Favoriten Brasilien vann alla matcher i cupen 2019.
Innebandy för gatubarn

Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen

ANNONS

Del sju i artikelserien "Innebandy för gatubarn" berättar om Copa Floorball4all Sudamericana.

Idén om Copa Sudamericana föddes på Floorball4all Conference 2018 i Schweiz. Vid denna samordnarkonferens träffades nästan alla landansvariga för Floorball4all:s innebandyprojekt. Förutom olika workshops om utveckling och förstärkning av projektplatserna hade samordnarna också tillräckligt med tid för att utbyta idéer och nätverka med varandra. Därför planerade Christiam från Peru, Jonathan från Ecuador och Denes från Brasilien tillsammans att starta den första cupen i Sydamerika, Copa Floorball4all Sudamericana, ett år senare, i december 2019.

De fyra turneringsdeltagarnas flaggor.

De fyra turneringsdeltagarnas flaggor.

Svår finansiering av resan till turneringen

Kostnaderna för turneringen täcktes av länderna själva. Detta är ett tydligt tecken på att "innebandy för gatubarn" främjas på ett hållbart sätt. Projektländerna ska bli alltmer självständiga. Finansieringen av cupen var dock en stor utmaning för alla länder. Den ekonomiska insatsen för resan till Lima var enorm för lagen. I Bolivia sålde innebandyspelarna bakverk och andra saker för att finansiera en del av resan. I Brasilien startades en crowdfunding-kampanj på internet. Allt detta visade dock att innebandy tas på allvar i Sydamerika. Så i december 2019 ägde inte bara VM för damer rum i Schweiz, utan det var också internationellt spel i Sydamerika.

Okomplicerad turneringsorganisation

Den 7 december 2019 var det äntligen dags. Dagen före turneringen möttes lagen från Bolivia, Brasilien, Ecuador och Peru i Lima för att fastställa detaljerna kring hur det sydamerikanska mästerskapet skulle genomföras. Det som normalt äger rum i mötesrum på seminarie- eller kongresshotell hölls, i enlighet med sydamerikanska förhållanden, i loungen på ett enkelt backpackerhotell. Särskilt laget från Bolivia väckte uppståndelse. Endast sex spelare kunde åka den tre dagar långa bussresan. Detta vet vi kan hända även i ett VM-kval sedan februari 2019, då Schweiz spelade mot Elfenbenskusten.

Bolivia slutade på fjärde plats i turneringen.

Bolivia slutade på fjärde plats i turneringen.

Kampen om titeln

Nästa dag i gymnastiksalen på den schweiziska skolan i Lima var maktbalansen klar redan efter de två första matcherna. Brasilien underströk sin roll som favoriter medan Bolivia fick försöka begränsa skadorna. I den första matchen mot Peru (1-5) lyckades detta ändå relativt bra. Men i takt med att styrkan minskade drabbades Bolivia av två tydliga nederlag. Brasilien dominerade gruppspelet och gjorde minst 10 mål i varje match, matchen mellan Ecuador och Peru avgjorde vem som skulle ta andraplatsen i finalen. I en dramatisk match vann hemmalaget knappt med 5-4 mål. Medan Brasilien spelade turneringen med två lag, kunde hemmalaget spela finalen med tre lag. Spelet blev mer balanserat. Trots detta vann brasilianarna med 5-2 och kunde firas som den första sydamerikanska mästaren.

I slutändan kunde Brasilien lyfta segerpokalen högt upp i luften.

I slutändan kunde Brasilien lyfta segerpokalen högt upp i luften.

Andra upplagan i Bolivia

Under en mysig middag med alla spelarna var gemenskapen inte bortglömd och man utbytte information om Floorball4all-projekten i de olika länderna. Man presenterade också platsen för nästa cup. På grund av Corona måste den andra cupen, som planerades äga rum i Bolivia i augusti 2021, skjutas upp ett år.


Utsikter

I nästa artikel får du veta allt om projektets start i Kenya 2015 och Kenyas två segrar i herr- och damtävlingarna i Africa Cup 2019.


Vill du veta mer om arbetet eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om de pågående projekten och få information om dem tre gånger om året kan du klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet på svenska, engelska eller tyska.

Om du gillar arbetet och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations

FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Du kanske även vill läsa:
"Innebandy för gatubarn" - en förening som förändrar liv världen över
"Innebandy för gatubarn" - en förening som förändrar liv världen över
Utmaningarna med materialtransport
Utmaningarna med materialtransport
Innebandy vid foten av Himalaya
Innebandy vid foten av Himalaya
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Innebandy för gatubarn: Utbildning och förutsättningar
Innebandy för gatubarn: Utbildning och förutsättningar
Den här artikeln handlar om: