Innebandy för gatubarn

Innebandy i Ukraina - att göra skillnad med innebandy

ANNONS

Del 10 i artikelserien "Innebandy för gatubarn" berättar om lyckade exempel från innebandyns utveckling i Ukraina.

Landssamordnare Vova Vitruk rapporterar om utvecklingen och effekterna av Floorball4all i Ukraina:

"Vissa möten med människor är så drastiska att man aldrig glömmer dem. Jag hade ett sådant möte när jag först kom i kontakt med Innebandy för gatubarn. Det förändrade mig och hela vår region. Mottot "Making a difference with floorball" visar till 100 procent vad som har hänt i livet för barnen och tränarna i Östeuropa. I Ukraina kan vi berätta om oräkneliga spelare som har förändrats på ett varaktigt och holistiskt sätt. Vi vill därför fortsätta att se många positiva utvecklingar hos spelarna i framtiden och utnyttja varje tillfälle att utbilda tränare och främja Innebandy för gatubarns arbete. Under de 12 år som vi har arbetat i Östeuropa har mer än 300 tränare utbildats. Innebandyträning i kombination med förmedling av positiva värderingar är en del av tusentals människors vardag."

Innebandyträning i alla väder.

Innebandyträning i alla väder.

Hur innebandy förändrar livet för gatubarn

"Hur effektivt är innebandyns arbete för gatubarn? Här är ett exempel. Det var en vacker sommardag. Vid den tidpunkten, för elva år sedan, förändrades allting för Aleksander Nikulin. En kurs i innebandy för gatubarn ägde rum i Melitopol. De nyutbildade tränarna tillämpade omedelbart den sport de lärt sig i praktiken i de fattigaste delarna av staden. Där bodde också elvaåriga Aleksander. Kort efter att han kom i kontakt med innebandy för första gången blev han medlem i den närmaste innebandyklubben. Två år senare lämnade Aleksander för första gången sin hemstad för att delta i en innebandyturnering. Tio år senare är Aleksander medlem av det ukrainska landslaget, för vilket han har spelat nio gånger. Det som han själv upplevde som barn genom innebandy, förmedlar han nu till andra barn. Aleksander är en av många unga ukrainare som har blivit djupt förändrade av innebandyns arbete för gatubarn."

Hårda skott eller gamla målnät?

Hårda skott eller gamla målnät?

Ukrainsk innebandy blir internationellt

Efter att Aleksander Nikulin vunnit det ukrainska mästerskapet fem gånger och cupen tre gånger med sin moderklubb FBC Skala Melitopol och alltid funnits med bland de tio främsta i poängligan fick han till och med möjlighet att provspela för Hattrick Brno från den tjeckiska superligan förra året. Vid den tidpunkten gick det inte att flytta utomlands. Men i år gick hans dröm i uppfyllelse och han kommer nu att spela för Snipers Bratislava i den slovakiska Extraligan nästa säsong.

Från Ukraina till hela Östeuropa

Innebandy för gatubarn har redan genomfört åtta insatser med tränarkurser på olika platser i Ukraina sedan 2008. Eftersom projektplatserna i Ukraina var ganska väl försedda med innebandymaterial jämfört med andra länder, utvecklades projekten mycket snabbt. Floorball4all var entusiastiska över den effekt som innebandy hade på ungdomsarbetet och deras arbete med innebandy spred sig redan från Ukraina till andra länder i Östeuropa. Ukrainska tränare har genomfört tränarkurser självständigt och på eget initiativ i länder som Moldavien och Kazakstan, och på så sätt har de fört Floorball4all:s vision allt längre österut. Allt detta ledde till att Floorball4all Eurasia grundades.

Utsikter

I nästa och sista artikeln i den här serien får du höra från de två grundarna av Floorball4all Eurasia, Daniil Opinca och Vova Vitruk, hur idén om Floorball4all Eurasia uppstod, hur utbredd innebandyn redan har blivit i den eurasiska regionen och vilka mål och planer de fortfarande har för innebandy i den här regionen.

Vill du veta mer om arbetet eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om de pågående projekten och få information om dem tre gånger om året kan du klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet på svenska, engelska eller tyska.

Om du gillar arbetet och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations

FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Du kanske även vill läsa:
Rumänien - projektet som förvandlades till ett mästerskap
Rumänien - projektet som förvandlades till ett mästerskap
Uppstarten i Kenya: "Föräldrar ville ge oss sina barn"
Uppstarten i Kenya: "Föräldrar ville ge oss sina barn"
Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen
Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Utmaningarna med materialtransport
Utmaningarna med materialtransport
Den här artikeln handlar om: