Innebandy för gatubarn

Rumänien - projektet som förvandlades till ett mästerskap

ANNONS

Del nio i artikelserien "Innebandy för gatubarn" berättar om Floorball4alls arbete med att etablera innebandyn i Rumänien.

Efter olika rapporter om Floorball4alls arbete för gatubarn i Asien, Sydamerika och Afrika har vi i de senaste tre artiklarna fokuserat på Europa. Det är i Östeuropa som arbetet utvecklas snabbast. Huvudskälet till detta är att man kan transportera och skicka innebandymaterial mycket bättre och oftare inom Europa än till andra kontinenter. Ofta bromsas utvecklingen av innebandyarbetet upp av brist på material.

Det första uppdraget i Rumänien

Våren 2013 reste ett Floorball4all-lag till Targu-Mures i Rumänien för första gången. Hanspeter Studer, en schweizisk utlandsboende, bor och arbetar i den lilla byn Livenzeni. Han arbetar med sin lokala förening för den rumänska befolkningen, som är mycket missgynnad i samhället, särskilt ungdomar och barn. Tillsammans med honom skulle en tränarkurs för 25 deltagare äga rum. 


Trippelhallen i Livenzeni är ganska ny. Sedan Rumänien anslöt sig till EU 2007 har enkla idrottsanläggningar byggts på många platser. Man kom överens med den lokala borgmästaren om att Floorball4all skulle utbilda lärarna i den lokala skolan i denna nya sport och erbjuda ett slags gratis ämne innebandy för årskurserna 4-9. I gengäld skulle idrottshallen kunna användas gratis för innebandyträning på lördagar och kvällar utanför rusningstid. Tack vare ett nära samarbete med en schweizisk hjälporganisation kunde två uppsättningar begagnade sarger, målburar och cirka 300 klubbor transporteras till Rumänien i tid innan kursen startade. Inget stod i vägen för en lyckad kursstart i mitten av april 2013.


Intresset för innebandy ökade stadigt

Kursdeltagarna kom från hela landet, men främst från de områden i Rumänien som har en hockeyanknytning. De flesta av de 30 ledarna var ungdomsarbetare i rumänska bostadsområden. Alla fick en veckas träning av Floorball4all-teamet. Efter att ha lämnat in en projektbeskrivning fick de en startuppsättning i slutet av kursveckan. Välutbildade och motiverade återvände de till sin arbetsplats där de började med regelbundna träningstillfällen, främst med ungdomar och barn. Snart ökade nivån och intresset. Nya skolor och även vuxna ville lära känna den coola, okända sporten. Till och med ett regionalt fängelse införde kurser i innebandy och hade de bästa erfarenheterna. Under de följande åren växte innebandyfamiljen i Rumänien mer och mer. Tränarna deltog i en årlig repetitionskurs, som återigen leddes av schweiziska tränare. Vanligtvis följde 3-4 andra unga tränare från varje lag med och genomförde grundkursen samtidigt. Genom detta växte innebandyrörelsen i Rumänien mer och mer.


Startskottet för ett mästerskap

Snart ville fyra vuxenlag starta ett mästerskap. Vägen dit visade sig vara knagglig. Floorball4all hjälpte till och medlade mellan de olika lagen för att möjliggöra ett mästerskapsformat som var meningsfullt för alla parter och som gav rättvisa spel. 

2018 var det äntligen dags. Fem lag deltog i det första rumänska mästerskapet. En delegation från Floorball4all var närvarande vid den första omgången och slutturneringen och hjälpte till med genomförandet.

Särskild uppmärksamhet ägnades åt utbildning av domare så att verkligt rättvisa matcher kan äga rum i framtiden. Flera regionala turneringar hålls också årligen på juniornivå. Tyvärr har dock coronapandemin också lett till att spridningen av innebandyn har avbrutits i Rumänien. En kurs i södra delen av landet och den viktiga huvudstaden Bukarest, där innebandyn ännu inte hade etablerats, planerades därför för 2020. Av kända skäl måste detta steg skjutas upp tills vidare.

Mästerskapsmatch i Rumänien.

Mästerskapsmatch i Rumänien.


Utsikter

I nästa artikel kommer du att få höra en landskoordinator från Ukraina berätta om hur Floorball4alls arbete med innebandy har gjort skillnad i livet för många ukrainska barn.


Vill du veta mer om arbetet eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om de pågående projekten och få information om dem tre gånger om året kan du klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet på svenska, engelska eller tyska.

Om du gillar arbetet och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations


FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Du kanske även vill läsa:
Uppstarten i Kenya: "Föräldrar ville ge oss sina barn"
Uppstarten i Kenya: "Föräldrar ville ge oss sina barn"
Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen
Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Utmaningarna med materialtransport
Utmaningarna med materialtransport
Innebandy vid foten av Himalaya
Innebandy vid foten av Himalaya
Innebandy för gatubarn: Utbildning och förutsättningar
Innebandy för gatubarn: Utbildning och förutsättningar
"Innebandy för gatubarn" - en förening som förändrar liv världen över
"Innebandy för gatubarn" - en förening som förändrar liv världen över
Den här artikeln handlar om: