Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan norra/östra

Dalens öppna brev till Svenska Innebandyförbundet

ANNONS

Efter fredagens beslut att stänga ner Allsvenskan och inga lag får chansen att gå upp i SSL rasar Dalen över hur deras damlag har behandlats.

IBK Dalens damer blev dubbelt "bestraffade" av Corona-pandemin eftersom de förra säsongen låg på nedflyttningsplats när Förbundet valde att avsluta säsongen. Dalen hade då två matcher kvar att spela och bara två poäng upp till Warberg som låg på säker mark. Men trots att Dalen protesterade över beslutet att skicka ner dem i Allsvenskan och att de skickade in en överklagan till Riksidrottsnämnden så degraderades dem ändå. När Förbundet i fredags beslutade att inte återuppta årets säsong och inga lag från SSL åker ur och inga lag från Allsvenskan går upp blev Dalen drabbade igen då de inte får chansen att gå upp till SSL igen. Detta har fått Dalen till att skriva ett öppet brev till Svenska Innebandyförbundet:   


Förra säsongens serie SSL-dam avbröts innan serien var färdigspelad och Svenska Innebandyförbundets, SIBF, styrelse beslutade att det vid avbrottet gällande serieläget var slutresultatet för damserien. Det innebar att, genom en i stunden fastställd regel, de två lagen på 13 och 14 plats flyttades ned till allsvenskan, en åtgärd som väckte stor irritation och ilska bland SSL-lagen. Och två lag från allsvenskan flyttades upp utan att de serierna var färdigspelade.

Nu har SIBFs styrelse, beslutat att SSL-dam spelas färdigt men de två sista lagen flyttas inte ned och inga lag flyttas upp från allsvenskan. Att de två sista lagen inte flyttas ned strider mot de seriekrav för säsongen 2020/21 som SIBF fastställt.

Återigen konstruerar Innebandyförbundets styrelse en regel om upp- och nedflyttning och alla inser hur inkonsekvent styrelsen är i sitt beslutsfattande. Förra säsongen var det inte helt säkert vilka lag som skulle bli de två sista men styrelsen beslutade ändå att flytta ned de två sista. Nu när serien färdigspelas och man med säkerhet vet vilka lag som är de två sista, då låter man de lagen spela i SSL-dam även nästa säsong.

Svenska Innebandyförbundet går ut med att stärka innebandyn som folksport men då måste styrelsen åtminstone vara konsekvent och trots särskilda omständigheter som pandemier ändå följa de spelregler som styrelsen själv fastställt. Förra årets beslut var en skandal enligt de flesta lagen men det beslut man denna säsong tar om SSL-dam ryms inte inom begreppet skandal.

IBK Dalen
gm Levi Bergström, ordförande



TV: Sågar agerandet i SSL: "Det är bedrövligt"

Poddpanelen om stora SSL-snackisen: "Ser otroligt illa ut"

Matchrapporter: Emma Sarkkinen het när IBK Dalen besegrade Örnsköldsvik IBF IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Sundsvalls IBF segrade i toppmötet mot IBK Dalen Målfest när IBK Dalen krossade Umeå City i Umeå Energi Arena Vatten Hanna Kristoffersson i målform när IBK Dalen vann mot IBF Dalen

Den här artikeln handlar om: