Serierna stängs ner
Urban Karlsson: "Jag är ledsen för de beslut som tas, det är skittråkigt"
Foto: Per Wiklund
Allsvenskan (Dam)

Ny besvikelse hos Dalen: "Alla är jätteknäckta"

ANNONS

Dalen känner sig illa behandlade för andra säsongen i rad.

När serierna stängdes ner säsongen 2019/20 åkte Dalens damer ur SSL. När Damallsvenskan stängdes ner 2020/21 låg man tvåa i sin serie, men kommer inte få chansen att gå upp – inget lag kommer åka ur SSL den här säsongen.

Dalens klubbdirektör Urban Karlsson var rejält arg över fjolårets beslut, och han blev inte gladare av det som kom klockan 14.00 idag.

- Jag är bara less. Jag är ledsen för de beslut som tas, det är skittråkigt. Ifjol tog man ett beslut att stoppa serien för Corona. Det var som det var, det säger jag ingenting om, jag köper det. Man tog beslut att flytta ner de två lag som låg längst ner, säger han till Innebandymagazinet. 

- I år kommer serien förmodligen spelas klart. Men då flyttar man inte ner någon? Vad jag har fått lära mig av svenska Innebandyförbundets genom alla år att de som legat på nedflyttning alltid har flyttats ner. Jag vill att någon talar om för mig när man inte har gjort det. Då måste det ha varit om ingen vill gå upp eller någonting, jag vet inte när det kan ha varit. Det finns säkert något extremfall. Jag har var helt övertygad att lag skulle flyttas ner eftersom man gjorde som man gjorde ifjol och som man alltid gjort.

Blir det inte ett annat läge i år när det har spelats så få matcher i Allsvenskan, att man inte kan flytta upp lag på samma sätt?

- Då måste jag säga så här: Hur löser man det då? Hur tar man tag i den biten? Man funderar på att spela vidare med JAS om det går, då kan man fundera på att spela vidare med lag som är aktuella för att gå upp i en Superliga. Det är ändå världens bästa ligan. Jag känner mig bara så sjukt besviken på att Dalen blir behandlade som vi har blivit under ett års tid. Hade vi tagit det här beslutet ifjol, att ingen hade varit nerflyttad, så hade vi varit kvar i år. Då hade man tagit samma beslut nu och vi hade varit kvar inför kommande år också. Nu är vi borta två år hursomhelst från SSL. 

Hur påverkar det laget?

- Det är klart att alla är jätteknäckta. De har ringt och sms:at. Alla är jättebesvikna att vi inte ens får chansen att ta oss upp. Sen hur vi blir behandlade också, ett år är det på ett sätt, nästa år på ett annat. Det känns tråkigt, jobbigt, konstigt.

Hur tycker du man borde ha löst det? Ska det vara färre lag i SSL nästa säsong i så fall?

- Jag har inte hunnit fundera på hur man ska kunna lösa det. Det är inte så att någon på Svensk Innebandy har frågat om hur vi tycker att det ska lösas. Vi fick beskedet kl 14 och jag har pratat i telefon med allt möjligt folk efter det. I NHL löste man det med en bubbla i somras och visst, vi är inte NHL och det är kanske inte rätt läge att göra så. 

- Men om vi funderar över att lösa det med JAS så borde vi kunna fundera att lösa det upp till världens bästa liga också? Vi kanske borde göra det i Damallsvenskan. Varför spelades inte den vidare medan Herrallsvenskan gjorde det? Det funderar man också på. Många har diskuterat att man kanske ska lösa det i Damallsvenskan med att skicka ut en förfrågan till alla lag och fråga hur många som ens är intresserade av att gå upp? Det kanske inte är mer än 6-8 lag? De lagen kan väl spela om två platser i maj/juni i en bubbla nånstans, då så tar vi upp två lag. 

Vilken dialog har ni haft med förbundet i frågan?

- Vi har inte haft någon dialog alls. Vi fick ett mail kl 14 och då fick jag veta det. Sen ringde generalsekreteraren från innebandyförbundet (Mikael Ahlerup) och pratade med mig. 

Vad sas under det samtalet?

- Det stannar där. Varken jag eller han kommer svara på det. All respekt till att han ringde, men vi är inte nöjda med hur vi har blivit behandlade av svenska innebandyförbundet och av Riksidrottsnämnden under den här ettårsperioden med allt som har varit. 

Enligt Magnus Nilsson, tävlingschef på Svensk Innebandy, har man inte tagit upp frågan kring återbetalning av startavgifter – vad känner du kring det?

- Jag blir förvånad om de inte har pratat om det. Det ör klart att de måste ha pratat om det? Det gör väl alla distrikt och förbundet borde diskutera det nu. Hur man kan lösa det här? Vad gör vi inför kommande säsong, ska man halvera det eller betala tillbaka? Jag blir förvånad att Magnus Nilsson säger att de inte har tittat på det. Nu tror jag att svenska innebandyförbundet och distrikten för en diskusson om det, och jag förväntar mig att båda har fört upp diskussionen med Riksidrottsförbundet. Om Magnus Nilsson inte gjord det så är det dags nu. Det måste väl fram till alla? Det kan inte vara så att man ska betala 50-60 000 kr för fem matcher i damallsvenskan. 

- Sen har jag alltid sagt till våran tränare att slåss för varje match, för man vet aldrig om ligan stänger ner. Vi var topp två just nu så hade man följt de gamla reglerna, och gått på de två lag med högst poängsnitt, så hade det varit Dalen och ett lag till som hade gått upp. 

Om du bortser från den sportsliga orättvisa du upplever har drabbat er, tycker du dagens beslut av förbundet var rätt?

- Jag har knappt hunnit gå igenom det. Jag är besviken på att man tar ett sånt här besviken att man tar ett sånt här beslut via per capsulam (beslut som fattas utan att ens styrelse medlemmar är samlade). Det var jag besviken på även när de flyttade ner oss förra gången och det sa jag till förbundets ordförande då. Att ta ett sånt här beslut via per capsulam? Det borde väl ändå varit ett möte där man diskuterar och kommer fram till allting? Det var till och med en som inte var med på beslutet fastän det var per capsulam. 


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Matchrapporter: Emma Sarkkinen het när IBK Dalen besegrade Örnsköldsvik IBF IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Sundsvalls IBF segrade i toppmötet mot IBK Dalen Målfest när IBK Dalen krossade Umeå City i Umeå Energi Arena Vatten Hanna Kristoffersson i målform när IBK Dalen vann mot IBF Dalen

Den här artikeln handlar om: