Sök
 
Sommarbloggen
Foto: Per Wiklund
Kent Göransson
"Alla kan bli något!"

I Sommarbloggen får olika innebandyprofiler möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Kent Göransson, huvudtränare i Warbergs damlag i SSL.

Låt mig berätta om en pojke som växte upp i en klassisk kärnfamilj. Föräldrar, syskon och en allmän tillvaro som gjorde hans liv mycket tillfredsställande på den gård där han växte upp, en bit utanför en medelstor stad i Sverige. Han trivdes med det mesta vilket kunde vara saker som rörde allt från naturen, djuren som fanns på gården eller en drös med fantastiska kamrater. Men framförallt fanns det en sak som gjorde det där lilla extra, kärleken till idrotten. Att jaga den där lilla rackaren till rundformat stycke som vi kallar fotboll var ändå något som gav det där lilla extra. Det var ett sådant lyckorus varje gång tillfälle gavs att sparka på tygtrasan i syfte att passa med väggen, passa till någon kamrat eller kanske spela lite smålagsspel på gräsmattan, med köksstolarna som mål. Han hade stora drömmar om att verkligen bli något när han blev stor.

Men så en dag kom den lille pojken hem från skolan och var otröstligt ledsen. Han kröp upp i knät på sin mamma för tröst och bara satt där och grät tårar stora som snödroppar, med svårighet att egentligen uttrycka vad som hade hänt. Hans unga självförtroende hade fått sig en törn som skulle sätta sig likt en nagel i ögat för ett bra tag framöver.

Mitt namn är Kent Göransson och för många kan det vara ett namn man absolut känner till, någon annan kanske hört namnet i förbifarten och för en tredje kan det vara helt nytt. Det jag vet är att många vet vem jag är, men väldigt få känner mig. Jag har haft möjligheten att göra det som många ser som sin dröm, att få jobba med innebandy. I Warberg, förbundskapten för det svenska landslaget, i FC Helsingborg, landslagstränare i Norge och tillbaka till rötterna i Warberg igen. Jag har i mina ögon verkligen kunnat bli något. Vad krävs då för att komma dit jag har kommit? Att få ha en hobby som yrke? Det finns inget givet koncept på hur man ska göra och skulle alla göra som jag, då hade vägen redan varit utstakad för dig och all kreativitet borttagen. Vi är alla unika individer och måste följa vår egen väg för att det ska kännas rätt och genuint.

Men min filosofi utgår från samma grund oavsett om jag är ledare för ett idrottslag eller chef i ett företag. Som ledare är det för mig viktigt att utgå från att i första hand finnas till för spelarnas skull och inte för egen vinning. Det är allt för ofta som det går att observera att ledaren missar denna grund och ju längre jag håller på med ledarskap är detta ett fenomen som förbryllar mig i allt större utsträckning. Idag har vi ofantligt många duktiga tränare som kan rita pilar, skapa övningar och tala om hur spelet ska bedrivas. Men att hantera, förstå och förmedla det till dem som ska utöva det på planen är inte lika självklart. 

Det är människor som spelar lite innebandy, inte innebandyspelare som ibland blir människor. Så att börja med att lära känna, förstå för att kunna leda de människor som står till ditt förfogande är för mig liksom ruta ett. 

Vem är du? Vad gör dig glad? Vilka rädslor har du? Hur ser du på ditt självförtroende? Det är bara några av de frågor jag brukar ställa till de som jag ska leda. Genom att ställa de öppna frågorna sätter du också igång en tankeverksamhet hos spelaren som kan leda till en bättre självinsikt. Just självförtroende är ett ofta använt begrepp, vilket inte alltför sällan hamnar på det individuella planet. Vad gör vi med det kollektiva självförtroendet då? Lag som vacklar när det ska avgöras, lag som är bäst när det gäller. Det för mig osökt in på nästa del i min filosofi nämligen gruppen.

När det väl börjar tona fram sig vilka människor jag har att arbeta med blir nyckelfrågan, hur kan jag få ut mesta möjliga effekt av varje individ i en grupp? Nu gäller det för mig att börja arbeta med gruppen, dels att förbereda dem på hur en grupp formas, utvecklas och även insikten att det kommer uppstå konflikter under tidens gång. Det är inte farligt, det är en fullt naturlig del för ett teams utvecklande. Frågan är bara hur vi som lag och du som ledare väljer att hantera dem. 

Prata om dem, hantera dem eller att skicka dem under mattan? Det finns flera vägar att gå, en del är bättre en del är sämre.

Att i en grupp få känna en tillhörighet är inget nytt, men hur kommer det sig då att vi ofta glömmer av de spelare som hamnar på bänken. De förtjänar också tid, precis som alla andra i laget. De är där för att de älskar sin innebandy, precis som alla andra i laget. De har också en dröm, en önskan och en vilja att bli något. Släck inte den lågan med att visa ett ointresse. För kom ihåg en sak, dem du möter på vägen upp i din karriär kan du också möta på vägen ner. 

Samma sak gäller för de som kanske spelar en mer framträdande roll i laget. De behöver också veta vilken roll de har, vad som förväntas av dem. Det finns i alla lag ett behov av en bra mix av roller. Avslutare, spelfördelare, bollvinnare men också de sociala rollerna såsom spjuver, glädjespridare och energigivare. En tydlig roll skapar trygghet för den enskilde spelaren, trygghet ger självförtroende och många spelare med självförtroende ger ett kollektivt självförtroende.

Tänk så många som verkar där ute och drömmer om att få bli något. Att få lyckas. Mitt råd är att ta lärdom av de många visa ledare som finns och göra det till din grej. Att försöka kopiera någon annans koncept rakt av är sällan den rätta vägen, då blir du bara en sämre kopia av originalet. Så bestäm dig för vilken väg du vill gå. För alla kan bli något, du måste bara bestämma dig för om det är du.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten