allsvenskan
Peter Nordström, tvåa från vänster, ihop med Karlstads tränarstab.
Foto: Karlstad Innebandy
Allsvenskan södra

Så vill hockeylegendaren förändra innebandyn

ANNONS

Karlstads nya huvudtränare har mängder av rutin från elithockeyn - så vill han använda den i innebandyn.

Tränaruppsättningen i årets herrallsvenska serier kommer vara bland den mest namnstarka någonsin. Mikael Hill, Jonas Eliasson, Johan Astbrant och Magnus Jäderlund har alla anslutit till serien inför kommande säsong, och det är inga duvungar som vi pratar om. Ett stort namn som däremot har väldigt mycket mindre tränarrutin är Karlstad nya huvudtränare Peter Nordström, som gjort sig känd för helt andra saker.

Nordström har gjort över 500 matcher i hockeyns högstaliga SHL, främst i Färjestads tröja där det blev fem SM-guld. Han har också två NHL-matcher på meritlistan med anrika Boston Bruins, och så har han deltagit i fem VM-slutspel. Därför var det nog många som satte kaffet i halsen när han presenterades som ny tränare för allsvenska topplaget Karlstad för en tid sedan.

Nya sportchefen Daniel Wellerfors började prata om en ledarroll i laget för Nordström i samband med kvalmatcherna mot Djurgården, och några veckor senare stod det klart att ishockeylegendaren skulle leda Karlstad framöver tillsammans med Anders Nordin, Andreas Karlsson och Andreas Svensson.

Peter är enligt egen utsago ”förmodligen Sveriges sämsta tränare” just nu men jobbar hårt för att bli den bästa. Han har intervjuat ett 50-tal personer inom idrotten som figurerat på elitnivå för att förbereda sig. Han har spelat innebandy i ungdomsåren samt vid sidan av ishockeyn i vissa former, men aldrig på någon högre nivå. Ledarerfarenhet har han från tränaruppdrag i hockeyns Allsvenska, division 1 och 2.

Han säger att en stor del av träningarna kommer ägnas åt matchliknande övningar, och att träningsdosen måste upp. Innebandymagazinets undersökning visade att många av de allsvenska lagen tränade runt fyra pass i veckan, och att det inte gick att träna mer på grund av spelarnas civila situationer, men det är inget som rimmar med Nordströms filosofi.

- Det är bara undanflykter. Ta division 1-spelarna i ishockey som verkligen vill någonting, hur mycket tränar de? De jobbar också 100 procent och tränar sex dagar i veckan. Varför ska vi skylla på det? Jag köper inte det, säger Nordström till Innebandymagazinet.

- En division 1-spelare i Sverige (ishockey) tränar sex gånger i veckan, han är ledig en dag. De har 45 minuters samling före varje träning och lägger ner dubbelt så mycket tid jämfört med en allsvensk innebandyspelare. Hälften av de som spelar division 1-hockey har inte mer än 10 000 kr på ett år. 

Han säger att han aldrig hade gått in i jobbet om det hade handlat om tre pass i veckan. Han vill komma upp i en nivå där det är fyra träningar, två fyspass och en match i veckan.

Sveriges ena förbundskapten, Niklas Nordén, är en annan ledare som efterfrågat mer pass i veckan för landets elitspelare, och han anser också att spelarna bör ägna mer ledig tid till att bli bättre på sin sport – något som Nordström instämmer i.

- Exakt. Det är de spelarna vi vill ha, och det finns folk som vill det här, som är seriösa och vill ha det seriöst, men som kanske spelar i division 1. Om de kommer till likasinnade personer går de kanske från att vara division 1-spelare till SSL-spelare på ett par månader. Det är våran uppgift som ledare, att orka motivera de här och få dem att förstå vad som krävs för att bli bra, för att vinna, och för att gå upp till SSL. 

Vilka taktiska delar kan man ta med sig från ishockeyn in till innebandyn annars?

- Försvarsspelet är samma. Man måste ha hundra procent försvar när man inte har bollen. Det finns inga genvägar. Färjestads skyttekung Daniel Viksten kan inte stå på rödlinjen och vänta på pucken bara för att han är bäst på att göra mål, och så kan vi inte ha det i innebandyn heller. De andra ska inte jobba skiten ur sig i försvarsspelet för att en målskytt ska kunna stå och vänta på bollen, så fungerar det inte i en lagsport. Sen är det klart att en målskytt får ha lite fria tyglar, han tar ju chansen när han ser att bollen är på väg att brytas, då försöker han sticka. Men om bollen inte bryts får han vända tillbaka. 

- Försvarsspelet är väldigt likt ishockey, mycket mer än vad man tror. Hockeyn har gått längre steg med video där man kan visa att någon ska vara i skottlinjen. Alla hockeyspelare är fantastiskt bra på att täcka skott nu – för femton år sedan var det två, tre spelare i varje lag som var bra på det. Nu är det 15 av 20 som är det. Det är en daglig vana, du kan lära din mamma att göra det.

Just ”dagliga vanor” är något som Nordström ofta återkommer till, ett mindset han vill få in i spelarnas huvuden.

- Det är den viktigaste biten. Vissa saker kan man alltid göra varje dag, det är 100 procent av din dagliga form. Du kan faktiskt täcka skott varje dag och hjälpa din lagkamrat. Det kan man aldrig tumma på i en lagsport. 

- Man kan alltid ha tur när man går upp till SSL, det händer då och då. Lag kan ha tur att vinna SM-guld en gång på tio år. Men det är de rutinerna och dagliga vanor som gör att man blir topplag år efter år. 

Hur resonerar du kring att sätta ihop femmor och formationer? Går det att dra inspiration från ishockey där med?

- Framförallt ska man utnyttja det man är bra på. Det är så viktigt att hjälpa de killarna som inte syns. I innebandy syns det när du gör mål och står och jublar med publiken, men den som täcker skott eller vinner bollen i försvarsspelet syns inte på samma sätt. Vi som ledare och framförallt spelarna blir väldigt viktiga för att hjälpa till och tala om det, ”fan vad bra att du täckte de här skottet”. Det är enormt viktigt att skyttekungarna peppar på de som täcker skott, offrar sig och spelar boxplay, gör man inte det kommer du aldrig nå framgång. De får inget credd för det de gör. Alla jagar poäng, och det förstår jag, men det finns spelare som är viktigast i laget som inte gör poäng på en hel säsong. 

- De som gör jobbet som inte syns måste få mer credd, och det är där jag blir så imponerad av när jag ser på Falun. Var skulle de vara utan Johan Samuelsson och Jonas Adriansson? De är fantastiskt bra lagspelare och det är dit vi måste komma om vi ska nå framgång. Emil Johansson är fantastik bra men det finns spelare som är lika bra med Emil med eller utan boll som man kanske inte utnyttjar på samma sätt.

Peter Nordström, om någon, vet annars hur man skapar en bra kedjeformation. Tillsammans med Jörgen Jönsson och Pelle Prestberg utgjorde han den så kallade ”Jönsson-ligan”, en kedja som satte skräck i många SHL-lag under en lång, lång tid. Jönsson var den smarta centern som serverade sina lagkompisar, Prestberg var målskytten, samtidigt som Nordström var lite av en grovjobbare – som trots det kom upp en skaplig poängskörd säsong efter säsong.

- Jag har varit lagspelaren och hade aldrig gått med att spela minus en match. Jag ska inte släppa in mål, först och främst. Jag vet om att jag är skicklig och att jag och femman kommer att få lägena, men vi får inte bjuda på någonting. Om jag gör det och börjar tänka åt andra hållet så har vi 0-2 i baken, då blir det stressigt och jobbigt, och så förlorar du matchen i matchen. Inställningen måste vara där från första sekund och det är att vi inte ska släppa till något bakåt. 

Sätta defensiven först, och så kommer offensiven av sig själv, som den gamla klyschan säger?

- Absolut, så är det ju. Jag har alltid varit bättre defensivt än offensivt, min egenskap var att jag gjorde andra bättre. Det är väl därför jag ser lite annorlunda på många innebandyspelare också. Ska man jämföra Linus Klasen (SHL-spelare) och Peter Forsberg så hade kanske folk i innebandyn tänkt att Klasen är bättre för att han har sån sjuk teknik i sina handleder, men Forsberg är ju klasser bättre. 

Till sist, vad har du för kortsiktiga och långsiktiga mål med Karlstad?

- Det handlar bara om att vinna. Det handlar om det här året och SSL. Att bygga projekt och prata om långtidsplaner…det är bara undanflykter. All sport är här och nu. Sen måste vi ha unga killar som vi ska utveckla till att bli bättre, och förhoppningvis bygger man ett lag där en forward som är tia i rankingen blir nummer sex eller nummer tre senare, och då har man fått en jätteutveckling på laget. Men det handlar bara om att vinna – det finns ingen friidrottare som inte har en plan att inte vinna de första tre åren för att vinna sen. Även om du har en kortsiktig plan så har du en långsiktig plan, men vi i Sverige är så dåliga på att prata här och nu. 

- Det skulle jag aldrig godkänna som spelare – jag hade inte velat vara med på något om jag inte kan vinna!


TV: Poddpanelen om Nykvarn - "De hade inget annat val"

Ska vinna SM-guld 2025: ”Satt sig i ett läge där alla kommer vilja slå dem”

Matchrapporter: Kalmarsunds seger spiken i kistan för Karlstad – som åker ur serien IBF Falun vinnare mot Karlstad – avgjorde i förlängningen Karlstad segrare hemma mot Nykvarns IF Karlstad avgjorde i förlängningen mot JIK Karlstad vann trots uppryckning av Mullsjö

Den här artikeln handlar om: