Innebandy för gatubarn
Träning i Cochabamba-regionen i Bolivia på över 2 000 meters höjd över havet.
Foto: Floorball4All
Innebandy för gatubarn

Innebandyn sprider sig i Sydamerika

ANNONS

Del sex i artikelserien "Innebandy för gatubarn" berättar om innebandyns spridning i Sydamerika, och utmaningarna som medföljer.

I den senaste artikeln kunde du läsa om hur innebandyn i Brasilien har spridit sig ganska snabbt över ett mycket stort område på kort tid. Med början i Brasilien spred sig entusiasmen för innebandy till hela Sydamerika. I följande artikel kan du läsa om hur innebandyn utvecklades och spreds i Brasiliens spansktalande grannländer.

Från Atlanten till Stilla havet

Under flera år var Brasilien det enda landet på den sydamerikanska kontinenten där Floorball4all hade innebandyprojekt. 2013 skickades ett Floorball4all-team innebandyn till Peru för första gången. I Lima och Trujillo startade de första innebandylagen på Stillahavskusten. Medan projekten i norr runt Trujillo snabbt fick ett nätverk och regionala turneringar snart etablerades, gick utvecklingen av innebandy i Lima långsamt. Orsaken till detta blir snart tydlig när man tänker på situationen. 

Med över 10 miljoner invånare är Lima inte bara mycket stor, utan också en stad full av kontraster. Medan turistområdena i centrum runt den gamla staden glänser med glasfasader och stora neonskyltar för stora banker, visar områdena i utkanten en helt annan bild. På dammiga och gropiga gator kommer man till områden där ibland mer än tio personer bor tillsammans i en enkel plåtstuga. 

Målvaktsutkast i Peru.

Målvaktsutkast i Peru. Foto: Floorball4All


Många peruaner från landsbygden, som var förblindade av rikedomarna i stadskärnan, gav upp allt och försökte sin lycka i storstaden. De flesta av dem hamnade i slummen i stadens utkanter. Utan jobb, pengar eller framtidsutsikter försöker människor på något sätt klara sig själva. Brottslighet, våld, prostitution och droger är ytterligare utmaningar i dessa slumområden. 

Eftersom vårt arbete i Lima är inriktat på just dessa delar av befolkningen är idrottsutvecklingen endast möjlig i mycket långsam takt. Om du vill anordna en turnering i Lima tar resan från den ena änden av staden till den andra över fyra timmar. Det beror inte bara på avståndet, utan framför allt på den kaotiska trafiken. 

En annan utmaning är att det på grund av risken för kidnappning inte är möjligt att åka till ett annat distrikt med barnen utan föräldrarnas skriftliga samtycke. Om dessa hinder övervinns är det ofta brist på pengar för att betala resorna. Projekten i Limas olika ytterområden är därför ofta utelämnade åt sig själva. Det är desto mer imponerande att se hur tränare i innebandy, som tidigare umgicks i gäng och langade droger, nu vecka efter vecka investerar sig i nästa generations träningspass och formar dem så att de inte ska drabbas av samma öde. 

Innebandy i sydamerikanskt klimat

När du tänker på Sydamerika i Sverige tänker du förmodligen på mycket värme eller vackra sandstränder. Men Sydamerika kan också vara annorlunda. Son i våra innebandyprojekt i Ecuador. Sedan 2014 har innebandy spelats där på höjder upp till 2500-3000 meter över havet. Det sydamerikanska klimatet är mycket varierande - precis som våra innebandyprojekt. I Sydamerika finns innebandy i stadsdelar, skolor och till och med i fängelser. 

Övning ger färdighet i Ecuador.

Övning ger färdighet i Ecuador. Foto: Floorball4All


Innebandyviruset fortsätter att spridas

Under åren efter projektstarten i Peru och Ecuador fortsatte arbetet inte bara att utvecklas i de två länderna. År 2016 anslöt sig Bolivia, det fattigaste landet i Sydamerika, till projektet. De första innebandyprojekten inleddes också i Paraguay och Colombia. Under de närmaste åren är målet att verkligen ta fart i dessa två länder med ett team från Schweiz.

 Sydamerikansk glädje över att spela i Bolivia.

Sydamerikansk glädje över att spela i Bolivia. Foto: Floorball4All


Utsikter:

I nästa artikel får du veta hur den första Copa Floorball4all Sudamericana ägde rum i Lima i december 2019 och vem som säkrade titeln som den första sydamerikanska mästaren.

Vill du veta mer om vårt arbete eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om våra pågående projekt och få information om dem tre gånger om året kan du klicka här (e-post till simu@floorball4all.ch) för att prenumerera på vårt nyhetsbrev på svenska, engelska eller tyska.

Om du gillar vårt arbete och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations

FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Den här artikeln handlar om: