Sök
 
Sommarbloggen
Johan Good
"Ett ständigt behov av ett förnyat ledarskap"

I Sommarbloggen får olika innebandyprofiler möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Johan Good, som driver nystartade innebandypodcasten Coachpodden.

Jag minns dagen då allt startade, den första dagen som den 14-åriga relativt begränsade innebandyspelaren Johan skulle kliva in i hallen som innebandytränare. Motvilligt ditsläpad av barndomskamraten Fredrik som då var tränare för sin lillebrors lag hemma i Dalsjöfors, ett lag som då bestod av grabbar födda 96,97,98 som han ansåg att jag gott kunde hjälpa till med.   

Där och då den dagen i Dalsjöhallen såddes ett frö som sedan skulle växa ut till ett enormt intresse utan rimliga begränsningar, Jag konsumerade innebandy på en nivå som knappast kan ha varit hälsosamt med en vetgirighet som är få förunnat. Det som var lite nytt och unikt för den tiden var att även i ett samhälle som Dalsjöfors kunde man ta del av inspirerande delar av sporten via digitala plattformar! På familjens första stationära dator kunde man surfa in på Youtube och förkovra sig i olika innebandyklipp. 

Den första digitala inspirationen från Youtube som jag kom över var Klubbhusets Youtube-serie ”inside Pixbo Wallenstam” som publicerades i tre delar där Daniel Larnö följde laget och intervjuade tränaren David Jansson och flera spelare som Henrik Qvist, Daniel Calebsson. Med åren följdes Inside Pixbo upp av avsnitt med Storvreta och Warberg. Med tanke på hur mycket kunskap och inspiration som jag hämtat ur dessa program så vill jag ta tillfället i akt att skicka ett stort tack till Daniel och alla som varit inblandade i produktionen, ni har betytt oerhört mycket för mig och många med mig!    

Nästa stora ”digitala” inspirationskälla var Oscar Lundin som via sin Youtube-kanal publicerade träningsklipp där han hade detaljträning med spelare i Partille och sed mera Warberg, att vara så generös med sin kunskap och idéer som Oscar var där och då är otroligt storsint.  

Första live-upplevelsen där jag stötte på landslaget i någon form var genom Michael Svensson som under många år drivit innebandygymnasiet i Borås, han anordnade en föreläsning i Boråshallen där Kent Göransson var föreläsare, Kent som då var förbundskapten för svenska herrlandslaget. Denna upplevelse var ju för mig lika stor som den första konserten med Iron Maiden är för den dedikerade Iron Maiden fantasten 😉   

Men till slut så kom dagen då det var dags att lämna idyllen Dalsjöfors för studier på Bosön strax utanför Stockholm och efter avslutade studier så var det dags att kasta sig in i arbetslivet och platsen för det blev innebandyns huvudstad Uppsala! 

Jag sökte jobb på Innebandygymnasiet i Uppsala och blev jag kallad till en arbetsintervju där jag skulle träffa basketprofilen Henrik Gaddefors som är chef för den idrottsliga skol-verksamheten i Uppsala, det jag inte visste då var att ytterligare en person skulle medverka på intervjun nämligen Markus ”Pucken” Puskala som var Teamansvarig för innebandyn, så plötsligt stod jag inför en av mina idoler från KH dokumentärerna jag nämnde tidigare. Pucken medverkade i ”Inside Storvreta” när dokumentären spelades in var han en av tränarna för laget som där och då var världens bästa klubblag och vunnit såväl SM-guld som champions cup. Om föreläsningen med Kent var som en första Iron-Maiden konsert så var detta som en konsert med ett backstage pass! Som tur är slutade denna anekdot lyckligt, jag fick jobbet. 

Nu då till själva sakfrågan som handlar om behovet att ständigt förnya sitt ledarskap, där tror jag att digitala plattformar som inside Pixbo eller Oscar Lundins Youtube har bidragit enormt mycket till utvecklingen. Nyckeln för att utvecklingen kommer ske är dock inte att enbart ha tillgång till material utan att du som ledare alltid har ett öppet sinne för att förändra och förbättra dig själv. 

Nu i semestertid har jag tagit mig tiden att noggrant läsa igenom VM-analysen från 2019 som är författad av Johan Hydling, Joel Rauswall och Niklas Nordén. 

https://www.innebandy.se/media/14790/vm-analys-2019.pdf

I den nämner de flera spännande begrepp som är värda en hel del reflektion och tanke. Det första som jag slåss av är deras resonemang kring hur en spelare hanterar sin egen aktionsradie och aktioner utifrån den. 

”Aktionsradien är den cirkel som bildas då spelaren roterar ett varv runt sin egen axel i ready position. Mätmetod – "Bubblan" Studien grundar sig i spelaren som är bollförare genom att granska hur hon hanterar spelet med boll inom sin aktionsradie när denna attackeras av motståndare. Vid inträdet i bollförarens aktionsradie- av denna motståndare, skapar vi vår mätmetod kallad “Bubblan” 

En annan för mig ny detalj i spelet, I rapporten beskriver man 3 positioner

 • Daylight (ansiktet och bröstkorgen in mot banan, fullt synfält)

 • Twilight (sidan mot sargen, halvt synfält)

 • Moonlight (ansiktet och bröstkorg mot sargen, begränsat synfält)

Detta blir för mig en oerhört viktig del i när vi jobbar försvarsspel, dvs när vi jobbar för att förhindra vår motståndares speluppbyggnad förhindra och rädda deras avslut.

För mig personligen innebär detta att det stärker mina personliga teorier om ett aggressivt försvarsspel där vi ständigt jobbar för att sätta press på våra motståndare dels den med bollen dels de som rör sig utan boll. 

För mig gäller denna princip över hela planen, jag tänker att man spelar med en väldigt aktiv press med 1–2 spelare mot bollförande motståndare. 

Samtidigt är det en precis lika viktig del i vårt anfalls-spel. Det vill säga att jag ger mig själv så bra möjligheter som möjligt för att lyckas med nästa aktion, att jag hela tiden försöker spela ett spel där jag så ofta som möjligt placerar mig i Daylight och inte självmant spela ett spel där jag sätter mig själv i skiten. 

Till ex givetvis kommer situationer då man behöver skydda bollen från motståndare, genom någon from av dribbling. Där kan man utifrån de tre principerna ovan värdera utifrån vad finns att vinna på dribblingen, ett avslut, position för en bra passning eller kommer jag sluta nere i ett sarghörn i en sämre yta än där jag startade. Därav är det en viktig detalj mot vilka ytor jag spelar och när jag tar risker funderar på vad jag har att vinna. En något komplicerad speldetalj men ack så viktig, och det är precisa funderingar som dessa jag tycker är ruskigt spännande att försöka sätta sig in i. Att fundera hur jag kan överföra detta till mina spelare, hur jag kan bygga övningar där de hamnar i dessa situationer och får träna på att lösa dem. 

Nu kommer vi in på nästa spännande detalj i ”det ständiga behovet av ett förnyat ledarskap” nämligen vår träningsplanering. Här har utvecklingen gått enormt snabbt fram och i svenska innebandyförbundets utbildningsmaterial finns tre punkter under temat träningsplanering som jag försöker följa extremt noggrant. 

Tar sin utgångspunkt i det som sker i spelet – spelmodellen. 

Tema – spelets skeden. 

Val av övningar – spelinriktad övningsdesign, komplettera med färdighetsövningar.

Detta kompletterat med meningen ”Innebandy är en spelarsport där vi ska utbilda våra spelare att ta egna beslut och spela spelet” 

Genom åren har jag jobbat med mängder med övningar som jag ansåg där och då innehöll det jag ansåg vi behövde träna på. Passningar, dribbling mot en kon avslut mm som man med den kunskap man sitter på idag inser helt saknar den matchlika komplexitet som jag nu eftersträvar ska finnas i varje övning. Även de färdighetsövningar jag jobbar med försöker jag i den mån de går göra så matchlika som möjligt. Gärna med en fysisk motståndare som jobbar aktivt med att förhindra den detalj som den bollförande spelaren tränar på alt så är det den defensiva aktionen som är färdighetsövningen. 

Sist men inte minst så måste vi ha med oss att även vår målgrupp i arbetet dvs våra spelare förändras, som Markus nämnde i sin sommarblogg så förändras delarna som motiverar spelarna och de dialektala delarna i spelet konstans förändras. Det ställer också spännande krav på oss som ledare och den pedagogik vi använder, nyckeln här kan jag tycka att lära känna spelarna vi jobbar med. Vad som motiverar, skapar intresse och engagemang! Desto bättre du känner ditt lag desto mer prestation kan du få ut av laget, kanske? Åter igen en personlig reflektion. 

Det var några av mina tankar kring ett ständigt behov av ett förnyat ledarskap, med detta sagt så vill jag inte att ni misstar mig för att vara någon av vår sports stora tänkare. Jag är enbart en enkel ledare vars styrka ligger i att jag är nyfiken, vetgirig och ständigt öppen för nya influenser! 

Trevlig sommar allihopa så ses vi i hallen framöver! 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten