att bara fokusera på nästa byte och inte längre än så. Jag konstaterar, återigen för alla, hur coola och fruktansvärt bra vi är som kan prestera som vi gör i den här matchen. Jag är osäker på om tjejerna fortfarande tror på mig när jag säger de orden, men faktum är att jag varje gång innerligt menat det. Jag ser ett gäng elitidrottare framför mig i helt rätt tillstånd, med självförtroende i kroppsspråk och självklarhet i blicken. Periodpausen börjar lida mot sitt slut och jag kommer på mig själv gåendes i korridoren tillbaka till planen med tårfyllda ögon - rörd över spelarnas insatser. Igen. Jag vet inte för vilken gång i ordningen under säsongen jag är så här rörd. Vi, som av många helt rimligt var tippade att åka ur inför säsongen, går nu ut i arenan i ledning mot världens i särklass bästa lag bredvid Thorengruppen, till en hemmapublik som förväntansfullt bara väntar på att Pixbo ska köra över oss och bli klara för semifinal. Jag har en genuin tro på att det kommer bli tufft för Pixbo i period 3, för vårat gäng är där vi vill vara såväl fysiskt som psykiskt. Och mycket riktigt: tredje perioden börjar inte alls som någon på förhand trott: 3:15 in har vi lyckats göra tre mål vilket renderar i att Pixbos skickliga ledarstab får nog och tar time out. Ställningen är 4-8 i vår favör. Trots publiksorl och dunkande musik blir det helt tyst i min värld. Laget sluter upp i ring runt mig. Vad säger man som tränare för Nacka i det här läget? Vad hade du sagt?

Mitt namn är Karl Andrén och jag är som ni förstår stolt tränare för Nackas dam SSL-lag från säsongen 2021/22. Ni ska nu få läsa kort om hur jag som ledare kunde konkurrera som tränare i SSL, trots total underlägsenhet när det kommer till ren teoretisk innebandykunskap.

Min resa som SSL-tränare började på riktigt våren 2021. Säsongen var precis avslutad och mitt gästspel (som pågick mellan januari-mars 2021) var över. Vår dåvarande, mycket karismatiske sportchef och min numera mycket goda vän, Jonas Löfven, övertalade mig att köra vidare som huvudtränare kommande säsong. Sen följde några osäkra silly season-månader där vårat lag kan liknas vid en sprinter som fick sina ben amputerade (vi tappade 12-13 spelare, flertalet tongivande) följt av en operation där nya ben monterades. Vi behövde sedan lära oss krypa, gå, jogga och sist men inte minst springa och det behövde vi lära oss snabbt.

När silly season var över för vår del, i början av september, deltog jag på en ”Fast Track Elittränarutbildning”. Utbildningen genomfördes mestadels i en konferenssal på Bosön strax utanför Stockholm - en sal full av tränare från herr- och damlagens SSL-lag, NIU- och RIG-instruktörer samt landslagens olika ledarstaber. Kort och gott de skickligaste tränarna och spelarutvecklarna i innebandysverige… och så jag - bluffen i rummet.

Min bakgrund är sedan slutet av 00-talet och under hela 10-talet som egenföretagare i arbetslivet. Nog hade jag spelat själv i herr division 1 men slutat för ca 10 år sedan och därefter mest lirat på skoj i lägre serier. När jag insåg hur långt efter kunskapsmässigt jag var de andra tränarna i SSL fick jag snabbt komma på hur jag kunde jobba på ett helt annat sätt för att uppnå resultat. Det jag direkt tittade efter var: hur gör framgångsrika organisationer i arbetslivet?

Min upplevelse är att de mest lyckosamma företagen jobbar med en rad olika men i mångt och mycket gemensamma delar. De tre främsta delarna jag valde ut, utan inbördes rangordning var: 

 • Självstyre. Delegera ansvar (på riktigt) till spelarna (medarbetarna i företagsvärlden). Stor frihet under ansvar.
 • Mästerskap. I vårt fall hade det dels att göra med vad vi som grupp hade för självvalda sanningar om oss och vår förmåga vilket i sin tur påverkade hur vi klarade av att hantera motgångar. Jag ville också att vi skulle gå från prestationsmål till inlärningsmål då prestationsmål inte innefattas i mästerskap. I min värld är mästerskap onåbart, vi kan komma nära men aldrig hela vägen fram. Även om vi exempelvis skulle vunnit alla matcher innebär mästerskap förmågan att sätta ännu högre mål. Att då vinna varje match med ännu fler mål. Mästerskap är jobbigt och kräver uthållighet och engagemang från samtliga inblandade och för att orka mästerskap krävs ett syfte vilket leder oss till del 3.
 • Syfte. Varför gör vi det vi gör? Detta kan skilja sig mellan individer i gruppen vilket är okej i min värld. 

Ovanstående tre delar (bland flera) ville vi implementera i ett prestationsklimat som hade en balans mellan och ena sidan psykologisk trygghet men och andra sidan väldigt utmanande uppgifter. Det blåser just nu hårda vindar för många stora organisationer världen över, men de saker vissa av organisationerna uträttar över tid är makalösa. Och de jobbar, bland annat, med ovanstående delar. Konsten för mig blev att översätta dessa tre delar (och fler såklart) och implementera det till vårat lag för att på så sätt bygga ett prestationsklimat som: 

 • var okej att göra misstag i men trots det är kravfyllt
 • uppmuntrar frihet och kreativitet men bara inom våra gemensamma ramar
 • har kortsiktiga mål som genererar långsiktiga resultat 
 • …och en massa andra motsägelser.

Detta skulle dessutom skapas och byggas parallellt med att gruppen utvecklades. För grupputvecklingen gillar jag FIRO-modellen som enligt min mening sätter ord på gruppbildandets olika utvecklingsstadier (för mer information om den rekommenderar jag att läsa en inledning på Wikipedia, sök på FIRO på Wikipedias hemsida).

Vilka var vi? Jo, vi var en trupp bestående av 19 spelare varav två målvakter. Av dessa 19:

 • var ca en tredjedel av spelarna i stort sett SSL-debutanter 
 • sju stycken helt nya i vårat lag och förening
 • hade två stycken spelat slutspel tidigare
 • hade vi tappat fem av våra sex bästa poängspelare från föregående säsong
 • etc…

Med det sagt fick vi börja i den första fasen i FIRO-modellens gruppbyggande samtidigt som vi fick navigera i byggandet av det prestationsklimat vi gemensamt ville verka i. Parallellt med det gruppbyggande och prestationsklimat var många av oss också upptagna med att lära oss SSL med allt vad det innebär.

Vilka är de i särklass viktigaste för att det här ska gå att få ihop? 1. Spelarna i gruppen och 2. övriga ledarstaben - förstås. Hur presterade spelarna och staben? Exceptionellt bra, med tanke på att vi var tippade att åka ur men istället, sensationellt, tog oss till slutspel och i åtminstone två matcher i kvartsfinalen gav Pixbo en ordentlig fight. Dessutom avslutade vi avslutande nio omgångarna i SSL-serien som det näst bästa laget sett till inspelade poäng. Men den i mina ögon största bedriften vi alla lyckades med var att lojalt jobba utefter den process vi satte från säsongsstart, trots att det periodvis var motigt, tungt och pressat.

En annan, för mig, väldigt intressant konsekvens av vår kultur i gruppen var utvecklingen i vårat spel. Eftersom att vi verkligen ville anamma självstyre som en viktig del, och för att spelarna var så kapabla (läs coola och fantastiskt bra) som de var så utvecklade vi ett presspel som åtminstone inte jag varken hört eller sett något annat lag spela tidigare. Det känns ju himla coolt med den utvecklingen tycker jag.

Jag går nu in i nästa konferenssal som bluff i rummet. Nu som helt okunnig ordförande för Nacka IBK. Hur det kommer gå? Det är, precis som i ovanstående lagexempel, helt beroende av de jag kommer samarbeta med (med tanke på min okunkskap). Är de lika grymma som 21/22s spelare och ledare i Nackas SSL-lag kommer Nacka IBK som klubb, inom en inte alltför lång framtid bli en ännu starkare klubb att räkna med. Och efter den korta tid jag har i ordförande-rollen känner jag mig mycket trygg med att vi kommer utföra stordåd!

Och så var det den där time outen… vad skulle du sagt och gjort? Förhoppningsvis någonting annat än det jag gjorde. Vi tappade matchen och ett starkt Pixbo lyckades dra det längsta strået och till slut vinna med 10-9 efter ett sent avgörande. Kanske skulle jag bara knipit käft och låtit spelarna och övriga stab tagit till orda? Antagligen, det hade åtminstone troligen inte varit sämre. 

Ps. Orkar du inte läsa mer är det helt okej :). Jag vill, igen, avsluta med att säga att jag egentligen skulle jag vilja ägna hela det här inlägget till att tacka alla som var involverade i den bragdsäsong vi genomförde, men det hade blivit lite mastigt för er som inte tillhört organisationen att läsa. Kort vill jag dock nämna att utan proffsiga naprapat Hanna Fridh, ovärderlige målvaktstränare Rasmus Gustafsson, lugnet själv Jack Noaksson som assisterande, femstjärniga Team Manager Tova Lindby, strukturerade Tommy ”Lillen” Wiberg som materialare, min parhäst Jonas Löfven i sportchefsrollen och sist men absolut inte minst alla fantastiska tjejer i laget så hade ingenting av det vi gjorde säsongen 2021/22 varit möjligt - inte ens i mina drömmar. Tack tack tack för att jag fick vara en del av resan!!!

Vill du komma i kontakt med mig och diskutera innebandy, ledarskap eller vad det nu än må vara tycker jag det bara är kul och spännande. Maila mig isåfall på karl.andren@gmail.com.

Stort tack för att du lagt tid och läst mitt inlägg. Ha en ljuvlig sommar så kanske vi stöter på varandra i någon innebandyhall kommande säsong!

/Karl Andrén


TV: Problem att många spelarkontrakt bryts? "Trött på det här"

Partille Innebandys ordförande Ulf Andersson: "Alldeles för mycket komma och gå lite som man vill"

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam segrade och avgjorde mot Nacka Wallenstam Bra läge för Pixbo Wallenstam efter ny seger Drömstart för Pixbo Wallenstam – vann mot Nacka Wallenstam Seger för Nacka Wallenstam på hemmaplan mot IBF Falun Nacka Wallenstam klart för slutspel efter seger mot Karlstad IBF

Du kanske även vill läsa:
Miriam Maul: Är det värt det?
Miriam Maul: Är det värt det?
Anders Forsberg: Varför älskar man innebandy?
Anders Forsberg: Varför älskar man innebandy?
Andreas Berglind: Ackers damlags resa från botten och hela vägen till SSL!
Andreas Berglind: Ackers damlags resa från botten och hela vägen till SSL!
Vidar Jonsson Wallin: Bli ett bättre lag!
Vidar Jonsson Wallin: Bli ett bättre lag!
Daniel Sundberg: Våga, gör bara och orka, vi kan!
Daniel Sundberg: Våga, gör bara och orka, vi kan!
Viktor Sheffield: Det självspelande pianot
Viktor Sheffield: Det självspelande pianot
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten