18.30 Pixbo-Rönnby (Semifinal 3 av 5)
Foto: AC.Kårhag
SM-slutspel
"Går inte att blunda för att Rönnby har ett stort slutspelsspöke"
ANNONS

En krönika inför kvällens tredje semifinal, som står 1-1, mellan Pixbo och Rönnby.

Ikväll spelas den tredje semifinalen mellan Pixbo och Rönnby och det är en matchserie som överraskat mig positivt. Jag var tämligen säker på att Pixbo skulle göra rent hus med Rönnby och vinna tre raka utan att förta sig. Precis så som det sett ut i serien de senaste åren. 

Men Rönnby har ändrat approach och varit mer aggressiva och mer in your face på Pixbo än vad man vågat vara tidigare. Man har även skruvat på försvarsspelet och gått över till man-man vilket man överraskade Pixbo med i första matchen och som var en stor bidragande orsak till vinsten. 

Men i andra matchen så var överraskningsmomentet borta och då hade Pixbo gjort sin läxa och hittat rätt verktyg för att vinna igen. Men vinsten satt hårt inne och hade det inte varit för en storspelande Cajsa Elm så hade det kunnat sluta annorlunda. Pixbo hade bättre koll på Rönnby men Rönnbys nya försvar har definitivt dragit ner på Pixbos normala rytm och alla kugghjul har inte klickat i än hur man ska lösa upp det fullt ut.

Om Rönnby ska han en chans att slå ut Pixbo kommer det krävas att coach Alvin har minst en räv till bakom örat för att kunna överraska Pixbo en gång till och störa rytmen och få Pixbospelarna att springa omkring och fundera på hur man ska lösa upp Rönnbys spel istället för att tänka på hur man själv ska spela. Pixbo är vana att bara behöva tänka på vad de själva ska göra och inte vad motståndarna sysslar med. Så kan Rönnby krypa in under skinnet och längre in i huvudena på spelarna så finns det faktiskt en skrällchans här. 

För det går inte sticka under stolen med att Pixbo är de stora favoriterna och bara ska vinna denna fight. I dessa tider pratas det om spöken som aldrig förr och ibland undrar man faktiskt om dessa övernaturliga väsen existerar. Men om det nu existerar utomjordiska väsen omkring oss så är nog Pixbovålnaden som jag har lättast att tro på. 

För det går inte att blunda för att Rönnby har ett stort stort slutspelsspöke i Pixbo. Under de åtta senaste säsongerna har de båda lagen mötts i sex slutspel. Pixbo har slagit ut västeråsarna varje gång och vunnit fyra kvartsfinaler och en semifinal. Senaste gången som Rönnby slog ut Pixbo i ett slutspel var 2009 under föreningens guldera. 

Tar man en titt på historiken de senaste tio åren mellan föreningarna så har de mötts 40 gånger i SSL och slutspel. Pixbo har vunnit förkrossande 33 gånger och Rönnby endast sex och ett möte slutade oavgjort. Det som ändå är positivt för Rönnby i denna tuffa historik är att av de sex vinsterna så har fyra av dem kommit i en slutspelsmatch. Senast som Rönnby vann i grundserien över Pixbo var för ganska så exakt sju år sedan. 

Intressant att av de 40 möten lagen emellan de senaste tio åren så är hälften av mötena slutspelsmatcher. 16 av 20 slutspelsmatcher har Pixbo vunnit och Rönnby har aldrig lyckats att vinna mer än en match i en slutspelsserie. Snittresultatet på alla 40 matcher är 6-3 till Pixbo. 

Hur jag än funderar och analyserar så kommer jag inte fram till något som talar för att Rönnby ska vinna sin första slutspelsserie över Pixbo sedan 2009. Men det finns en chans att de kommer att gå till en femte och avgörande fast det är en liten chans.

Jag tror att det blir proppen ur för Pixbo ikväll och att det rinner iväg efter att Axina Pettersson hittat tillbaka till kvartsfinalformen. Jag sätter även min livslön på att Emma Heander lyckas göra karriärens första slutspelsmål ikväll. 

Pixbo får hålla ögonen på Ranja Varli ikväll, men inte bara för vad hon kan göra med klubba och boll. 34-åringen är nämligen den mest utvisade slutspelsspelaren genom tiderna med 48 minuter på botbänken. I sin tur får Rönnby hålla koll på Ellen Lundin, Pixborookien snittar 2,2 poäng per slutspelsmatch och det är det tredje bästa poängsnittet genom tiderna i slutspelet. Dock så har bara Lundin hunnit med fem slutspelsmatcher i karriären så det är något missvisande mot Veera Kauppi som leder snittligan med sina 2,3 poäng per slutspelsmatch och hon har spelat 37 matcher. 

Pixbo vinner med 7-3 och kommer bevisa att slutspelsspöken absolut finns.  


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

     

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK

Den här artikeln handlar om: