Sommarbloggen
Vidar Jonsson Wallin: Bli ett bättre lag!

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Vidar Jonsson Wallin, idrottspsykologisk rådgivare och mångårig elittränare.

Det blev två säsonger för mig i FC Helsingborgs A-lag denna gång. Jag fick frågan av Niklas Pålsson en dag i april för två år sedan ifall jag ville ingå i hans ledarstab, då hade jag varit ifrån innebandyn i två säsonger. De hade jag spenderat som idrottspsykologisk rådgivare i Kristianstad IK i Hockeyallsvenskan. Nu ville Niklas ha mig som assisterande tränare med fokus på de mentala processerna vilket jag nappade på.

Vår ambition var att vi skulle utveckla detta lag till att bli bättre under resans gång för att nå sin peak när det skulle avgöras – både fysiskt, taktiskt, tekniskt och även mentalt.

Hur gjorde vi? Först satte vi så klart upp en målsättning – Första året var den: Att vinna över oss själva! Andra året: Att bli bäst i vardagen! Två ganska diffusa målsättningar för en utomstående men inte för oss för vi visste vad det innebar (innebörden får vi ta en annan gång).

Därefter så tittade vi på en massa olika statistiska mål för att veta vilka parametrar vi behövde förhålla oss till. Där blev våra ”fem matchers analyser” viktiga för att navigera och kalibrera vår väg framåt.

Första säsongen började riktigt bra och vi höll hos inom den statistiska ramen. Därefter blev vi ett ”varannanmatch”-lag som till slut förde oss till att vi behövde vinna de tre sista matcherna för att gå till slutspel, vilket vi också gjorde och slutade på 7:e plats i serien. Vi valdes inte av 1:an eller 2:an utav det blev IBF Falun som hade slutat på en tredje plats serien! Vi ska inte orda så mycket om kvartsfinalserien mot dem utan kan konstatera att vi gjorde vårt yttersta, vann över oss själva och pressade Falun i merparten av matcherna men till slut stod de där välförtjänta som segrare med 4-2 i matcher mot oss och sedermera blev de ju också svenska mästare.

Det gick relativt lätt att acceptera den förlusten men den stora och viktiga frågan vi ställde oss efter den matchserien var: Hur mycket bättre behöver vi bli för att kunna slå ut ett lag som Falun i nästa års slutspel?

Vi konstaterade att vi behöver bli cirka 20% bättre för att kunna slå ut denna typ av motstånd. Hur kan vi då veta ifall vi blivit 20% bättre?

Vi valde att titta på de statistiska målen (PP, Box, Antal skott m.m), på vår framgångsformel (ja, det finns faktiskt en sådan) och även vår fem matchers analys fick vi skruva till så det passade vår nya målsättning. Därefter var det bara att kavla upp armarna och jobba för att nå dessa.

Framgångsformel sa att vi blivit 9% bättre mellan de två säsongerna vilket behövde dubblas för att vi skulle kunna gå vidare från en kvartsfinalserie. Vi identifierade ganska tidigt att det var den nya gruppen som hade skapats under försäsongen som det behövdes jobbas med för att komma upp i samma nivå som året innan – skulle vi lyckas med det så skulle i stället framgångsfaktorn landa på en 28% ökning.

De statiska målen visade följande i grundserien (ett urval av dem):

Special Teams (PP/Box) – År1 96% och År2 104% = 7,7% förbättring

Antal avslut på mål – År1 632 st och År2 631 st = I princip samma

Tekningar – År1 49,6% och År2 56,4% = 12% förbättring

Räddningsprocent – År1 78,1% och År2 78,1% = Likadant resultat

Täckta skott – År1 591 st och År2 525 st = 11,2% minskning

Måldifferens – År1 +7 mål och År2 +26 mål = 73% förbättring

Vi kan orda hur mycket som helst om denna statistik men jag väljer att bara konstatera att detta var utfallet.

Vi kan summera att vi inte blev riktigt 20% bättre genom våra uträkningar men i slutändan gjorde vi en bättre säsong trots att vi slutade på samma placering i serien (7:a), en seger ifrån att komma på en 3-5 plats i den mycket jämna serien. Där mötte vi vårt bogeyteam – FBC Kalmarsund som FCH bara hade vunnit en match i förlängning mot på de tio senaste matcherna! Det krävdes såklart inte bara taktiska utan även mentala förberedelser för att övervinna det motståndet. Vi mötte en motståndare som till slut var lite vassare än oss i de avgörande lägena i matcherna. Vi gör en bättre insats denna säsong och detta slutspel trots att resultatet i stort sett blev det samma, 7:e plats i serien och utslagna med 4-2 i kvartsfinalserien.

Vi kunde efter denna säsong se tillbaka på en grupp som utvecklades inom – det taktiska, fysiska och även det mentala under denna resa. Viktigt att förstå är att det inte kom av sig själv utan det var ett arbete som pågick under hela säsongen från samtliga inblandade ledare och spelare.

Vad jag egentligen vill förmedla med denna text är att för att bli ett bättre lag så behöver ni hitta eller skapa olika beröringspunkter som är viktiga för just er att lägga fokus på. Hos oss handlade det om att skapa frågeställningar, målsättningar, titta på de statistiska delarna, arbeta med de taktiska momenten som vi behövde utveckla och skapa oss en mental plan att arbeta för.

Hoppas någon därute blivit lite klokare eller på något vis inspirerad av denna text från mig. Är det någon som känner sig mer nyfiken och vill veta mer så får ni gärna höra av er till mig.

Ha en underbar sommar!

Mvh

Vidar Jonsson Wallin, idrottspsykologisk rådgivare


TV: IFF svarar på åsikterna om 3x15 - "Jag förstår kritiken"

Innebandymagazinet träffade IFF:s generalsekreterare John Liljelund för att höra hur förbundet resonerar kring experimentet med 3x15 minuters speltid.

Du kanske även vill läsa:
Daniel Sundberg: Våga, gör bara och orka, vi kan!
Daniel Sundberg: Våga, gör bara och orka, vi kan!
Viktor Sheffield: Det självspelande pianot
Viktor Sheffield: Det självspelande pianot
Tomas Larsson: Den fula ankungen och ungdomsvärvningar
Tomas Larsson: Den fula ankungen och ungdomsvärvningar
Helena Bruzelius: Våga ha fokus på +
Helena Bruzelius: Våga ha fokus på +
Magnus Röhnisch: Att vara en eldsjäl i rosa familjen
Magnus Röhnisch: Att vara en eldsjäl i rosa familjen
Stefan Hedlund: "Go with the flow, tänk nytt, tänk annorlunda"
Stefan Hedlund: "Go with the flow, tänk nytt, tänk annorlunda"
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten