SUPERLÖRDAGEN I SSL
Video: AIK:s jubel när det står klart att de klarar SSL-kontraktet.
Superligan

Galna avslutningen på SSL: "Varit en vidrig vecka"

ANNONS

Nykvarn och AIK klarar sig kvar i SSL, Karlstad åker ur. Både (!) Storvreta och Falun förlorade, det betyder att Storvreta vinner serien.

🎟️ Lägre pris på bästa SM-finalbiljetterna med Plus

Alla resultat
🆚 Kalmarsund-Karlstad 7-5 
🆚 Hagunda-Nykvarn 4-5 
🆚 Falun-Växjö 5-8
🆚 Jönköping-Storvreta 4-3 
🆚 Linköping-Team Thorengruppen 6-5 SD 
🆚 Mullsjö-Helsingborg 9-8 
🆚 Pixbo-AIK 12-3 

Så slutade tabellen

Poängligavinnare: Jesper Sankell (Växjö), 63 poäng
Skytteligavinnare: Pelle Tarenius (Mullsjö), 42 mål
Assistligavinnare: Oskar Weissbach (Pixbo), 34 assists


Kvartsfinalval

Storvreta väljer: Jönköping

Falun väljer: Mullsjö

Pixbo väljer: Linköping

Växjö får: Kalmarsund

Kim Johansson, assisterande tränare i Storvreta: “Vi har pratat i ledarstaben och även frågat våra tre kaptener. Vi tror att Jönköping kommer passa oss bra i en lång serie. Jönköping visar idag att de står upp fint.”

Thomas Holmgren, tränare i Falun: “Vi har helt klart fler växlar att ta. Vi har tagit oss till två finaler den här säsongen och slutar tvåa i grundserien men vi känner ändå att det finns mer att ta. Vi räknar inte med något annat än en tuff fajt mot Mullsjö.”

Patric Löfborg, tränare i Pixbo: “Linköping är ett bra slutspelslag så det blir en tuff batalj att möta dem. Det kommer bli en fajt långt in i kvartsfinalserien, är jag säker på."

Jakob Sköld, assisterande tränare i Växjö: "Spännande, motiverande och relativt väntat att det blir Kalmar för vår del. Det har varit tajta matcher mot dem i serien. Vi vet att det kommer bli tufft.”

Tippar: Så slutar kvartsfinalerna - "Derbyt kan ta slut för fort"


AIK-tränaren: "Det är lite bragdstämpel på det, faktiskt"

Magnus "Binge" Jäderlund efter pärsen: "Vi har vunnit rätt matcher"

Se videointervju här


TV: AIK klarar sig kvar trots storförlust


Bild: Expressen

NYKVARN VINNER! 

Höll undan med uddamålet 5-4. Och AIK, som inte var i närheten av att ta poäng borta mot Pixbo, räddas av att Kalmarsund vinner mot Karlstad. Karlstad åker ur SSL.


HAGUNDA REDUCERAR DUBBELT!!

Från 2-5 till 4-5. Nu är det riktigt öppet på alla håll plötsligt. Nykvarn, som känts mest säkra, är nu bara ett insläppt mål till ifrån att hamna under strecket. Mycket små marginaler nu om vilket av de tre lagen som åker ur. Den här dramatiken är helt vansinnig. AIK kommer inte att ta poäng mot Pixbo, så mycket vet vi. 


Efter period 2: Nykvarn går mot nytt kontrakt

Just nu ser det riktigt ljust ut för Nykvarn. De gör sitt jobb mot Hagunda än så länge och har skaffat sig tre måls marginal, medan framför allt AIK har stora problem i sin match. Vilket förstås är väntat på bortaplan mot topplaget Pixbo. Karlstad är närmare i sin fajt mot Kalmarsund, bara ett mål skiljer, och det är främst målen där som nu gör att placeringarna i livetabellen kan ändras snabbt. 

“Vi brinner för det här, vi ska vara kvar i den här serien. Det finns inget annat.” - Oscar Fondelius, Nykvarn

“Vi tappar lite aggressivitet i försvarsspelet” - Markus Eriksson, AIK

“Nej, inte ett dugg, vi ska vinna den här matchen” - Karlstads Anton Vestlund om han håller koll på de andra resultaten

Samtidigt har Storvreta problem mot Jönköping, men de har också hjälp från Växjö mot Falun och skulle just nu ändå greja seriesegern även vid förlust. 

TV: Fredriksson - "Känslan är att det blev lite uppgivet i AIK"


Dalen väljer Sirius

Ett litet sidospår: Dalen har valt motstånd till SSL-kvalets första steg från allsvenskan norra. Det blir Sirius, laget som man mötte idag i sista omgången och körde över med 11-2. Således blir det andra kvalmötet från norra serien Visby-Sundsvall.

“Vi har vägt samman en rad olika aspekter och tror att vi har bra chans mot dem om vi gör en bra prestation”, skriver Dalens tränare Linn Lundström i ett sms till Innebandymagazinet.


Passa Pelle!

Hattrick av Pelle Tarenius (Mullsjö) i första perioden, han har tänkt vinna skytteligan. Jag är säker på att lagkamraterna spelar fram honom lite extra i en i övrigt ganska betydelselös match. Men utmanaren Malte Lundmark är den som har gjort mål för Falun i period 1, så fortsatt öppet där, men Pelle med bästa starten. I poängligan har dock Malte gått upp jämsides med Jesper Sankell. 


Jimmy Heimer i paus: “Hjärtat har alltid varit hos Gnaget”


Läktarbråk i Kalmar

Matchen avbruten i slutet av första perioden i Kalmarsund-Karlstad på grund av stökiga scener på läktaren. Ordningsvakter får föra bort flera supportrar. 

Till slut får man igång spelet igen och kan spela av första perioden. Fördel Karlstad och AIK efter första perioden, på grund av Hagundas och Kevin Ahlholms sena kvitteringsmål mot Nykvarn med 22 sekunder kvar.


Första perioden: Drömstart för Karlstad och Nykvarn

Straffspecialisten Johan Palmqvist ger värmlänningarna ledningen, men inte med en golvzorro. Enkelt och rappt avslut. Samtidigt har Nykvarn spräckt nollan mot Hagunda, och Pixbo tagit ledningen mot AIK. Det tidiga läget är att AIK redan har hamnat under strecket.

Frejdig start i IFU Arena. Det byts klara målchanser åt båda håll, mest har Nykvarn skapat. Hagunda känner väl inte att de har någon anledning att trampa på bromspedalen.

Två powerplaymål på kort tid. 2-0 Karlstad, Anton Vestlund tar tillvara på sin egen retur. Det känns riktigt fokuserat i Karlstad och de har ju pratat om denna match som sin “SM-final”. Även AIK hittar rätt i PP, Liam Åström (vem annars) kvitterar till 1-1. 

Vi närmar oss slutet av period 1, och Kalmarsund och Pixbo gör varsitt snarlikt mål. Goda nyheter för Nykvarn. Men ja, herregud. Starten på alla dessa tre matcher säger inget annat än att detta kan sluta precis hur som helst. Ångestfyllt på många håll…

“Jag tror Nykvarn darrar lite, de måste ju vinna” - Markus Åkerfeldt, Hagunda, efter första perioden


Domaren Glenn Boström hyllas för match nummer 600.

Kim Nilsson!

15 utespelare i officiella matchtruppen har plötsligt blivit 16 för Kalmarsund. Kim Nilsson syntes i bakgrunden under Expressens intervju på uppvärmningen och han står nu med som extraspelare.


Ljudproblem hos Expressen

Studiosändningen saknar ljud. Tur att man slänger in en powerpoint emellanåt där vissa fokuspunkter framgår i text. En intressant aspekt man lyfter fram är att Nykvarn inte har tagit en enda trepoängare på bortaplan den här säsongen. Det är läge nu.

Uppdatering: 18 minuter in i sändningen och fortfarande ljudlöst. Och tyvärr inga fler powerpoints.


Jimmy Heimer är på AIK:s sida 💪 


TV: Det närmar sig i Mölnlycke!



“Storvreta vinner SM-guld”

Läsarkommentar: “Storvreta vinner SM-guld. Formstarka, bättre lag i år, välbalanserat sett till tre femmor. Starkare.” /Sandra

Mycket talar för Storvreta, absolut. Något vi inte vet ännu är ju hur bra Gabriel Kohonen kommer att vara i ett SM-slutspel, jag tänker främst i en semifinal och final, men det finns väl ingen anledning till oro där för de rödklädda. Sakarias Ulriksson tror jag bara blir ännu bättre när det hettar till, hans spelstil passar utmärkt i ett slutspel.


Gabriel Kohonen saknas i Storvreta


Stjärnorna vi vill ha kvar i SSL

Många som hoppas på Nykvarn eller AIK har motiverat det med bara ett namn; Hampus Ahrén eller Liam Åström. Förståeligt. Två lirare man verkligen inte vill se i allsvenskan nästa säsong. Jag skulle inte heller vilja återse Anton Vestlund där. 


Anar lite önsketänkande från Falun om matchen i Jönköping… och att Falun isåfall ändå skulle välja Mullsjö före JIK? Nej, det tror jag inte. Tabellettan väljer Jönköping.


Två timmar till matchstart

Rapport från Magnus Fredriksson, mer kommer!


Fortsatt tunn uppställning i Kalmarsund

Det har ljusnat marginellt mot senast. Mot AIK hade smålänningarna 13 utespelare i matchtruppen, idag är det 15 stycken. Men saknas gör fortfarande stjärnor som Filip Forman, Kim Nilsson och Tobias Lindström. Tim Nyander och Gustav Wadell står endast med som extraspelare. Bra läge för Karlstad.


“Pixbo vinner guldet på dam- OCH herrsidan”

Många av våra Instagram-följare tror att Pixbo kommer vinna SM-guld. Ett axplock av motiveringarna:

“Otrolig defensiv, mentalitet och en laganda som drar längsta strået” /Wilmer

“Pixbo vinner SM-guld för att de är formstarka i år” /Rasmus

“Jag hejar inte på Pixbo men de vinner guld, utan tvekan” /Emil

“Deras högstanivå är bland det bästa som någonsin funnits” /Viktor

“Pixbo har bredd, spets, djup, höjd, vilja. De kommer vinna guldet på dam- OCH herrsidan” /Fredrik

De har onekligen satt sig i respekt efter Svenska Cupen-guldet. Och det var ju inte direkt en lätt resa dit med Växjö i kvarten, Storvreta i semin och Falun i finalen. 


Femmor ute: Hagunda-Nykvarn

Alexander Spinord är tillbaka i Hagundas uppställning, han saknades senast mot Helsingborg, en viktig back. Dessförinnan saknade man Adam Nilbrink mot Storvreta. Nu har man alla sina viktigaste backar med. Även Carl Wadsten är tillbaka.

För Nykvarn: Nej, inget mirakel, Hampus Ahrén finns endast med i båset och står uppskriven som ledare. Uppställningen är nästan identisk med senast mot Mullsjö, det enda verkar vara att Niklas Ohlström och Karljohan Ahlroth byter plats i andra- och tredjefemman.

Hela uppställningarna hittas här


Respektingivande uppställning i Pixbo

Pixbo kommer inte göra det lätt för AIK. De ser ut att ställa upp med en närmast komplett trupp. Gustav Lindberg verkar starta på bänken.

AIK mötte ju ett kraftigt decimerat Kalmarsund senast men förlorade ändå stort, nu är det tuffare förutsättningar. Man saknar dessutom viktiga veteranen Simon Jirebeck (sjuk).

Men Pixbo har ju faktiskt sin tredjeplats i tabellen att försvara, och få möjlighet att välja motståndare i kvartsfinalen, så det finns något att spela för även för hemmalaget.


Media lockas till Wallenstam Arena

Nästan 600 biljetter rapporteras vara sålda hittills inför Pixbo-AIK. Plus ett gäng ackrediterade journalister, jag tror att denna match kommer ha den mest välfyllda medialäktaren. Vi är på plats med flera reportrar. Pixbos publiksnitt är 661.


Tydlig majoritet: Storvreta vinner serien

Cirka 1 600 följare på Instagram har tippat utgången för topp 2-lagen. De allra flesta tror att “Vreta” löser det borta mot Jönköping. 


“Sjukt stark lagkänsla just nu”

Läsarkommentar: “Jag tror på Jönköping i slutspelet, de har en så sjukt stark lagkänsla just nu.” /Hugo

Det skulle förvåna mig om JIK vinner en enda match i kvartsfinalserien. Men det är kul att de visar att de tror på sitt, och att flera av nyckelspelarna väljer att stanna kvar nästa år. Hannes Nyström är högt upp på önskelistan hos toppkonkurrenterna.


Stickspår: Allsvenskan norra

Läsarfråga: “Vad tror du om Skälby-Djurgården?” /Erik

Jag tror stenhårt på Skälby. Het nykomling, och hemmaplan. Sen är jag nästan känd för att aldrig tippa i Djurgårdens favör. Vid ett tillfälle sattes t.o.m. min tippning upp på dörren i DIF:s omklädningsrum som tändvätska…


“En av seriens bästa målvakter”

Läsarkommentar: “Jag hoppas Karlstad klarar sig, de spelar rolig innebandy och har helt klart en av seriens bästa målvakter” /Viggo

Pontus Zarins leder ju faktiskt den officiella målvaktsligan i räddningsprocent (81,4), anmärkningsvärt i ett bottenlag. Idag får han plocka fram det där lilla extra som han gjorde i kvalet för ett år sedan. 


Rasmus Enströms sista (?) seriematch i SSL

Dagens match mot Växjö blir Falun-veteranens 413:e i högsta serien. Med det är han topp 6 genom tiderna, har precis passerat Ketil Kronberg. Till hösten ska han spela i Schweiz, så kanske är detta den sista SSL-seriematchen Rasmus Enström spelar. Att han har varit med länge märks när han ska utse de tuffaste motståndarna i SSL-karriären och nämner namn som Daniel Ramsin och Kristoffer Kranberg. Se nedan!


Nej, om Storvreta väljer Linköping så äter jag upp en hatt. 


“Nyken klarar inte pressen”

Läsarkommentar: “Nyken klarar inte pressen mot Hagunda” /Alfons

Jag undrar mest hur bra de får igång målskyttet idag. Det har alltför långa stunder känts trubbigt framåt.


Simon Möller, Allez Allez

Läsarkommentar: “Mullsjö vinner SM-guld för att goaten finns där, Simon Möller. I finalen gör han alla poäng.” /Jeppe

Nu ska vi inte ta i så vi spricker, men jag håller med om att Simon Möller är riktigt bra. Ett av säsongens stora genombrott i SSL, och en häftig profil som vågar synas och höras. Kan avslöja att han kommer synas en hel del i våra kanaler nästa vecka. 


“Har lättaste motståndet”

Läsarkommentar: “Jag tror Nykvarn klarar sig eftersom de har lättaste motståndet av de tre som kan åka ur.” /Andreas

Det är fördelen “Nyken” har, helt klart. Samtidigt är det bara de som inte har kontraktet i egna händer. Tufft läge för alla inblandade.


"Vi vann mot Pixbo med 4-3 i cupen på bortaplan, så det tittar vi en del på när vi förbereder oss inför matchen." - Magnus “Binge” Jäderlund

AIK-tränaren nyanserar även bilden något när det handlar om varför AIK är inblandade i bottenstriden:

“SSL är världens bästa liga och vi var nykomlingar i fjol och säkrade kontraktet i sista omgången. Läget är ungefär detsamma nu som då, men vi har dock tagit sex poäng mer än förra året vid samma tidpunkt. Vi hade behövt vinna ett par av våra jämna matcher som gått till förlängning för att på allvar kunna slåss om en slutspelsplats. Det tar tid för nykomlingar att etablera sig i SSL eftersom de etablerade lagen håller sina tabellpositioner år efter år.”


“Vi går all in för att vinna matchen, men har vi spelare med skavanker så kommer vi vila dem. Slutspelet är några dagar bort efter denna match så ser ingen risk med att utsätta spelare för slitage.” - David Gillek, tränare i Linköping

Linköping-Thorengruppen är nog dagens minst spännande match. Lite i konkurrens av Mullsjö-Helsingborg men där går ju Pelle Tarenius för skytteligatiteln.


Hejar på Falun, men tror på Storvreta

Läsarkommentar: “Jag hejar på Falun men jag tror inte de har det som krävs, så jag tror Storvreta vinner SM-guld.” /Elsa

Det är ju något som skaver i Dalarna med tre raka förluster i stora finaler. Man kan tycka att de borde vara som bäst nu när de äldre stjärnorna fortfarande är kvar och Malte Lundmark & Co har hunnit bli världsstjärnor, men det kanske också ställer till det lite i hierarki och rollfördelning. Motståndarna (Storvreta i SM, Tatran i Champions Cup och Pixbo i Svenska Cupen) har känts hungrigare i de senaste finalmatcherna.

Att de inte skulle “ha det som krävs” vänder jag mig dock starkt emot… 😀 

Tack för alla inskickade meddelanden, det finns betydligt fler och det kommer fler svar, fortsätt gärna tycka till och ställa frågor om SSL via DM på Instagram.


“För många bra spelare för att spela i allsvenskan”

Läsarkommentar: “Nykvarn har för många bra spelare för att spela i allsvenskan. Skador har ställt till det.” /Torsten

Skador har helt klart ställt till det. Sen kan jag tänka med facit i hand att Nykvarn ändå var lite överhajpade inför säsongen, inte minst av mig själv. Några riktiga toppspelare har man men utöver det - bredden - är kanske inte så stark som man tänkte sig. Och det är väl de där breddspelarna som ska göra det för Nykvarn idag…


“Pixbo eller Växjö tar SM-guld”

Läsarkommentar: “Jag tror Pixbo eller Växjö tar SM-guld! Känns som de har haft en jämn säsong hela tiden.” /Andreas

Såg du att Johan Schönbeck (Schweiz förbundskapten) tror att det blir Pixbo-Växjö i final? Att varken Falun eller Storvreta går dit. Vi kollade om Instagram-följarna höll med och 84 procent av de ca 800 svarande tror att han har fel. Men oavsett riktigt kul att både Pixbo och Växjö ses som stora-stora utmanare i år. Och då handlar det inte om att Falun eller “Vreta” har tappat i styrka, utan att Växjö och Pixbo har lyft sig. Förbaskat kul för ligan.


TV: "Störst fiasko om AIK åker ur SSL"

Läget inför dramatiska avslutningen, Magnus Fredriksson: "Riktig-riktig mardröm"


“Stockholm behöver ha ett lag i högsta ligan”

Läsarkommentar: “Jag hoppas AIK klarar sig, Stockholm behöver ha ett lag i högsta ligan för att behålla innebandyintresset.” /Emmy

Ja, Stockholm behöver SSL, och SSL mår bra av att ha med Stockholm. Den bästa innebandyn ska finnas tillgänglig där många människor (ungdomsspelare), och riksmedia, finns. Räknas Nykvarn?

Men jag tycker också det är charmigt med hur de mindre orterna lyckas inom innebandyn och skapar lokal hype. SSL behöver fler “riktiga” fans som inte bara är anhöriga till spelarna på planen och det skapas lättare på ställen där det inte finns så stor konkurrens av andra sporter.

Det blir 60+ jobbiga minuter för AIK idag.


Tabellen inför sista omgången

Storvreta har seriesegern i egna händer
AIK och Karlstad har nytt kontrakt i egna händer…
… men Nykvarn har lättast motstånd på pappret
Hagunda klara att åka ur SSL
Slutspelslagen sedan tidigare spikade, idag görs kvartsfinalvalen


Läsarna: Karlstad åker ur SSL

Cirka hälften av de 2 261 röstande på Instagram tror att Karlstad gör Hagunda sällskap ner i allsvenskan.


Grattis till 600, Glenn Boström!


57 procent: Malte Lundmark vinner poängligan

Innebandymagazinets Instagram-följare tror att Faluns stjärna kliver förbi Växjös dito när de möts head to head i sista omgången och gör upp om poängligatiteln. Men det var jämnt i omröstningen där cirka 1 500 följare tippade utgången, 57 procent tror på Lundmark. Malte har även chans att vinna skytteligan, han står på lika många (38) mål som Mullsjös Pelle Tarenius. Alexander Galante Carlström kommer inte vinna skytteligan för tionde året i rad, han står på 24 mål.


TV: Magnus Fredriksson efter beslutet om kaosmatchen

Böter för Helsingborg: “Det här är inte bra”


Jättesnackisen - AIK rasande: "Riktigt värdelöst"

"Polsk riksdag" - böter för Helsingborg efter kaosartade scenerna i Danmark.


Karljohan Ahlroth: "Någon form av slutspelsvecka"

Med en omgång kvar i SSL så ligger Nykvarn på nedflyttningsplats. Först behöver man ta poäng på lördag, men det krävs även att något av lagen ovanför tappar poäng.


Exklusivt med Plus: Lägre pris på bästa SM-finalbiljetterna

FÖRST TILL KVARN! Säkra upp de bästa platserna i Friends Arena till SM-finalerna 27 april.


Tippar sista omgången: Så slutar SSL herr 2023/24

... och så blir kvartsfinalvalen: "Det givna valet för tabellettan"


Peter Nordström slutar som huvudtränare i Karlstad

Lämnar sin roll efter säsongen – men blir kvar i föreningen. Matchen mot Kalmarsund blir hans sista som tränare.


46 spelare som höjt sina betyg i SSL herr 2023/24

Spelarna som lyft sin status i världens bästa liga, lag för lag: "Fortfarande lite utav en doldis, men..."


Tystade tvivlarna: "Tacksamt när våra konkurrenter bjuder oss på det"

Så klarade Helsingborg kontraktet – till mångas förvåning: "Vi hade inte klarat oss om inte han kommit in"

Matchrapporter: Kalmarsunds seger spiken i kistan för Karlstad – som åker ur serien Pixbo utklassade AIK på hemmaplan Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda Mullsjö avgjorde med fem mål i sista perioden Målfest när Kalmarsund krossade AIK i Solnahallen

Du kanske även vill läsa:
Tippar sista omgången: Så slutar SSL herr 2023/24
Plus Tippar sista omgången: Så slutar SSL herr 2023/24
46 spelare som höjt sina betyg i SSL herr 2023/24
Plus 46 spelare som höjt sina betyg i SSL herr 2023/24
TV: "Störst fiasko om AIK åker ur SSL" Jättesnackisen - AIK rasande: "Riktigt värdelöst"
Tystade tvivlarna: "Tacksamt när våra konkurrenter bjuder oss på det"
Plus Tystade tvivlarna: "Tacksamt när våra konkurrenter bjuder oss på det"
Karljohan Ahlroth: "Någon form av slutspelsvecka" Rasmus Enström utser de bästa SSL-spelarna han mött Uppgifter: Linköping värvar från allsvenskan AIK-tränaren: "Det är lite bragdstämpel på det, faktiskt" Den här artikeln handlar om: