Foto: Per Wiklund
SSL (Herr)

Flera nya ansikten i AIK: ''Ung spelare som öst in poäng''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är AIK.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts?
Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg.

● Uppdaterad målvaktsuppsättning
● Rollspelare ut i fingerspetsarna
● Stortalangen är tillbaka i AIK 

Lucas Nordahl

Född: 2000
Position: Back
Kommer från: Värmdö IF, Division 1
Statistik 2023/24: 9 poäng (6+3) på på 14 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Lucas Nordahl debuterade i AIK under säsongen 2022/23 men sejouren blev kortvarig. Backen, som gjorde nio framträdanden i världens bästa innebandyliga, återvände till sin moderklubb Värmdö på grund av personliga skäl. Nu är Nordahl tillbaka i AIK och SSL. 

24-åringen kan ses som Rasmus Bolanders ersättare. Det skall dock strykas under att Nordahl kan användas på flera positioner, vilket även nämns i intervjun på AIK:s hemsida. Att han representerat klubben i SSL tidigare gör startsträckan från division 1 betydligt kortare. 

Nicklas Larsson

Född: 1997
Position: Målvakt
Kommer från: Nykvarns IBF, SSL
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

AIK ersätter Christian Eddeborn med Nicklas Larsson. Nyförvärvet kommer senast från Nykvarn, där han under den senaste säsongen fått kliva åt sidan - för Lucas Orrmo och Laban Blomqvist. Innan dess var 26-åringen en viktig kugge i det Nykvarn som med raketfart gick upp i SSL. 

Storklubben från huvudstaden har nu säkrat sin målvaktsduo till kommande säsong. Larsson konkurrerar med Jonathan Hjelm om platsen mellan stolparna i Solnahallen till hösten. En tuff men motiverande uppgift för nyförvärvet, som säger att han ser framemot utmaningen till klubbens hemsida. 

Mickael Hessedahl

Född: 1992
Position: Back
Kommer från: Älvsjö AIK IBF, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 2 poäng (1+1) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

AIK fortsätter att värva spelare från närområdet. Den här gången är det Mickael Hessedahl som ansluter från allsvenska Älvsjö. Hessedahl är en rollspelare ut i fingerspetsarna, något som AIK har jagat under årets silly season. Backen kommer bidra med attityd och ett starkt duellspel. 

Sportgruppens Stefan Wallberg menar att ‘’Mike'' är en av de tuffaste spelarna att möta i ett sarghörn. Med det sagt bör Hessedahl kunna reta upp en och annan motståndare under sin debutsäsong i Solnahallen. 32-åringen gör sin SSL-debut den 21 september när AIK gästar Linköping i Linköpings Sporthall. 

Martin Wallberg

Född: 2005
Position: Målvakt
Kommer från: AIK IBF, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Målvaktspositionen i AIK består kommande säsong av Jonathan Hjelm, Nicklas Larsson och nyblivne A-lagsspelaren Martin Wallberg. 19-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt med AIK. Wallberg har tidigare funnits med som backup i truppen, då han bland annat funnits med på bänken i SSL två gånger. 

Under säsongen fick han även chansen att rädda en straff i cupmatchen mot allsvenska Strängnäs. Målvakten har imponerat i klubbens JAS-lag en längre tid och får nu chansen att ta nästa stora kliv. 

Isaac Lindberg

Född: 2006
Position: Forward
Kommer från: AIK IBF, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Nästa stortalang som flyttas upp är Isaac Lindberg. Forwarden tränade med AIK under våren och noterades även för tre matcher i SSL. Utöver det fick han känna på spel i DM där han noterades för tre mål och en assist under säsongen. Nu flyttas 18-åringen upp permanent för att konkurrera på riktigt. 

AIK har förstärkt truppen ytterligare och steget till SSL kommer vara gigantiskt för Lindberg. Forwardspositionen är välfylld med spelare som bland annat Andreas Stefansson, Liam Åström, Simon Jirebeck och nyförvärvet Alexander Måhlberg. 

Alexander Måhlberg

Född: 2006
Position: Forward
Kommer från: IBF Falun Utveckling, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 5 poäng (5+0) på 15 matcher
Innebandymagazinets betyg:

AIK har säkrat ett mycket spännande namn. Alexander Måhlberg, med det passande efternamnet, återvänder till AIK efter två säsonger på vift i Dalarna. 18-åringen lämnade AIK för Falun efter säsongen 202½2 trots att han där och då skall ha haft ett kontraktsförslag från moderklubben. 

Forwarden har en historia av att ösa in mål och skapade sina första stora rubriker i AIK redan som 15-åring, när han gjorde 33 mål på 16 matcher i juniorallsvenskan. Målskyttet fortsatte även i Falun och under den gångna säsongen noterades han för 26 mål på 14 matcher i JAS. Måhlberg belönades med en uttagning till U19-landslaget. 

Konkurrensen i AIK är hård. Måhlberg utgår från höger i anfallet, där Solnaklubben redan har Liam Åström och Andreas Stefansson. Oavsett vad så kan vi räkna med att en stor del av lagets mål i SSL kommer från dessa tre spelare kommande säsong. 

Gabriel Barragan

Född: 2007
Position: Back
Kommer från: AIK IBF, egna led 
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

En av landets största talanger har tecknat ett tvåårskontrakt med AIK i SSL. Gabriel Barragan fanns med på Innebandymagazinets lista över Sveriges största talanger födda -07 i våras. Framtidsmannen lyfts upp från de egna leden och kan under den kommande säsongen dela backpar med spelare som Adam Forslöv, Jesper Andersson eller Jonas Rosén. 

Det mesta talar dock för att AIK har tålamod med Barragan och hans vänner från ungdomsleden. Magnus Jäderlund, som valt att ta upp talangen i SSL-truppen, beskriver 17-åringen som en bollsäker back med ett bra skott, på klubbens sociala medier. 

Melvin Åberg

Född: 2006
Position: Center
Kommer från: AIK IBF, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Precis som för Barragan, Lindberg och Wallberg flyttas Melvin Åberg upp från egna led. Centern har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2026. Under den gångna säsongen öste Åberg in poäng i klubbens division 5-lag, då 18-åringen gjorde hela 55 poäng (26+29). Talangen hann även debutera i A-laget under DM-matchen mot Ekerö. 

Åberg har utvecklats friskt sedan han anslöt från Vallentuna inför förra säsongen. Under kommande säsong har han mycket att lära från spelare som Alex Indriana Kjellbris, Simon Jirebeck och Helmer Hernegran. Speltiden lär bli minimal under den första säsongen i SSL. 


Får stjärnan ett samtal från AIK efter den här intervjun?

Växjös stjärnforward Samuel Folkesson Algman om bästa säsongen hittills i SSL, och att gå in på sista året på kontraktet.

Matchrapporter: Pixbo utklassade AIK på hemmaplan Målfest när Kalmarsund krossade AIK i Solnahallen IBF Falun ryckte i sista perioden och vann mot AIK Två snabba mål i sista perioden avgjorde för FCH mot AIK Storseger för Storvreta borta mot AIK

Den här artikeln handlar om: