Gatubarn som spelar innebandy i Kenya.
Innebandy för gatubarn

Uppstarten i Kenya: "Föräldrar ville ge oss sina barn"

ANNONS

Del åtta i artikelserien "Innebandy för gatubarn" berättar om hur innebandyn tog fart i Kenya, som ledde till kenyanska segrar i Africa Floorball Cup.

I de senaste tre rapporterna fick du veta hur Floorball4all kunde starta innebandyprojekt i nästan hela Sydamerika och hur entusiasmen för sporten slutligen ledde till att Copa Floorball4all Sudamericana arrangerades för första gången 2019. Nu byter vi kontinent. I augusti 2015 ägde den första tränarkursen i Kenya rum inte långt från landets huvudstad Nairobi. Även om innebandysporten var helt okänd i Kenya fram till dess, väckte tillkännagivandet av tränarkursen stor entusiasm. De 50 platserna på kursen var snabbt uppbokade. Å ena sidan var kursen en fullständig framgång, men å andra sidan visade den också på de osäkra förhållanden som många gatubarn lever under.


Floorball4all i Kenya

Daniel Herzog, som deltog i uppdraget i Kenya 2015, berättar här om upplevelser som gick honom på nerverna.

... om boendet och faciliteterna

Jag deltog i den första tränarkursen i innebandy i Kenya 2015. Detta skedde i Nairobi, där cirka tio miljoner kenyaner bor. Vårt schweiziska team på tolv personer bodde tillsammans med de 50 kursdeltagarna i en skola under en vecka och genomförde träningspassen på komplexets inomhusbanor. Vi sov i kollektivt boende i ganska obekväma våningssängar och åt en och samma måltid i en vecka. Vi hämtade vatten till duschen i hinkar och hällde det över vår dammiga och svettiga hud med koppar. Dessa enkla förhållanden sätter de lyxiga förhållanden som vi schweizare är vana vid i perspektiv. Kort sagt: det var en mycket värdefull och äventyrlig upplevelse som jag inte skulle vilja missa.

Benj Lüthi och Daniel Herzog utbildar tränarna.

Benj Lüthi och Daniel Herzog utbildar tränarna.

... om kursen och besöken i slummen

Under en vecka utbildade vi cirka 50 personer. Marken var dammig, träningarna högljudda och fulla av afrikansk energi. Det var ett sant nöje att utbilda så motiverade tränare som efter tränarkursen ger hopp och nya perspektiv till barn och ungdomar med innebandy. Den sista utbildningsdagen följde vi tränarna till deras bostäder, regioner och arbetsplatser. Jag följde med några av tränarna som höll utbildning i ett av Afrikas största slumområden. Det var oerhört rörande att se hur kärleksfullt och glatt tränarna tog hand om barnen och lärde dem denna fortfarande främmande, europeiska sport. 

Å andra sidan har vi också upplevt sorgligare situationer. Till exempel när barn bad oss om vatten eller när föräldrar ville ge oss sina barn. Detta med meningen: "Du kan ta bättre hand om dem". 

En kenyansk innebandytränare i aktion.

En kenyansk innebandytränare i aktion.

Tillbaka i Schweiz var jag först tvungen att bearbeta intrycken från två veckor i Kenya. När man spelar innebandy för gatubarn är man oftast ingen klassisk turist. Du får uppleva landet, kulturen och människorna på nära håll. Attityderna till vardagliga saker som tas för givna i Schweiz förändras genom ett sådant uppdrag. Uppdraget hade alltså ett förhoppningsvis formativt intryck, inte bara för kursdeltagarna och barnen, utan också för mig som utbildare.

Skrattande barn - den bästa belöningen i uppdragen.

Skrattande barn - den bästa belöningen i uppdragen.

Kenyanska segrar i Africa Floorball Cup 2019

Uppdraget 2015 följdes av ytterligare tre uppdrag under de kommande åren. Under den här tiden har innebandy i Kenya fortsatt att utvecklas och spridit sig till nya platser i landet. Detta ledde till att ett oberoende nationellt innebandyförbund bildades 2016, och Kenya har nu varit medlem i IFF sedan 2017. Vid den första deltävlingen i Afrikanska innebandycupen 2018 i Abidjan, Elfenbenskusten, var Kenya ännu inte representerat med ett lag. Men det första framträdandet vid den andra Africa Innebandycupen 2019 i Nairobi, Kenya, var desto mer imponerande. I både herr- och damtävlingarna kunde Kenya utnyttja sin hemmafördel och säkra segern i båda kategorierna.

De två vinnande lagen från Kenya.

De två vinnande lagen från Kenya.


Videoklipp: Kenya börjar förbereda sig för Afrikanska Cupen i innebandy:

Utsikter

I nästa artikel får du veta hur innebandy i Rumänien har vuxit mycket sedan Floorball4all började användas och är mycket populärt där.


Vill du veta mer om arbetet eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om de pågående projekten och få information om dem tre gånger om året kan du klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet på svenska, engelska eller tyska.

Om du gillar arbetet och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations


TV: "Han KAN blåsa, men han kan inte blåsa"

Mullsjös Kasper Hedlund om utvisningen som blev säsongens största snackis.

FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Du kanske även vill läsa:
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Innebandy vid foten av Himalaya
Innebandy vid foten av Himalaya
Utmaningarna med materialtransport
Utmaningarna med materialtransport
Innebandy för gatubarn: Utbildning och förutsättningar
Innebandy för gatubarn: Utbildning och förutsättningar
"Innebandy för gatubarn" - en förening som förändrar liv världen över
"Innebandy för gatubarn" - en förening som förändrar liv världen över
Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen
Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen
Den här artikeln handlar om: