Sommarbloggen
Vidar Jonsson Wallin
"Självförtroende – det är inget du får, det är något du skapar!"
ANNONS

I Sommarbloggen får olika innebandyprofiler möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Vidar Jonsson Wallin, assisterande tränare i FC Helsingborgs herrlag i SSL.

Efter att ha jobbat med innebandy i 15 års tid, merparten av den på elitnivå, så valde jag att ta ett break från innebandyn för två år sedan. Vilket var välbehövligt efter en 5 årig och fantastiskt resa med Höllvikens IBF. De senaste två åren har jag jobbat som idrotts psykologisk rådgivare till Kristianstad IK i hockeyallsvenskan, samt att jag har förmånen att coacha några individuella idrottare inom tennis och alpin skidåkning. Vilket har varit riktigt häftigt att få lära känna några ”nya” idrotter från insidan och se likheterna och olikheterna med vår fina idrott - innebandy.

När jag fick förfrågan från Niklas Pålsson och FC Helsingborg i våras att få vara en del av ledarstaben till deras representationslag på herrsidan och få ha ansvar för min passion - de mentala processerna för gruppen och individerna - så kändes det hel rätt. Min ambition är kort och gott att vi ska skapa ett så mentalt och hållbart beteende med vår grupp att vi kan hantera de många olika situationer som vi kommer ställas inför under säsongen.

Så idag tänkte jag titta lite närmare på - SJÄLVFÖRTROENDE - ett ord som ofta kommer upp i idrottssammanhang och väldigt ofta i mina samtal med olika idrottare. För mig betyder ordet självförtroende - förtroende för sig själv. Hur skapar du då ett förtroende för dig själv? Observera att jag skriver skapar, det är alltså inget du får. Varken jag eller någon annan tränare eller person kommer någonsin komma och överräcka ett självförtroende till dig utan det är något du skapar själv och ibland är omgivningen en katalysator i detta skapande.

Nu tänker säkert någon, att vi får ju ett bättre självförtroende när vi vunnit tre matcher än när vi förlorat tre matcher. I det ligger sanningen att vinsterna blir katalysatorn för att skapa ett bättre självförtroende. Men det är ert agerande inför/under/efter matchen som är de viktigaste delarna för att ni ska vinna era matcher och det är det agerandet som skapar förutsättningarna för att vinna matcherna och således öka ert självförtroende.

Skapa/träna upp ditt självförtroende:

1, Fysiskt

När du står upp så sträck på dig, jag brukar övertydligt förklara det som upp med hakan och fram med bröstet. På så vis får du lättare att andas samtidigt som du skapar en känsla av att vara stark.

2, Känslor

Många säger att de spelar bäst med en viss känsla i kroppen. Känslor kommer ifrån hur vi väljer att tänka i en situation. Vilket innebär att du har ett eget val hur du tänker inför en situation som uppstår.

Exempel: Vad väljer du att tänka ifall motståndarna gör 3-1 på er när det återstår 10 minuter av matchen? Är tanken att ni kommer förlora matchen eller är tanken att detta kommer vi vända för det har vi gjort flera gånger innan? Beroende vad du väljer kommer det skapa en känsla hos er som sen mynnar ut i en handling. En handling som antingen kommer vara passiv/frustrerad (tanken på förlust) eller aktiv/engagerad (tanken på vända matchen) – vilket i sin tur med stor sannolikhet kommer påverka utgången av matchen.

3, Agera

Träna och/eller lära sig nya saker är något som stärker ditt självförtroende. Exempel: Har du tränat extra på ditt avslut när du kommer i friläge så kommer du också känna ett större förtroende när läget väl skapas i matchen för dig.

4, Obekvämt

Det ska vara obekvämt. De träningspassen när din mentala styrka har vuxit som mest har varit de mest obekväma och jobbiga. Det är inte lätt att bli bra, det är inte heller lätt att ligga i toppen av en serie. För att bli bra eller ligga i toppen av en serie så krävs det en oerhörd ansträngning och är den bekväm så har du inte fått använda din mentala styrka.

5, Styrkor/Kompetens

Vad säger du till dig själv? - Lyfter du dig själv eller kritiserar du dig själv? Mitt råd är att var inte bara den felsökande idrottaren som ser sina svagheter och vad som behöver utvecklas. Det är dina styrkor som kommer ta dig till din framgång – det är viktigt att komma ihåg! - så nummer ett är att titta och reflektera över vilka dina styrkor som idrottare/människa är. Därefter så fundera på hur du bäst kan använda dem i din roll på planen.

Självförtroendet är en stor del i prestationstillfället, dock så finns det såklart många andra delar som också är viktiga för prestationen men de delarna får vi gå igenom en annan gång.

Vill du veta mer om de här delarna så välkommen in på min hemsida/blogg (coachvidar.se) där många ämnen inom denna kategori bejakas.

Sist vill jag bara säga att jag har under sommaren läst många utav sommarbloggarnas härliga texter och det slår mig vilket engagemang och vilken kompetens det finns bland oss innebandymänniskor ute i landet, så låt oss kanalisera det engagemanget och den kompetensen åt rätt håll så har vår fina idrott en ljus framtid till mötes.

Fortsätt njut av sommaren för snart väntar en härlig innebandysäsong för oss!

Mvh

Vidar Jonsson Wallin, assisterande coach i FC Helsingborg

Den här artikeln handlar om: