Sök
 
Sommarbloggen
Niklas Nordén
"What It Takes To Win"

I Sommarbloggen får olika innebandyprofiler möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Niklas Nordén, spelarutvecklingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet.

WITTW

Ett begrepp som blivit mig oerhört nära de senaste åren är ”Wittw”. Detta begrepp finner jag i min närhet, min vardag, min semester men framförallt växande i mitt tankesätt. What It Takes To Win är något som inte bara följer mig utan många andra som jag möter i min vardag och det präglar ofta ”valet”. Mitt och ditt val hoppas jag…

Jag heter Niklas Nordén och jag är innebandytränare. Dessutom har jag ett annat jobb. Så ser vardagen ut för många tränare men mitt är självvalt. Många innebandytränare har inte det valet. Just nu tränar jag ett pojklag födda 08/09 och ett flicklag födda 10/11. Det är verkligen skitkul! För tillfället arbetar jag inte som elittränare även om jag skulle anse det som mitt vanliga jobb, men däremot arbetar jag med uppdelningen av ordet. Jag jobbar med elit och jag jobbar som tränare men framförallt så jobbar jag med spelarutveckling, som också är den bokstavliga titeln på mitt arbete (även om just spelarutveckling är något som man alltid arbetar med som tränare oavsett nivå). Lite rörigt men jag tror ni förstår. Jag sysslar med innebandy helt enkelt.

För en tid sen fick jag en fråga av Innebandymagazinet att skriva något om innebandy. Vad texten skulle handla om fick jag själv bestämma. Utan tvekan svarar jag JA på frågan då jag ser detta ”uppdrag” som oerhört viktigt – att sprida och diskutera innebandy. Det spelar egentligen inte någon roll vad det ska handla om så länge det handlar om innebandy. Det är positivt med skrifter, poddar, bilder, citat, en gammal match som ska diskuteras eller framtidens innebandy; för mig spelar det ingen roll - sprid innebandyn och gör nytta. Det förblir min vision och därför bör det inte vara speciellt svårt, det är ju innebandy. Men när det väl kommer till kritan så finns så mycket som bubblar, så mycket innebandy som jag skulle vilja prata om, återge, diskutera eller just visionera kring samtidigt som det bör hållas konkret för att skapa intresse, förståelse och kanske till och med samförstånd. Jag tänker göra ett försök även om det egentligen är för mycket som poppar just nu. Innebandyn behöver uppmärksamhet oavsett vem som skriver, tänker eller visionerar.

Uppvärmning.
Att skriva en ingress eller inledning är ofta det svåraste momentet. Inte helt ojämförbart med en träning. En inledning eller uppvärmning ska vara rolig, lite mysig, pulshöjande och såklart uppvärmande. Den ska helst innehålla en boll samtidigt som ovan begrepp ska vara genomsyrande. Koppla ihop det med att du dessutom ska möta din största seriekonkurrent i en tuff bortamatch och helt plötsligt har du en ekvation som är svårlöslig, speciellt om du vill att det ska handla om att du ska ha din egen playbook som utgångspunkt. Ungefär så känns min inledning men med förhoppning att bli konkret i kommande stycken.

Innebandyn som helhet behöver bli mer huvuddel. När du kommer till huvuddel eller träningens poäng är det oftast bara att utgå ifrån vad du vill få ut och vad du vill att spelarna eller individen ska förstå med passet. Vi behöver inte mer ingress och inledning som sällan visar tydlighet emot huvudmålet. Vi behöver inte mer back/back, kopieringsdata från fotbollen eller tillåta oss negativa rösters surr. Vi behöver stå upp, påvisa, dedikera och fortsätta ge oss hän till mycket av det vackra vi upplevt för att göra oss till stånd med det som vår sport är värd. Men det kommer krävas mod, på många plan. Det vill säga, så mycket mer än det som ges sken av just nu. What it takes to start?

Huvuddel.
Jag träffar en hel del innebandymänniskor. Eller i alla fall de som jag antar vid stunden är innebandymänniskor, som ofta lägger ner många av dygnets timmar på sporten och som blivit intresserade till max. Jag tror att vi är många som känner igen dessa personer och även kan relatera till då de inte är helt ovanliga inom vår sport. 

Men så händer något som är nästintill lika vanligt. All- in blir all- out. Ett vanligt exempel på dessa personer (som kan hämtas framförallt från elitnivå, även om det kan passas in på många andra nivåer) är att efter 2-3 år så faller de bort och tappar närhet till sporten, men framförallt tappar de intresset. Många av dem har senare knappt koll på vem den bäste spelaren är, vilka lag som spelar i högsta serien eller till och med vem som vunnit SM-guld (och då tänker jag inte på årets SM-guld). De pratar inte innebandy längre. De försvinner bort från innebandyetern ofta mycket snabbare än de kom in i den. Från 0-100 in i sporten för att sen göra resan 100-0 ännu fortare. Hur behåller vi dessa viktiga personer, som alla bär på erfarenheter och tankar kring innebandyn som är så viktiga för vår gemensamma utveckling?
What it takes to keep?

Vi kan mäta, analysera, strukturera, diskutera, rulla back/back men vi måste förstå helheten. What It Takes to Win handlar inte om ett enskilt resultat, en enskild händelse, ett plötsligt tankesätt eller specifik person. Det handlar om att vinna över tid. Innebandyn behöver vinna över tid. Vi har förmodligen en av världens vackraste sporter i vår hand med ingredienser som styrka, snabbhet, teknik, lagbygge, organisation, etc. men ofta väljer vi själva att minimera den. Vi är en av de yngsta sporterna men har ofta så vansinnigt svårt för förändring oavsett vad det handlar om. Vi behöver våga göra nya saker. Vi behöver våga sluta rulla back/back oavsett resultat och oavsett om vi möter grannbyn i en -09 match eller spelar en elitmatch. Tränare, organisationer, spelare, frivilliga ledare och alla där emellan måste förstå helheten, tänka större. Det är inte okej att vi tappar aktörer som varit med hela vägen för att vi själva väljer att strypa vår egen närvaro.

Det senaste året har jag fått möjligheten till en helt ny roll inom innebandysfären. Jag ska inte på något sätt säga att det varit enkelt då vår okompis Covid spelat sin roll, men arbetet på ett förbund har gett mig en lärorik process, nya synvinklar och ny förståelse. Det som en gång ansetts som ganska grått för mig innehåller så mycket mer kunskap och idéer än jag kunde ana. Jag har fått många olika speglingar på hur personer ute i vårt land kämpar för att utveckla alltifrån ungdoms- till elitspelare men även organisationer. Det finns många ”brinnare”. Brinnare som måste hålla ut över tid, inte över ett år eller två.

Kommande säsong ser jag så oerhört fram emot. Det handlar inte bara om att få chansen att vara med och utveckla mina 10-åringar eller att elitinnebandyn ska igång igen utan även om hur vi väljer att hantera innebandyn som helhet. Vem eller vilka vågar genomsyra sitt förhållningssätt kring begreppet ”anfall” oavsett om personen är spelare, tränare, sportchef, statistiker eller organisationsmedlem för innebandyns framtid och inte bara tänka på det kortsiktiga resultatet? Min önskan är att dessa personer finns oavsett roll i oavsett förening för vår allas skull, för få sporter som innebandyn kan vara så givande.
What it takes to change?

För ett halvår sedan så byggde jag tillsammans med några elitkollegor en tes kring Wittw under Dam-VM 2019 i Neuchatel. En superspännande studie (egen åsikt) som mätte något helt nytt. Vi tog fram ett verktyg som hjälpte oss att mäta saker som aldrig mätts inom innebandyn tidigare och som förmodligen gav en hel del svar på framtidens innebandy. Vi möttes delvis av en hyllningskör (förmodligen av de som pallade läsa hela) som tyckte att vi lyckades visa vissa innebandymoment, som kan vara direkt avgörande för framtida egenskaper hos den individuella innebandyspelaren. Oavsett resultat av studien så valde vi att göra något helt nytt och annorlunda som dessutom kommer att prägla svensk innebandys spelarutbildning framöver, men som framförallt gav nya perspektiv. Sanningen med studien är att vi misslyckades helt utifrån tesen, vilket såklart borde gett underkänt, men däremot fann vi något annat. Framförallt något som kan ha visat sig vara mycket användbart för framtidens innebandy.

Precis så tror jag innebandyn på många olika plan måste göra. Vi måste skapa förutsättningar för att misslyckas och göra fel men vi måste också ges tillåtelse att göra fel för att vinna större segrar. Många pratar om att ”våga” göra fel men det bör inte vara hela melodin. Att våga är oftast inte så svårt men att tillåtas och att försöka är begrepp som borde beskrivas som nyckelord istället. Vi kommer inte finna sanningar vid första försöket men om inte försöket och misslyckandet kommer så kommer vi heller inte kunna gå in i ”fas 2”. Vi måste dra tillbaka personen som lämnar innebandyn vitt för våg samtidigt som vi skapar förutsättningar för misslyckande för helhetens lyckande.
What it takes to allow to fail?

Wittw måste analyseras och implementeras på många olika plan inom vår sport. Vi måste definiera vad det innebär inom de olika områdena och sätta in en stöt. Det optimala misslyckandet är när vi tappar intresserade människor, då är det något som inte bitit tillräckligt hårt eller så har vi inte varit tillräckligt accepterande under processens gång. Wittw kring ovan fråga är såklart väldigt olika beroende på var vi är och vem vi pratar om. Men jag tror att om vi lyckas skapa ett livslångt intresse utifrån det begreppet, oavsett om det genererar i fler texter, poddar, appar, diskussionsforum, statistiktillgänglighet, spela attackinnebandy, så kan det leda till att fler vidgar sitt perspektiv, tillför mer och vill stanna kvar. Förmodligen krävs det ett misslyckande på vägen. Misslyckande är en lärdom som tar oss vidare till ett lyckande.

…it´s always about making the crowd happy, it´s about producing games with a recognisablestyle. When matches are boring, they lose their rationale. My teams have never played chess on the pitch. I hope we will witness the odd full-throttle occasion here. The sun won´t shine every day in Dortmund, but we have a chance to make it shine more often…

(KLOPP- The definitive biography)

Nedjogg.
På många ställen runtom i vårt land och i olika organisationer görs rejält spännande saker. Samtidigt slås jag av dubbelheten som stundtals blir överhängande. Innebandyn behöver inte mer back/back, konflikter eller inåtvändhet oavsett om det gäller att bistå med utveckling, dela kunskap eller skriva ett blogginlägg. Ta chansen, Wittw:a den och dela med dig på ditt sätt, för allas skull.

För en tid sedan tränade jag målvakten Pascal Meier. Efter många träningar och matchers slut, när de flesta andra spelarna stretchade och joggade av sig slagget, sprang han istället 3-4 maxlöp på ca 30 meter som avslutning. Just där och då förstod jag ingenting. Nu förstår jag så mycket mer. Vi behöver inte mer `nedjogg` i svensk innebandy.

What It Takes To Win.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten