allsvenskan
Foto: Daniel Guido Wiberg och Marcus Vilson/mphotos.se
Allsvenskan södra

Tim Andersson Carlsson missar hela säsongen – berättar varför

ANNONS

Har opererats efter diskbrocket: "Övervägde om jag skulle skita i det och bara försöka köra på smärtlindrande"

Året är 2021 och innebandylivet leker för Tim Andersson Carlsson. 

Hans Fagerhult Habo hade visserligen åkt ur SSL, men forwardens 38 mål under debutsäsongen i högstaligan hade gett honom priset som årets rookie i SSL och sedermera också ett kontrakt med Kalmarsund.

Tiden i Kalmarsund blev dock inte alls som tänkt. På försäsongen, under en cupmatch, så smällde det till i Andersson Carlssons rygg och han blev därefter borta i tre månader.

Han gjorde sedan comeback och stod uppsatt för 16 matcher i grundserien och 14 i slutspelet, men mer än så blev det inte. "TAC", som han ibland kallas, valde att återvända till Fagerhult efter säsongen 2021/22.

– Det var dels för att jag inte klarade av att spela på den nivån som jag vill göra, ryggen klarade inte av det. Jag kunde inte sitta på långa flyg, båt- eller bussresor då jag fick väldigt mycket strul. Jag kände av direkt att det inte gick att spela, säger Tim Andersson Carlsson till Innebandymagazinet.

Han fortsatte spela med sina ryggproblem under den allsvenska fjolårsäsongen med Fagerhult, och svarade för 31 poäng på 21 grundseriematcher.

– Det gick ändå helt okej tycker jag, med ryggen. Sedan så kommer det ju besvär till och från när man får småskavanker hela tiden som gör det svårt att prestera som man vill göra på planen, när man ställer de kraven på sig själv.

Missar hela säsongen 2023/24 – har opererats

Direkt efter att Fagerhult åkt ur SSL-kvalet mot Karlstad så gjorde Andersson Carlsson en magnetröntgen, och där visade det sig att han haft ett diskbrock med en buktning på vänstersidan.

Hur påverkade ryggproblemen ditt spel?

– Det påverkade framförallt riktningsförändringarna. När jag sprang rakt fram var det inte några konstigheter. Men jag hade jättesvårt att stanna fort och sedan komma iväg fort. Att finta gick knappt, man kunde inte dra för mycket åt sidan eller skjuta. Mitt skott blev jättenedsatt, där det har varit och kommer vara min stora styrka sen igen när jag är tillbaka.

22-åringen har inte spelat någon innebandy alls den här säsongen och genomgick för fyra veckor sedan en operation – ett beslut han själv tagit – som förhoppningvis kommer få bukt på problemen.

Skulle du säga att operationen innebar ett steg bakåt men två fram? Att du får "offra" tid utan spel för att kunna spela smärtfritt längre fram?

– Ja, exakt. Det är en stor del i det, att jag kommer kunna spela fullt ut när jag har rehabat klart den tiden som jag ska göra. Då kommer jag kunna köra på som vanligt och ryggen kommer förhoppningsvis att bli som den var innan. 

– Jag kommer vara starkare än någonsin när jag kört de här månaderna som krävs. Jag kommer bara blicka framåt och göra det bästa av situationen, och bli den bästa versionen av mig själv.

Har det varit tufft mentalt att vara borta från planen?

– Ja, det har det. Det är en berg-och-dal-bana. Ibland blir man skitsugen. Innan operationen övervägde jag på om jag skulle skita i det och bara försöka köra på smärtlindrande, men jag snackade med sjukgymnaster och mina föräldrar och det skulle inte hålla i längden. Det var lika bra att få det här gjort så man kan blicka framåt. Jag är väldigt ung fortfarande.

Comebacken kan ske i SSL, allsvenskan eller Herr1an 

Enligt Andersson Carlsson själv så är rebahtiden på fyra till sex månader, något som utesluter spel den här säsongen.

– Det är skittråkigt att inte kunna spela innebandy. Det är det man vill göra – framförallt nu när Fagerhult är i den situationen som de är i nu, där resultaten inte gått vägen hela tiden. 

– Nu har de fått in bra spelare och jag tror de kommer klara det ändå. Men när serierna nu är så så vill man vill absolut vilja vara med ännu mer och bidra och spela. Det är min stora målbild, att komma tillbaka så snabbt som det bara går.

Fagerhult Habo öppnade serien trögt men har på senare tid börjat plocka poäng i högre grad – man ligger efter tio omgångar på en elfteplats i allsvenskan södra. 

I och med att serierna görs om så kommer Anderssons Carlssons comeback alltså ske i antingen SSL, allsvenskan eller Herr1an om han spelar vidare med Fagerhult nästa år.

– Jag tror absolut att de kommer börja plocka de poängen för att spela superallsvenskan nästa år. Om de kommer till kval? De är alltid svårt att säga. Men till att börja med tror jag det bara är att fokusera på att ta så mycket poäng som det bara går nu för att klara kontraktet till nästa säsong.

Vad tycker du om lagets säsongsinledning?

– De som har varit där har stämplat in varje träning och matcher. Sedan har de haft resultatet emot sig även om det inte har varit den matchbilden. Sen går det inte att sticka under stolen med att det har varit väldigt, väldigt skadedrabbat. 

– Både jag, Simon Hedin och några mer har haft skavanker och är skadade. Det är klart att det har bidragit mycket. Nu har vi fått in lite spelare och kikar på lite andra spelare som de kanske kommer få in nu innan jul. Jag tror på dem starkt.

Fagerhult Habo har under säsongens gång fått in veterantrion Joel Dagman, Oscar Liljegrahn och Markus Eriksson för att täcka upp alla skador man drabbats av, och nu tror Andersson Carlsson att det bara kommer gå bättre och bättre framöver.

– De har fått igång själva maskineriet igen. När det blir mycket skadedrabbat får man göra om i formationerna och i speltänket hur man vill spela. Det tar tid att sätta sådana bitar. Det är en liten blandning mellan allt, det har varit lite trögstartat men just nu blir vi bara bättre och bättre.

Nästa gång Fagerhult spelar blir i helgen när man möter topplaget Partille på bortaplan.

– Partille är ett bra och lurigt lag. De har framförallt en stark offensivt men är lite svagare bakåt. Det kommer vara en match där vi är väldigt spelförande och där Partille kommer jobba mycket på kontringar som de brukar göra, där är de väldigt luriga. Jag tror att vi vinner till slut ändå.


Highlights: Sverige-Finland 6-4 (VM-final)

Återupplev VM-finalen med den galna förstaperioden. Bilder: IFF Media Platform


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Fiaskosäsong för Partille – som åker ur serien Fagerhult Habo får sikta på kval trots seger mot Fristad Fagerhult Habo vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Lund Elit Fiaskosäsong för Lillån IBK – som åker ur serien Dålig första period sänkte Fagerhult Habo

Den här artikeln handlar om: